Начало
12 Декември 2017 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Валути
Първият звънец удари Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Култура - Образование
Написано от Екип на “Посредник”   
Сряда, 16 Септември 2009 14:24
Точно в 9 часа вчера в училищата в Плевен би първият звънец, който възвести началото на учебната 2009/2010 година. Във всички училища тържествата започнаха с химна и издигане на националния трибагреник.
Кметът на Плевен Найден Зеленогорски откри новата учебна година в СОУ “Пейо Яворов” в Плевен и в училището в Ясен. "Пътят към познанието и инвестициите в образованието са най-важното нещо за едно общество", каза Найден Зеленогорски на учениците и учителите от двете училища. И подчерта, че "България е поела по един нов път и за да постигнем успехи, се нуждаем от високообразовани хора. Община Плевен ще положи всички усилия децата да се обучават в една нормална среда”. Според кмета първокласниците в общината, които тази година са 1 130 и на 15 септември за първи път прекрачиха прага на училището, са най-голямата ценност за новата образователна година. Найден Зеленогорски съобщи, че в общинския бюджет за тази година са планирани още средства за ремонти, освен отпуснатите досега. Дали обаче ще има пари, зависи от това дали през следващите месеци ще се реализират приватизационни сделки. Ако това се случи, ще могат да се направят още ремонти, макар и в съботите и неделите, посочи г-н Зеленогорски. Според него в момента учебната база в Плевен и общината е в добро функционално състояние.
Кметът отправи поздрав към всички учители за апостолския труд и пожела на тях и на учениците им здрава и успешна учебна година.

С пътеводител на деветокласника посрещнаха новите ученици в ПГ по лозарство

Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Плевен започна новата учебна година с традиционно тържество, на което бяха поздравени всички учители, родители и гости. “Първият учебен ден е като национален празник, тъй като всички българи са с открити сърца към образованието на своите деца”, сподели Бисерка Илиева, директор на гимназията.
Тази година тук обучението си започват ученици в три специалности дневна форма на обучение и една паралелка задочна форма. Общо новите ученици, които вчера за първи път прекрачиха прага на професионалната гимназия, са 81.
По традиция в ПГ по лозарство и винарство всеки от класовете бива посрещнат в първия учебен ден с пита, на която е изобразен символ на специалността на всяка от паралелките. А всеки деветокласник тази година беше посрещнат в новото си училище с “Пътеводител на деветокласника”. Своебразният наръчник за новите ученици е издържан в сериозно-хумористичен стил. В него са събрани сентенции, които отговарят на основни въпроси - защо възпитаниците на ПГЛВ обичат своето училище и защо всеки нов ученик трябва да бъде горд, че попада в едно от най-добрите училища в България. В пътеводителя има още разписания на часовете в гимназията, имената на преподавателите, които ще водят часове в 9-ите класове, сентенции, свързани със спецификата на училището. Всички 9-окласници бяха категорични, че пътеводителят е ценен подарък, който е предизвикал приятни емоции у всеки от тях.
От Бисерка Илиева научихме, че в гимназията са спазени изискванията за новите учебни планове за 9 клас. “Редуциране на учебните планове към момента за специалностите, които ще преминат от 13-и в 12-и клас, не е правено. Третата степен се запазва, но ще се учи до 12 клас. За тази и следващата година 13 клас се запазва като задочна или вечерна форма на обучение”, допълни г-жа Илиева.
Депутатът Румен Петков беше гост на тържеството. Той успя да влезе в няколко от класните стаи и да поздрави учениците от единствената в страната ни Професионална гимназия по лозарство и винарство.

Първолаците - акцент в празника на СОУ “Стоян Заимов”

Акцент в тържеството в СОУ “Стоян Заимов” бяха първокласниците, които вчера за първи път прекрачиха прага на училището. 83 деца в четири паралелки са първолаците в СОУ “Стоян Заимов”. “Започваме новата учебна година с настроение и в пълна готовност за работа. Педагогическият персонал е подготвен за началото на годината, проведохме педагогически съвет, на който приехме плана на училището, подготвени сме за приетите изменения на наредбите, както и на Правилника за приложение на Закона за народната просвета. Класните стаи са освежени и украсени, за да се чувстват децата уютно”, сподели Татяна Генова, директор на СОУ “Стоян Заимов”.
В училището в края на месеца приключва работата по проект “Единство в многообразието”, по който деца и учители работиха цяла година и по който дейностите ще продължат, въпреки че проектът като такъв приключва.

С нови униформи ДФСГ “Интелект” ще посрещне 20-и рожден ден

120 ученици в пет паралелки вчера за първи път прекрачиха прага на избраната от тях гимназия - ДФСГ “Интелект”.
След като през лятото в гимназията бяха направени частични ремонти, в първия учебен ден младежите влязоха в уютни и освежени класни стаи. Пред учителската стая вече е монтирано специално информационно табло, което ще информира за графика на часовете в гимназията. Тук ще се правят презентации, ще има и новинарска емисия.
Новата учебна година в ДФСГ “Интелект” започна и с още един компютърен кабинет, с което броят им става общо пет. “Това напълно задоволява нуждите ни от такъв вид обучение. Трите ни учебно-тренировъчни фирми вече са оборудвани изцяло с нова техника”, научихме от директора на гимназията Емил Райков.
Училището е спечелило проект за ученически униформи, с които скоро ще се облекат учениците от 9 и 10 клас. Сега тече процедура по избор на фирма, която да ушие новите униформи. Така ДФСГ “Интелект” ще е едно от малкото училища в Плевен, в което ще има униформи.
Инициативите в “Интелект” започват още от първите дни на новата учебна година. В началото на октомври четирима от учениците на ДФСГ ще пътуват до Брюксел по покана на евродепутата Кристиян Вигенин.
Новата учебна година в тази гимназия започна и с новоизградена по проект от ученици на гимназията Алея на здравето.
“Всички дейности в гимназията тази година ще бъдат подчинени на предстоящия 20-и рожден ден на “Интелект”, който ще отбележим на 11 май 2010 година. Честването ще мине под наслов “20 години ДФСГ “Интелект” - ново начало, нов подход, ново поколение” сподели още Емил Райков.

Екокът и ново оборудване на кабинети в Езиковата

Над 1 400 ученици прекрачиха в първия учебен ден прага на Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен. Поздравителен адрес от председателя на Народното събрание Цецка Цачева получиха учители и ученици от Езиковата в първия учебен ден. “Имаме готовност с програмата за учебната година. За съжаление през летните месеци не можахме да направим много ремонти, но се надяваме, че ще бъде финансиран общински проект за ремонт, в който е включена и гимназията. Направихме подмяна на дограми и ремонти в базата за начален курс”, научихме от Юрий Тодоров, директор на гимназията.
Плевенската Езикова гимназия е сред училищата, които получиха от Министерството на образованието, науката и младежта оборудване за кабинетите по химия, физика и биология.
Още в първия учебен ден на новата учебна година в Езиковата гимназия бяха представени и резултатите от екопроект, който учениците реализираха през летните месеци.

Огромна книга от балони посрещна ученици и учители от ПГ по ресторантьорство

100 деветокласници, които ще се обучават в различни специалности, дневно обучение, вчера за първи път влязоха в новите си класни стаи в Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване. Други 22-ма ученици формират паралелка, която ще се обучава задочно. В гимназията за първи път се разкрива паралелка със задочна форма на обучение в 9 клас. “Това едновременно ни радва и ни учудва, защото се оказва, че има толкова много ученици, които не са учили след 8 клас. Имаме тази година и три 13-и класа - задочна форма на обучение, което прави общо 60 ученици. Това също ни е много приятно, защото някои от тях вече са студенти, но въпреки това искат да защитят, макар и като задочници, трета степен на професионална квалификация. Всичко това означава, че тези млади хора ценят всичко онова, което са придобили като знания в нашето училище, и имат желание да се усъвършенстват и по-нататък”, научихме от Невена Арабаджиева, директор на ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване.
Общо 420 ученици дневна форма на обучение, 82 ученици задочно обучение и 30 ученици в самостоятелна форма на обучение - това е равносметката на ръководството на гимназията в първия учебен ден на новата учебна година.
Учениците изненадаха с идеите си за тържеството за началото на учебната година - “зайците” бяха посрещнати от “старите” с огромна книга от балони. “Опитахме се да придадем символика на всичко, което правим в гимназията. Книгата е символ на знанията, които учениците ще получат при нас, но идеята е, че тази книга е огромна и те трябва да продължават да учат през целия си живот, за да се усъвършенстват и да придобиват все нови и нови знания”, сподели още Невена Арабаджиева. Приемствеността на випуските беше изразена и с китка здравец и пита с мед, с която бяха посрещнати деветокласниците в ПГ по ресторантьорство.
Отец Иван от плевенския храм “Света Троица” отслужи молебен за здраве на ученици и учители и просперитет на училището.

Настоящи и бивши ученици доказват, че мегеецът си остава мегеец завинаги

Весела гълчава, празнични усмивки и многолюдие по училищните коридори на Математическата гимназия още в деня преди 15 септември недвусмислено подсказа, че стартът на новата учебна година е даден. Точно в 9 часа с издигане на националното знаме и изпълнение на националния химн започна тържеството в Математическата гимназия - традиция, която в тази гимназия се спазва през всички 49 години от нейното съществуване.
902 ученици в 35 паралелки ще се обучават тази година в гимназията. Новоприети са учениците от пети клас и петте паралелки осмокласници.
В своето училище за 15 септември дойдоха и вече бивши възпитаници на Математическата от випуск 2009, които все още се чувстват принадлежни към училището.
Приятна и предизвикателна като съдържание и начин на поднасяне беше музикално-поетичната композиция, чиито автори са учители и ученици от МГ “Гео Милев” и с която беше открита новата учебна година. “Идеята и желанието ни е, както и в годините досега, всички заедно - ученици и учители, с помощта на родителите, да направим училището място, в което всички да се чувстваме добре и удовлетворени от нашата работа. Убедена съм, че всички хора, завършили училището, които са над 8 400, както и тези 1 000, които са тук, се чувстват част от Математическа гимназия. И макар че не са в двора на училището в този ден, сигурна съм, че те ще си спомнят малко или много на 15 септември за училището, което им е дало много. Защото тези хора многократно са доказвали, че училището им е помогнало да се развият и да станат това, което са”, сподели Ирена Борисова, директор на Математическата гимназия.
Народният представител от Коалиция за България Румен Петков не изневери на традицията си да  бъде на първия учебен ден в Математическата гимназия в Плевен, чийто възпитаник е. Той отправи приветствени думи към преподавателите и  възпитаниците на  учебното заведение. Румен Петков пожела на всички ученици успешна учебна година.

С три паралелки по-малко започва новата учебна година СОУ “Анастасия Димитрова”

С вдигане на националния флаг започна церемонията за първия учебен ден в школото, наследник на първото девическо училище в страната.  Приветствие към събралите се учители и ученици отправи директорът на училището Тончо Върбанов. С особено вълнение той представи поздравителен адрес от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която е бивш възпитаник на училището, както и обръщение от министъра на образованието Йорданка Фандъкова.
Между 400 и 450 ще са учениците тази година в паралелките от 5 до 12 клас, заедно със задочната и вечерна форма на обучение, стана ясно на церемонията.
За да е успешна новата учебна година, в края на тържеството директорът по традиция плисна менче с вода.

Самолет с послания за първолаците в НУ “Отец Паисий”

Въпреки че вятърът отнесе листовките встрани от двора, появата на малък самолет над главите на множеството предизвика вълна от радостни възгласи, не само сред най-малките, но и от родители им. Въздушните изненади не свършиха с това. Ято гълъби предизвести появата на червения аероплан.
100 първокласници прекрачиха за първи път прага на началното училище във вторник. Поздрав към гостите отправиха малчуганите от двете вокални групи към училището. За да е сигурен успехът, водосвет отслужи свещеник от храм “Света Параскева”.

Над 1 500 ученици преминаха през прага на СОУ “Иван Вазов”

Директорът Димитър Митев изрази задоволство от факта, че започват новата учебна година с повече ученици в сравнение с миналата. Това, макар да не е най-важното, е показателно за привлекателността на училището, коментира още той. Задачата пред екипа на училището е да привличат повече ученици в гимназиален курс, които имат по-голямо желание за учене. Главната цел пред ръководството и тази година, както и в миналите, е да си свърши качествено работата.
Със самочувствие подхожда екипът на училището към ежедневните предизвикателства в работата. Завършени са планираните ремонти. Подновени са две класни стаи, обособено е помещение за закуски във фоайето на първия етаж. Продължава реконструкцията в двора. През пролетта на следващата година в двора на училището освен пейки, които предстои да бъдат монтирани, ще има и вътрешен павилион за хранене. Целта е децата да остават повече време в училище.

