Начало Градски истории
16 Септември 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 16 Септември 2019 10:39
Понеделник, 16 Септември 2019 10:33
Понеделник, 16 Септември 2019 10:25
Понеделник, 16 Септември 2019 10:21
РЕКЛАМА
Градски истории
Водната каскада спира работа Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Градски истории
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 08 Октомври 2018 16:57
KaskadaОт днес Водната каскада в центъра на Плевен спира работа. Това се прави традиционно в навечерието на студените месеци, обяви на оперативното заседание на ръководството на Общината кметът Спартански. До края на настоящия м. октомври плевенчани и гости на града ще могат да се наслаждават на красотата на големия фонтан, на т.нар. глухарчета и на Пеещия фонтан в Градската градина. След това те също ще бъдат подготвени за зазимяване.

 
Откриха новия Фонтан с жабките Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Градски истории
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 14 Май 2018 13:13
jabki1jabki3jabki2От днес Плевен отново има своя Фонтан с жабките, както в далечното минало. Новите три бронзови фигури са поставени на средното от трите водни огледала на Водната каскада и вече радват малки и големи.
Новият Фонтан с жабките бе открит официално от кмета на Общината Георг Спартански, в присъствието на председателя на Общинския съвет Мартин Митев, представители на общинската администрация, деца от ОУ „Йордан Йовков“ – Плевен и НУ „Христо Ботев“ – Плевен, десетки граждани и гости на града. Специално място на церемонията имаха авторите на трите бронзови фигури - плевенските скулптори Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика.
Откриването на Фонтана с жабките бе съпътствано с много настроение и снимки за спомен. 
Общинският съвет на Плевен одобри поставянето на новите три бронзови скулптури на жабки на заседанието си на 27 април тази година. Със заявление по-рано същия месец Убавка Тончев и Константин Симеонов направиха предложение за възстановяване на декоративните бронзови жабки и разполагането им на средното от групата три водни огледала от Каскадата. Представен бе и идеен проект и изготвена схема за разполагане на новите декоративни елемента. Скулпторите са се консултирали и с проектанта на водните огледала - арх. Красимир Попов, който е приветствал идеята.
Първообразите на жабките са дело на известния плевенчанин скулптора Ангел Спасов. След преустройството на централната градска част обаче „Фонтана с жабките“  е бил съборен и съдбата на жабките е неизвестна. Оригиналната им гипсова отливка се съхранява във фонда на ХГ „Илия Бешков”. Новите декоративни фигури са различни от оригиналите, защото има авторски права.
Проектирането и изработването на новите три жабки е дарение от авторите Убавка Тончев и Константин Симеонов за гражданите на Плевен за Празника 15 май.

Последно променен на Понеделник, 14 Май 2018 14:20
 
ГРАДСКИ ИСТОРИИ: Силует Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Светски новини - Градски истории
Написано от Петър ВЛАЙЧЕВ   
Петък, 07 Ноември 2014 11:15
Petar Vlaj4ev avtorska rubrikaПрозорецът ни гледа на юг и той всеки ден е пред очите ми.
От първите години на миналия век, той е рисуван, описван и фотографиран по различни поводи и в различни сезони.
Той е част от най-красивата сграда на Плевен - силуетът на Часовниковата кула.
Ще я разпознае всеки плевенчанин.
Последно променен на Петък, 07 Ноември 2014 11:17
Прочети още>
 
ГРАДСКИ ИСТОРИИ: Нещо като селфи Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Светски новини - Градски истории
Написано от Петър ВЛАЙЧЕВ   
Петък, 14 Ноември 2014 11:15
Petar Vlaj4ev avtorska rubrika
Работното ми място: бюро, компютър, монитор, скенер, принтер, слушалки и ДРУГИ НЕЩА. От известно време там се появи и малка книжчица - на наш приятел - Йово, досега само художник, а вече и писател.
Миналия ден се срещнахме да му предам диск с фотографиите от презентацията. В голямата суматоха тогава не успях да се доближа до него.
Последно променен на Петък, 14 Ноември 2014 11:17
Прочети още>
 
ГРАДСКИ ИСТОРИИ: Сряда, денят преди зимата Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Светски новини - Градски истории
Написано от Петър ВЛАЙЧЕВ   
Събота, 25 Октомври 2014 10:50
Petar Vlaj4ev avtorska rubrikaСряда - един ден преди четвъртък. Последният слънчев и топъл ден, преди да нахлуе студената вълна. Вървя нагоре по „Кирил и Методий” и преди да стигна Пожарната я виждам. Не за първи път, но днес я удостоявам с повече внимание. Харесва ми. А тя го заслужава. Не за друго, а заради чувството за уникалност и екзотичност, което някак си внушава.
Последно променен на Петък, 24 Октомври 2014 09:54
Прочети още>
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 10