Начало Екология Природа Природозащитници и скаути ще почистват река Тученишка в акция с още десет водоема в България
18 Септември 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 18 Септември 2019 14:15
Сряда, 18 Септември 2019 13:08
Сряда, 18 Септември 2019 11:28
Сряда, 18 Септември 2019 10:27
РЕКЛАМА
Природозащитници и скаути ще почистват река Тученишка в акция с още десет водоема в България Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 09 Май 2019 09:46
reki zamarsyavane Сладката вода е един от най-ценните ресурси на нашата планета. Но той бързо се изчерпва. Въпреки огромната роля, която играе в нашия живот, в икономиката и в природата, едва 1 % от водата по света е сладка и достъпна. И този 1 % е под заплаха. Наред с климатичните промени и свръхпотреблението, основна причина за това е замърсяването.
В тази връзка природозащитната организация WWF и Организацията на българските скаути обединяват усилия в името на околната среда. Едновременно дванадесет скаутски клуба от цяла България, съвместно с природозащитници и доброволци ще почистват крайбрежията на реките Искър, Дунав, Русенски лом, Камчия, Черна, Батова, Еленска, Тученишка и на Шабленското езеро. На 11 май, събота, представители на WWF заедно с над триста скаути на възраст между 7 и 18 години ще се включат в събирането на отпадъци от замърсените водоеми. Почистването на поречието на река Тученишка в парк Кайлъка ще се състои от 9 до12:30 часа.
България е сравнително бедна на водни ресурси, като те представляват едва 0,3 % от територията на нашата страна. За сравнение – при среден воден ресурс за света 8000 м3/човек/година, България разполага с едва с 2250 м3/човек/година.
В същото време у нас има 325 реки, които са прекомерно използвани и в тях има все по-малко живот и все по-малко вода за нас. Основата причина за замърсяването на реките сме именно ние – хората. Изхвърлянето на пластмасови отпадъци и петролни продукти, както и изпускането на индустриални води, съдържащи значителни количества органични или неорганични вещества, увреждат речните екосистеми и водят до постепенното загиване на техните видове. Последващ негативен ефект настъпва, когато чрез вливането си в морето реките пренасят в него и своите замърсени води. По този начин отпадъците се разпространяват и унищожават местообитания и екосистеми по целия свят.
Както замърсяването, така и опазването на реките зависи отново от нас – хората. Поддържането на сладководните водоеми е от изключително важно значение, ако искаме животът на Земята да продължи да бъде такъв, какъвто го познаваме.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Четвъртък, 09 Май 2019 14:16
 
Фейсбук коментари
Сподели статията