Начало Култура История Валери Григоров: Доказахме! Аспаруховият вал съществува
19 Юни 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 18 Юни 2019 19:03
Вторник, 18 Юни 2019 18:39
Вторник, 18 Юни 2019 17:34
Вторник, 18 Юни 2019 16:58
РЕКЛАМА
Валери Григоров: Доказахме! Аспаруховият вал съществува Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Култура - История
Написано от Иван КРЪСТЕВ   
Петък, 10 Юни 2011 16:13
Валери Григоров е доцент в секцията за средновековна археология към Археологически институт с музей към Българска академия на науките. Доктор по история с дисертация на тема “Метални накити от Средновековна България - VII-XI в.” От 1996 година работи в АИМ на БАН. Бил е на различни видове обекти. Проучвал е три крепости от античния и от средновековния период. Основният му обект е Плиска, където е проучвал тайните ходници на българските владетели. Негов научен ръководител е проф. Станислав Станилов на когото той е докторант. През 1999 година е проучвал вал “Еркесията” край село Недялско, община Стралджа. Има опит с проучването на валове като този край Кнежа.
- Г-н Григоров, защо започнахте това проучване? Какви са целите му?
- Започнахме проучването в средата на май с много добро сътрудничество с местния музей и Общината в Кнежа. Съдействаха ни и различни общински и частни институции. А нашата цел бе след 100 години информация за този вал ние най-после да установим дали той съществува. Преди век

Карл Шкорпил е обходил трасето и дава информация за неговото съществуване

Но това се базира само на видяното при обхода на терена. Неговата хипотеза е, че това е съоръжение - окоп, (вал и ров), което е изградено най-вероятно по време на създаването на България. Но това е само хипотеза, базирана на визуална прилика. За разлика от други съоръжения, проучвани активно в периода 60-80-те години, и особено много в годините за честване на 1 300 години на Българската държава, този вал не е проучван.
- Колко такива съоръжения има в България?
- Десетки. Те са с различна дължина, на различни места са строени. Един от най-дългите валове е “Еркесията”, който е 140 км. Той затваря пространството от Черно море до река Марица при Симеоновград.
- И пак е от Аспарухово време?
- Това е дискусионен въпрос. Първо тези съоръжения трудно се датират. Защото, тъй като те са фортификационни, около тях не се живее. Няма постоянно население или гарнизон, което да остави някакви останки, а ние по тях да датираме.

Обикновено е голяма сензация да се открият някакви предмети

И датировките се правят хипотетично и в логичен аспект. Без да имаме категорично доказани факти. Когато Шкорпил описва трите вала - Ломски, Хайредински и Островски, той изказва хипотезата, че те са направени в най-ранните етапи на българската държава. Взимайки тази информация един от големите ни историци Васил Златарски дава хипотезата, че те са от времето на Аспарух. Поради тази причина всички историци, след това и учители и общественици, започват да наричат Островския вал, който е най-големия от трите - Аспарухов. Така се създава гражданственост на понятието.
- Доколкото знам този вал е дълъг доста километри?
- В историческите източници е записано, че той е 58 км. Но тук е мястото да отбележа, че останалите два вала - Ломски и Хайредински са проучвани на по няколко места. И за тях имаме сигурни данни. Какви са им параметрите и има хипотези как да се датират.

Този вал не е проучван никога

Благодарение на стоматолога д-р Анатоли Кънев, който е един от радетелите за създаване на музей на открито и подпомага различни исторически изследвания, сега тези разкопки станаха факт.
- Доколкото знам той има корени в Кнежа.
- Той е роден в Кнежа. Родителите му са от тук и е с голяма ангажираност към ставащото в града.
- Той ли финансира разкопките?
- Той има голямо участие. Но тук има добро коопериране между д-р Кънев, който е двигателя на това проучване, който ме откри и вербува за проучванията, и Община Кнежа. Той е инициатор и за написването на проект за експонирането на Аспарухов вал и превръщането му в туристическа атракция.
- Колко струват тези разкопки?
- Около 6 000 лв., но ние използваме работници по различни програми - пробация, временна заетост, а те се финансират от други места. А и по ден-два

идваха на доброволни начала да копаят и общински служители

Това е една наистина общинска кауза.
- Направили сте два сондажа от двете страни на пътя Кнежа-Оряхово, но не сте открили части от вала. Възможно ли е той да е бил заличен по времето, когато се е правил пътя?
- Възможно е, но винаги, когато се извършва строителна дейност, трябва да премине проучване, което да установи дали има паметник. Но може да са пренебрегнали този принцип. Въпреки, че за вала се знае от много време.
- Какво е представлявало това съоръжение?
- Съоръжението е направено елементарно. Изкопаван е ров, който е бил с различна дълбочина, а пръстта се изсипва от вътрешната страна, така че създава второ препятствие за конницата. Има данни от историческите извори, че на самия вал е имало още едно препятствие - посадени гъсти дървета, които образуват “жив плет” или дървени укрепления (палисади).

Самите валове са се охранявали с конни отряди, патрулиращи по цялата дължина

Затова и ние не откриваме следи от съответната епоха. Но в близост до валовете археолози са установявали гъсти селища, изградени в рамките на няколко километра от него. А тук ние открихме дълбочина на рова около 2.50 метра, а самият вал е около 1.50 метра.
- А има ли данни този вал да е нападан?
- Няма исторически извори, които да сочат че валът е нападан.
- А защо има три вала в такава близост?
- Един от най-трудните противници за българите са били аварите. Те са имали идентичен начин на водене на бой като българите. И именно от там, където се очаква нападение, е направена ешалонирана отбрана от три линии. Това позволява ако се преодолее едната линия да следва отпор на втората и при третата вече да има пълна мобилизация на българската войска, която да излезе срещу нашественика. Но според изворите, които са предимно византийски, няма данни аварите да са правели набег по нашите земи. Имаме данни, че в 9 век

по времето на Крум Аварският хаганат изчезва

от политическата карта заради комбиниран удар на франките и българите от двете им страни. Така хаганатът капитулира. След 9 век няма реален противник, заради който да се поддържат тези съоръжения и най-вероятно те са изоставени. Но при теренни обходи е намерен меч край Галово, което говори ако не за битка, то за патрули, охранявали вала.
- Какво предстои след откритието?
- Дава се сигурен факт - Аспаруховият вал съществува. Има си и параметри. Има и въпроси - защо укрепената линия е прекъсвана, например. От началото на следващата година ще започнат проучвания по трасето на газопровода Набуко. Тръбата преминава на юг от Остров и ще пресече вала. Така ще се направят нови археологически проучвания. Надеждите ми са да се направят детайлни геофизични проучвания. Надявам се и догодина те да продължат.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
petar  - otgovor   |2012-04-04
Povodat da 4eta materiala e sporar v ukrainskite i ruskite nau4ni sredi za valovete na tehni teritorii,spomenati ot vikingite prez dvanadeseti vek.
Стаси  - За валовете и Валери Григоров   |2011-07-21
Чудесно е,че са започнали да проучват и тези отбранителни съоръжения на средновековна България.Обаче!Аз не вярвам на изводите и анализите на лицето Григоров.Нали преди 6 години той откри така наречената каменна пластика от Плиска и проглуши света,че тя е автентична,въпреки основателните резерви на истинските археолози и познавачи на изкуството по нашите земи от Първото българско царство.Още тогава учените го предупредиха,че каменната пластика есъвременна и дори назоваха името на най-вероятния и майстор от Мадара.Той обаче избърза и направи сензационни разкрития във всички медии,а след това не обяви резултатите от петрографския анализ,които сигурно са доказали,че скулптурата е от 60-те години на 20-тия век.Как да му вярвам тогава,че т.н.Аспарухов вал е от времето на хановете ,а не е фортификационно османско съоръжение?Морал!
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията