Начало Екология Природа Отбелязваме Световния ден на влажните зони
21 Март 2018 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Вторник, 20 Март 2018 14:28
Вторник, 20 Март 2018 13:53
Вторник, 20 Март 2018 12:29
Вторник, 20 Март 2018 11:52
Валути
РЕКЛАМА
Отбелязваме Световния ден на влажните зони Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 02 Февруари 2018 15:22
2fevr RIM Световният ден на влажните зони се чества на 2 февруари. Целта е да се повиши информираността на значението на влажните зони за човечеството и планетата. Всяка година се избира тема, която акцентира върху определена функция на влажните зони. Тазгодишната е „Влажните зони и устойчивото градско бъдеще”.
Няколко инициативи ще се проведат в Плевенска област под мотото на Световния ден.
Днес, от 10:30 часа в залите на направление „Природа” на РИМ – Плевен се състоя презентация, свързана със Световния ден на влажните зони. Гости на музея бяха деца от подготвителна група „Пинокио” на ЦДГ „Пролет”, с ръководители Катя Велева и Анелия Кръстева. Малчуганите гледаха филм „Живот под броня”, разгледаха експозицията на направление „Природа”, запознаха се с обитателите на влажните зони чрез „Диорама блато” и научиха защо е важно те да бъдат опазвани и защитавани. В края на мероприятието всяко дете получи грамота „Приятели на природата” и материали за оцветяване.
Мероприятията се провеждат съвместно с БДДР и РИОСВ – Плевен.
Всяка година на втори февруари честваме Световния ден на влажните зони, за да отбележим важната им роля за хората и планетата, припомнят от WWF - България. Влажните и заливни зони допринасят в много отношения за качеството ни на живот и оцеляването ни и имат редица социални и икономически ползи. Сред най-значимите са предпазването от наводнения и осигуряването на чиста вода. В тях се съхраняват големи количества въглерод, което ги прави изключително важни за предотвратяване на промените в климата. Също така, те осигуряват храна, дървен материал и биомаса, способстват за развитието на устойчивия туризъм – каякарство, плуване и гмуркане, наблюдение на птици, риболов, ветроходство. Влажните зони са дом на стотици видове с висок консервационен статус като дивия шаран, водните костенурки, къдроглавия пеликан, блатните кокичета и водните рози.
До скоро тези ползи не са били осъзнавани и в резултат на човешката дейност са унищожени близо 80% от естествените влажни зони в Дунавския регион. Това е довело до срив на риболова по Дунав. В миналото около 65% от улова на риба в някои участъци на реката се е падал на дивия шаран, но  след пресушаването на блатата край Дунав, където той хвърля хайвера си, видът бързо става критично застраше н („Червената книга“ от 1981 г.).
През последните 10 години п риродозащитната организация WWF работи активно за възстановяване на влажните зони по Дунав. За този период, заедно с партньорите си, WWF възстановява над десет хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион, в това число и в България
„До неотдавна изобщо не се разбираше нуждата от възстановяване на влажни зони, напротив, политиката беше за пресушаването им. С помощта на WWF бяха подготвени най-мащабните проекти за възстановяване на влажни зони в България, обхващащи територии в Природен парк „Персина“ и защитена местност „Калимок-Бръшлен“. Водеща е ролята на WWF във възстановяването на зони по поречието на реките Русенски Лом и Веселина, както и във възстановяването на крайречни гори“, заяви екологът от WWF Стоян Михов.
Вече могат да се видят и резултатите от тази работа. Благодарение на усилията на Дирекцията на Природен парк Персина, Българското дружество за защита на птиците,  WWF и други организации, след 50-годишно отсъствие там са се завърнали и вече гнездят къдроглави пеликани.
Видео материал за влажните зони може да гледате тук.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти