Начало Градски истории Откриха новия Фонтан с жабките
26 Май 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Неделя, 26 Май 2019 14:51
Неделя, 26 Май 2019 13:59
Неделя, 26 Май 2019 13:37
Неделя, 26 Май 2019 12:57
РЕКЛАМА
Откриха новия Фонтан с жабките Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Градски истории
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 14 Май 2018 14:13
jabki1 jabki3 jabki2 От днес Плевен отново има своя Фонтан с жабките, както в далечното минало. Новите три бронзови фигури са поставени на средното от трите водни огледала на Водната каскада и вече радват малки и големи.
Новият Фонтан с жабките бе открит официално от кмета на Общината Георг Спартански, в присъствието на председателя на Общинския съвет Мартин Митев, представители на общинската администрация, деца от ОУ „Йордан Йовков“ – Плевен и НУ „Христо Ботев“ – Плевен, десетки граждани и гости на града. Специално място на церемонията имаха авторите на трите бронзови фигури - плевенските скулптори Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика.
Откриването на Фонтана с жабките бе съпътствано с много настроение и снимки за спомен. 
Общинският съвет на Плевен одобри поставянето на новите три бронзови скулптури на жабки на заседанието си на 27 април тази година. Със заявление по-рано същия месец Убавка Тончев и Константин Симеонов направиха предложение за възстановяване на декоративните бронзови жабки и разполагането им на средното от групата три водни огледала от Каскадата. Представен бе и идеен проект и изготвена схема за разполагане на новите декоративни елемента. Скулпторите са се консултирали и с проектанта на водните огледала - арх. Красимир Попов, който е приветствал идеята.
Първообразите на жабките са дело на известния плевенчанин скулптора Ангел Спасов. След преустройството на централната градска част обаче „Фонтана с жабките“  е бил съборен и съдбата на жабките е неизвестна. Оригиналната им гипсова отливка се съхранява във фонда на ХГ „Илия Бешков”. Новите декоративни фигури са различни от оригиналите, защото има авторски права.
Проектирането и изработването на новите три жабки е дарение от авторите Убавка Тончев и Константин Симеонов за гражданите на Плевен за Празника 15 май.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 14 Май 2018 15:20