По традиция Гимназиите по туризъм и по транспорт откриха заедно учебната година

И тази година Професионалните гимназии по туризъм “Алеко Константинов” и по транспорт “Цветан Лазаров” откриха съвместно новата учебна година. Тържествата започнаха в 9 часа с посрещане на училищните знамена и с националния химн. Приветствени слова към своите ученици, към учителите, родителите и гостите отправиха двамата директори - Малинка Маринова и инж. Наско Найденов.
Гости на празника на двете професионални училища бяха общинският съветник от ПП ГЕРБ Петя Василева, която е член на комисията по образование, Димана Николова, експерт от отдел „Екология” към Община Плевен, Иван Райчев от отдел „Природа” към Регионален музей в Плевен и Павлина Върбанова - член на училищното настоятелство към ПГ по туризъм. Поздрав към ученици и учители отправи Петя Василева. По повод първия учебен ден поздравителен адрес изпрати и областният управител Иван Новкиришки.   
През новата учебна година в ПГ по туризъм ще се обучават 430 ученици, които са разпределени в 17 паралелки. Толкова ще са и паралелките в ПГ по транспорт.
Предвиденото за 15 септември откриване на парково пространство, изградено по проект, спечелен от ПГ по туризъм, беше отложено за края на седмицата. Причината е в голямата ангажираност на кмета Найден Зеленогорски, който е обещал да открие парка. Той е изграден по проект “Да се грижиш за природата значи да обичаш себе си”, спечелил трето място в обявения конкурс от Община Плевен за тематични ученически микропроекти “Нашето училище - училище на здравето”. По него училището получи 2 000 лв.

За първия учебен ден в НУИ “Панайот Пипков” се сдобиха с детска площадка

 

Нова детска площадка откриха за първия учебен ден в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен. Преди церемонията за прерязване на лентата всички посрещнаха училищното знаме и изслушаха концерт на възпитаници на училището, който беше посветен на първия учебен ден. В програмата бяха включени петокласникът Християн Христов от класа на Димитър Солаков, спечелил само преди няколко дни първо място от Международен музикален фестивал в Албена, и спечелилата второ място в същия конкурс седмокласничка Камелия Първанова от класа на Диана Петкова.
Най-радостни от началото на учебната година се оказаха първолаците, които за втора поред година се приемат в Националното училище по изкуствата. Бурни аплодисменти и радостни възгласи от залата се чуваха всеки път, когато някое от новоприетите деца излизаше на сцената да рецитира стихотворение. След края на програмата всички малчугани се отправиха към класните стаи, а някои придружиха директора и гостите до площадката за официална церемония по нейното откриване.  
Площадката в НУИ е изградена с усилията и собствени средства на преподаватели от училището.


Директор Митев празнува юбилей

Един от най-популярните директори на плевенски училища - Димитър Митев, днес навършва 50 години. Изненадващо дори за него последните 17 години той прекарва начело на СОУ “Иван Вазов”. През февруари 1993 г., едва 33-годишен учител тогава, той поема директорския пост със задача да ръководи и развива най-голямото плевенско училище. Още толкова години няма да ми стигнат, за да реализирам всички проекти, които съм запланувал, сподели за “Посредник” рожденикът. Никога не съм и мислил, че в навечерието на 50-ата си годишнина ще бъда още на този стол, но в крайна сметка не е важно човек колко време прекарва на дадено място, а какво оставя след себе си, коментира още той. Пожелаваме му здраве и още много успешно реализирани проекти.
Нела ПЕЕВА

Веселата гълчава в училищата, пъстротата на цветя и балони, усмивките и надеждата за успешна учебна година не оставиха в първия учебен ден място за тревожни мисли и притеснения. Такива обаче има. Немалко са и въпросителните, свързани с Правилника за приложение на Закона за народната просвета, който уж трябваше да замести неприетия закон, но май още повече затрудни процеса на нормална работа в училищата. Питанки има и по отношение на кариерното развитие на учителите и свързаните с него длъжностни позиции.
Тези теми остават отворени и ще започнем да ги коментираме от следващия брой.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
maria  - li4en primer   |2009-10-07
dano novte idei za povdigane na morala v u4ili6tata pomognat .No kak da pomognat kogato direktorki koito triabva da sa primer sa oble4eni kato magistralki , nagrimirani nepriemlivo kato klona bozo a da m ne govorim za li4nia moral - takav niama .E kak da 4aka6 da ti vazpitavat decata.
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 16 Септември 2009 12:14
 
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти