Начало Култура История Откриха останките на Аспаруховия вал
19 Юли 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 18 Юли 2019 15:21
Четвъртък, 18 Юли 2019 15:00
Четвъртък, 18 Юли 2019 14:14
Четвъртък, 18 Юли 2019 13:16
РЕКЛАМА
Откриха останките на Аспаруховия вал Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Култура - История
Написано от Иван КРЪСТЕВ   
Петък, 10 Юни 2011 15:56
В продължение на 20 дни работници от Кнежа, ръководени от археолога доц. д-р Валери Григоров от Археологическия институт с музей към БАН, проведоха теренно проучване на съоръжението, познато като Аспарухов вал. Проучванията започнаха на 16 май и бяха на терен в землището на Кнежа. Разкопките започнаха с фалстарт, след като два от сондажите, направени встрани от пътя Кнежа-Оряхово, в местността Маринов геран, не дадоха резултат. Точно на това място валът е бил прекъснат. След това екипът се е насочил към място, където част от съоръжението, строено по време на Аспарухова България, все още се е виждало с просто око. На 8 юни най-после валът бе открит. Днес учените може да извикат - “Тук е!”. И го направиха. А екип на “Посредник” стана свидетел на събитието.
Проучванията станаха възможни с помощта на частен дарител и на средства от Община Кнежа. Екипът на музея в Кнежа работи от доста време по проучване на вала. В музейната експозиция има експонати, намирани по случайност в частни дворове, чието датиране все още не е направено. Екипът от археолози по време на престоя си ще разгледа находките и ще определи има ли такива от 7-8 век, които да са свързани пряко или косвено с времето на строителството и използването на вала като укрепително съоръжение. Идеята е не само да се открие валът, но и негова реплика да се изгради в близост до пътя, с което да се създаде своеобразен музей на открито. Той пък ще стане местна туристическа атракция, която да привлича в града и региона любители на историята.
За подробности за разкопките потърсихме на терена доц. д-р Валери Григоров, който бе любезен да даде интервю за “Посредник.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Петък, 10 Юни 2011 13:15
 
Фейсбук коментари
Сподели статията