Начало Общество Здраве В Плевен е първият Център в подкрепа на детското развитие
13 Ноември 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 13 Ноември 2019 12:02
Сряда, 13 Ноември 2019 10:33
Сряда, 13 Ноември 2019 09:47
Сряда, 13 Ноември 2019 09:42
РЕКЛАМА
В Плевен е първият Център в подкрепа на детското развитие Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Общество - Здраве
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Вторник, 19 Октомври 2010 14:01
В края на миналата седмица в Плевен стартира първият Център в подкрепа на детското развитие, организиран от Института за изследване и прилагане на паневритмията. Програмата “Здраве чрез движение сред природата” е дългосрочна и обучението от детската градина продължава в училището, беше подчертано на срещата за обявяване на работата на центъра.
Идеята е центърът да свърже професионалната работа с детето и подкрепата на семейството в отговорното родителство. Обучението ще се провежда от мобилна група педагози, психолози, логопед, музикант и други.

Антоанета Янкова, Институт за изследване и прилагане на паневритмията:

Тук има професионално ангажирани качествени учители

Антоанета Янкова от 15 години изследва научно възможностите на паневритмията. Започва от народните танци, сфера, в която 7 години е работила почти професионално. Г-жа Янкова е председател на Института за изследване и прилагане на паневритмията и докторант на ВТУ в областта на детското развитие.
- Г-жо Янкова, разкажете как се роди идеята за създаването на такъв център?
- Това, което правя в момента - заедно с развитие на концепцията на програма “Здраве чрез движение сред природата, е работата по доктурантурата ми в областта на детското развитие и по-точно психофизическата готовност на децата. Казано по друг начин - как, с какви инструменти и механизми едно дете може да стане успешно. Оказва се, че отличният модел паневритмия, който е модел, притежание на българския народ, съдържа огромният арсенал от инструменти за превръщането на детето в успешно. Ние виждахме, че с децата, с които сме започнали да работим още в детската градина, днес са най-успешните деца в своите училища. Но трябваше да го докажем.
Създаването на Център за подкрепа на детското развитие в Плевен е част от цялостната концепция в посока на създаването на място където едновременно да се работи и с родители, и с деца.
На много места имаме училища за родители, на много места има и различни форми за работа с деца, но няма място, където те да се слеят.
Работата ни по време на последното Синьо училище показа огромното разочарование на родителите от началния учител. Ние виждаме този процес още от учителската стачка. Не можем да оставим родителите някъде извън образованието. Концепцията в училищата се развива бавно - там имат проблеми с целодневното обучение, с делегирани бюджети и какво ли още не. Те нямат време да стигнат до концепцията за работа със семейството, макар че, в интерес на истината всички изтъкват като приоритет именно работата със семейството. Ние сме много напред с материала, правили сме го и знаем как. Затова правим този център в Плевен.
- Това единственият подобен център ли е в страната?
- Да, в Плевен започва работа първият и единствен засега център за подкрепа на детското развитие. За да се направи един такъв център най-напред трябва да има база, тоест достатъчно вече проведена работа с родителите. Ние започваме с “нашите” родители, тези, които са били с нас навсякъде по програмата.
- Къде ще е базиран центърът и какъв е капацитетът му?
- Много се радвам, че поне на този етап намерихме подходящата зала в читалище “Христо Ботев”. Защото позитивността, която носи паневритмията, предполага използването на слънчева зала. Имаме възможност да работим с по две групи паралелно с деца в голямата зала, а в по-малка зала ще се работи с родителите. Срещите ни ще бъдат от 10 до 12 часа всяка събота. Програмата е дългосрочна и обхваща деца на възраст от 3 до 18 години. Ще започнем работа с всички, които желаят.
- Дали родителите ще бъдат ентусиазирани от идеята, ще намерят ли време да идват в центъра? И доколко обществото ни ще припознае семейството като основна възпитателна единица?
- Въпросът е брилянтен в две посоки. Ние все повече се срещаме с родители - дори и бащи, които много сериозно се ангажират с децата си. На тях не им е все едно какво ще се случи, защото училището не се справя, не всяка детска градина се справя. Защото е въпрос и на капацитет, и на професионализъм на учителите.
Освен това, разбрахме, че консуматорското поколение родители, което идва, трябва да бъде хванато по някакъв начин, за да може да се развива. Така от една страна помагаме на детето и неговото семейство, а от друга - на учителите. Говорим за работещия учител, не за този, който е решил да се пенсионира в образователната система. Само работещите имат мотив да се развиват професионално. Те намериха в съвместната ни работа възможност.
- Имате ли идея за създаване на мрежа от центрове в страната?
Всичко е въпрос на концепция и на потребност на общината. Има общини, където кметовете не са узрели за тази концепция. Ще бъда максимално откровена - идеята беше първият център да е в Димитровград, където имахме над 450 деца, но не срещнахме разбиране от администрацията. Така че първият център е в Плевен, защото концепцията на Община Плевен върви паралелно с тези на Регионалния инспекторат, на училищата, на детските градини. Тук има професионално ангажирани, качествени учители. А ние сме там, където има такива.
Успешното училище е това, което може да оцелее в криза. А то е, което работи навътре - добър климат за децата, висока квалификация на учителите, микроклимат, който да мотивира учителите. Не са само парите. Парите никога не стигат.

Светла Димитрова, родител:

Длъжници сме на децата си, трябва да им отделяме повече време

Деница скоро ще стане на 5 години. Заедно с мама Светла участва в програмата “Здраве чрез движение сред природата”.
- Г-жо Димитрова, защо решихте да участвате в програмата?
- Имам две деца - син на 14 години почти и дъщеря, която скоро ще навърши 5. В програмата попаднах случайно преди 4 години - бях поканена от моя приятелка. Оттогава не съм пропускала лагер или експедиция, досега участвах само със сина ми, а от тази година и с дъщеря ми. Програмата предлага нещо, което никъде другаде не съм видяла - съвместно участие на родители и деца в начинания, които нито училището, нито семейството могат да предложат самостоятелно.
Тук се предлага движение сред природата - нещо, което градските деца нямат. Става въпрос не само за създаването на двигателни навици у тях, а за създаването на контакт между родители и деца, възможност за консултации със специалисти. Много от децата не са виждали планина. Повечето родители се стремят в отпуските си да ги заведат на море. До момента съм участвала в три планински лагера, както и в две експедиции в Родопите. Най-много бях впечатлена от това, че на планинския лагер правихме неща, които аз, на 38 години не бях правила - говоря за планинско катерене, рафтинг и за каране на кану. Такива неща всеки като че оставя “за някога”, за някакъв бъдещ момент.
- В масовия случай детската градина и началното училище са спасение за работещите родители. Как намирате време за програмата?
- Смятам, че не става въпрос за време само за децата. Това е и време за самите нас, а изживяването е пълно когато сме с децата си. Аз съм длъжник на моите деца и когато имам възможност да им дам повече от времето си, трябва да го направя. Не смятам, че детската градина или училището трябва да се приемат от родителите като спасение от собствените им деца. Според мен градината и училището са социална среда, в която децата да се развиват. За съжаление, в България нито детските градини, нито училищата дават нужното качество на социален контакт на децата.
- Деница е почти на 5. Притеснява ли задължителната предучилищна подготовка от 5 години?
- Зависи от обема на учебния процес. Всички казват, че подготовката за училище ще започва от 5-годишна възраст, но този етап никой не казва в какво ще се състои то, какво цели, какви резултати гони. Защото може да се окаже, че отивайки в първи клас децата са вече обучени. И да им стане скучно. Според мен има върху какво да се работи в периода 5-6 години, но то не трябва да е за сметка на първите години в училище. Защото ранната загуба на интерес в училище води до необратими последствия в по-горните класове.

Диана Въткова, педагог:

На първо място е обичта към децата

Диана Въткова е координатор за Плевен на програмата “Здраве чрез движение сред природата” и педагог.
- Г-жо Въткова, колко училища и детски градини от Плевен работят по програмата и има ли интерес?
- В Плевен към момента по програмата работят шест детски градини и три училища. Има още много желаещи - и детски, и учебни заведения, но истината е, че нямаме достатъчно преподаватели. Нагласата е напълно позитивна, имаме пълната подкрепа на родителите. Веднъж влезли в програмата, участвали в някои от нашите модули, родителите се убеждават, че някой обича техните деца и се грижи за това те да се чувстват сигурни. И да изграждат позитивен модел на поведение.
- Откъде този ентусиазъм у вас - не е ли по-лесно да си изкарате работното време и да си почивате?
На първо място е обичта ми към децата. Огромната ми обич към децата като личности. Защото във всяко дете, независимо какво е то като израз на поведение в някои моменти, има златно зрънце, на което ние трябва му помогнем да покълне. Работейки по тази програма, виждам, че тя дава именно това на децата - и физическо развитие, и психическото здраве, и изграждане на самочувствие и самооценка. За съжаление, много деца растат с комплекси. Програмата им помага да видят родителите си по друг начин, да изградят такъв модел на поведение, че капризите определено остават на заден план. За съжаление, днес и много родители, забързани в ежедневието си, не знаят, че децата им са личности. Много е важно всеки да отделя поне по пет минути на ден за живо общуване с децата си.
- Как успявате да убедите родителите, за повечето от които детската градина е длъжна да възпитава?
- Въпреки ниския социален статус на детските учителки в обществото, виждам, че в Плевен има хора, прегърнали идеята, че детето е наистина много важно. Така че - един път извоювали доверието на родителите по отношение на нашата грижа и любов към тяхното дете, явно и те помежду си споделят. Прави впечатление, че през последните години родителите търсят учител, при който да запишат детето си. Което означава, че личността на учителя има голямо значение.
- Имате ли готовност и нагласа за задължителната предучилищна на 5-годишните? Това ли е подходящата възраст за обучителен процес?
- Трябва да има по-подробно разясняване на законовите положения по този въпрос. Аз лично смятам, че има възраст, в която децата трябва да играят, защото това, което загубят в детството си, не могат да го компенсират. Днешното поколение деца имат доста добре развита интелектуална интелигентност, но върху емоционалната им интелигентност трябва още доста да се работи, защото тя е основата за утрешния успешен човек.
В нашата детска градина се работи много - и за възпитанието на децата, и по държавните образователни изисквания. Учебният процес не е нищо ново за нас, той е съобразен с възрастта на децата. При нас по различни помагала работят и 3-годишните. Според мен няма да бъде трудно, по-скоро е въпрос на организация.
- Ще имат ли капацитет детските градини да поемат всички 5-годишни?
- Наистина сега не всички деца са обхванати в детските градини, но като стане задължителна предучилищната подготовка от 5 години, няма как родителите да не пращат децата си. Не мога аз да преценя дали всички детски градини ще имат капацитет да поемат всички деца. При нас, например, и сега капацитетът е запълнен, дори над 100%.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 19 Октомври 2010 12:55
 
Фейсбук коментари
Сподели статията