Начало
10 Декември 2018 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Валути
Фън шуй - древната наука за хармонията Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Семейство
Написано от "Посредник"   
Петък, 25 Септември 2009 14:15

За да поощрят добрите енергии около себе си, хората от древни времена са се научили да прилагат различни техники за подреждане и пречистване на заобикалящото ги пространство, започнали да използват силата на полускъпоценните камъни и кристалите. Всичко това, заедно с употребата на различни символи - изображения, фигури, статуетки  се превръща във вековна практика, даваща плодове чрез създаването на естетически и философски концепции и изкуства, изучаващи взаимодействието на енергиите в природата и влиянието им върху човека. Една от най-древните философски школи е тази на Фън шуй.

Триумфалното шествие на Фън шуй по света започва през средата на XX век. Известно еоще като Фенг шуй ив буквален превод означава “вятър и вода”. Всъщност това учение съществува от 5 000 години. Зародило се в Древен Китай, векове наред то ебило тайно знание, обслужващо интересите единствено на императорите. Сега Фън шуй се радва на голяма почит в Китай, Хонг Конг, Индия и Тайланд. Не само домовете и офисите там се строят съобразно с неговите правила, но и всеки уважаващ себе си бизнесмен не подписва договор, без да се консултира със специалист по това учение. Мнозина твърдят, че икономическият им растеж се дължи именно на спазването на принципите на Фън шуй. Фън шуй е наука и изкуство за създаване на хармонична и здравословна среда за живот и работа. В основата му лежат принципи от китайската философия като ''Взаимодействието между Ин и Ян'' и ''Баланса на петте елемента''. Основната идея във Фън шуй е, че околната среда влияе на здравето и късмета ни. Знанията по Фън шуй позволяват да извлечем максимална полза от обкръжаващото пространство, учат ни да не се борим с това, което е около нас, а мъдро да го използваме, извличайки полза от благоприятното и трансформирайки негативното. Фън шуй разглежда дома като жив организъм. Ако енергията в нашето тяло се движи свободно, ако тя е в достатъчно количество, то ние сме здрави. Обаче ако енергията се блокира - ние се разболяваме. Домовете, в които живеем, също са изпълнени с невидима жизнена сила, която се нарича „ци” и включва енергиите на земята, човека и небето. Затова домът изисква не по-малко внимание от тялото ни. Целта е енергиите в него да текат плавно и безпрепятствено. Повече свежа, жизнена енергия осигурява по-здравословна среда за човека. Той се чувства комфортно на такова място, спи добре, боледува по-малко, по-лесно решава проблемите си, повече му върви. Балансираната среда осигурява храна за енергийната система на човека, тя го подкрепя.

 

Лесни съвети как да подобрите живота си

- Купа с плодове във вашата кухня или дневна ще донесе изобилие. Тя създавапозитивна енергия и носи успех.

- Поддържайте хладилника и килерчето си с провизии добре заредени. Пълният хладилник е знак за изобилие.

- Столовете в дневната трябва да бъдат четен брой. Четният брой символизира успех, а нечетният  самота.

- Когато слагате легло в спалнята си, внимавайте долният му край да не сочи директно към вратата. Енергията прониква бързо през краката ви и може да причини безсъние.

- Не поставяйте леглото си под прозорец. Това ви кара непрекъснато да се ослушвате за неканен гост и ви пречи да спите.

- Убедете се, че спалнята ви е окъпана в светлина. Затъмнените стаи причиняват меланхолия и ленивост.

- Електромагнитното поле, което телевизорът създава, сериозно руши енергията. Ако все пак искате да задържите телевизора в спалнята си, дръжте го в шкаф или покривайте екрана с кърпа, докато спите.

- Дръжте пространството под леглото си празно. Така ще се чувствате по-леко и безгрижно.

- За да подобрите любовния си живот, добавете жълт цвят в спалнята си. Жълтото увеличава комуникативността.

- Поддържайте прозорците си чисти. Това ще донесе повече яснота в живота ви.

- Вратите трябва да се отварят лесно и широко. Така позитивната енергия и свежият въздух ще проникват лесно в дома ви.

- Вратите олицетворяват вашата способност да взимате решения. Пространството около тях трябва да е добре осветено.

- Прозорците са очите на вашия дом. Проверете каква е гледката от всеки един прозорец. Ако не ви харесва това, което виждате, помислете какво може да се промени.

- Когато вратите са разположени точно една срещу друга или срещу голям прозорец, положителната енергия изтича лесно от дома ви. Постарайте се да поставите някаква мебел между тях, за да прекъснете потока.

- Облите предмети носят хармония в дома ви. Помислете затова, когато обзавеждате дома си.

- Не поставяйте огледалата в дома си едно срещу друго. Така енергията ще се върти в кръг безцелно и няма да бъде насочена наникъде.

- Поддържайте огледалата в дома си чисти. Мръсотията и прахът намаляват ефективността им. Отражението, което виждате в огледалото, е това, което другите хора виждат у вас.

- Огледалата създават оживление. Те могат да бъдат много полезнив тесни и неудобни пространства, защото илюзорно създават повече място.

- Червеното ще увеличи страстта. Този цвят носи късмети символизира огън, топлина и щастие.

- Използвайте светло зелено и синьо, за да създадете успокояваща енергия. Синьото също е и цветът на защитата.

- Toплите цветове като жълто създават позитивни чувства и увеличават желанието за живот.

- Златото привлича светлината и създава благочестие.

- Бялото подхранва творческите способности.

- Флуорисцентното осветление съдържа отрицателни йони. Избягвайте го.

- Огледалото, поставено срещу входната врата, препятства положителната енергия да влезе в дома ви. Това може да доведе до прекалена конфронтация и отчуждение.

-Огледалата във вашата дневна символизират удвояване на онова, което е на масата.

- За да създадете уют и спокойствие в къщата си, поставете картини с натюрморти на стените. За по-голямо оживление използвайте по-динамично изкуство.

- Висящите дранкулки, които се поставят на места, където има течение, създават музика и оживление в дома.

- Течащите кранове в къщата означават изтичане на пари от дома.

- Ваза със свежи цветя в дневната ще привлече позитивната енергия и ще направи вас и вашето семейство по-бодри и радостни от живота.

- Не дръжте в дома си кактуси или други цветя с бодли, защото те излъчват отрицателна енергия и могат да предизвикат спорове. Ако обаче ги държите навън, те ще ви пазят от зло.

- Хубаво е да имате живо цвете в спалнята си, но прекалено многото цветя в една стая не са полезни, защото могат да изсмучат цялата положителна енергия в нея.

- Добре е да поставите цвете или планински кристал (розов ахат) до компютъра си - ще абсорбира вредната енергия.

- Птиците и рибите са идеалните домашни любимци. Те символизират богатство.

- Домашните животни могат да бъдат много полезни за активиране на позитивната енергия. Те се движат непрекъснато и така енергията прелива от стая в стая.


Животворната сила на цветята

Цветята са истинско чудо на природата. Живите растения в дома и офиса ни зареждат с положителна енергия и добро настроение, освежават и красят интериора. На всеки тип интериор подхожда определена цветна композиция. А те са необикновено разнообразни  от миниатюра върху масата или бюрото до обемно-пространствените композиции на зимните градини.
Във Фън шуй се смята, че растенията се отнасят към т.нар. стихии на дървото, което символизира растежа, творчеството и движението напред. Най-доброто разположение на цветята е на север, югоизток или юг - с цел активизиране на положителната енергия в тези зони за здраве, благополучие и късмет.
Съгласно учението Фън шуй, най-предпочитани растения са тези, които имат кръгли или овални листа. При остри ъгли в помещението, образувани от стени, мебели или колони, за неутрализиране се използват виещи се или пълзящи растения. По принцип, колкото по-голямо е едно помещение, толкова по-големи трябва да са растенията и по-голям да е техният брой. Мъничкото растение би се “изгубило” в голямо пространство. Цветята с големи листа изглеждат добре в помещения с малко мебели, антре или хол. Това например са драцена, филодендрон, фикус. За малки стаи са подходящи средни или малки цветя с широки и нежни листа.
Ако растенията във вашия дом са здрави и красиви, растат и се развиват добре, значи е налице положителна енергия. Някои от цветята, особено тези в глинени съдове, имат способността да пречистват въздуха от най-разпространените вредни вещества. Такива са мушкато, спатифилум, сингониум, хлорофитум, аглаомнема, сансевиера.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Елза Панайотова  - поздрави от Елза   |2013-05-22
Благодаря, че сте ме използвали като автор на част от текста! Добре би било да пишете източните си на информация Сайтът ми http://www.fengshuibg.com/ е с авторски права. Поздрави! Елза Панайотова, фън шуй консултант
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Петък, 25 Септември 2009 11:42