Начало Екология Природа Новата такса смет ще повиши рециклирането, ако боклукът спре да бъде анонимен
14 Ноември 2018 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 14 Ноември 2018 11:45
Сряда, 14 Ноември 2018 10:00
Сряда, 14 Ноември 2018 09:55
Сряда, 14 Ноември 2018 09:50
Валути
РЕКЛАМА
Новата такса смет ще повиши рециклирането, ако боклукът спре да бъде анонимен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 20 Ноември 2017 17:38
kontejneri palni sas smet Доколко новият метод за изчисление на такса “битови отпадъци” и планираното премахване на площадките за изкупуване на вторични суровини ще спомогнат за постигането на предстоящото повишаване на целите за рециклиране —  50% до 2020 г. и 65% до 2030 г.?
Това са двата важни акцента, които бяха обсъдени по време на дискусионен форум „Отпадъци и общество. Управление на отпадъците с мисъл за хората”, който се проведе на 16 ноември в Дома на Европа.
Опитът на Община Свиленград, представен от зам. кмета Мария Костадинова, показва, че рециклирането силно се покачва, когато домакинствата използват индивидуални контейнери за разделяне на отпадъците си. Новото изчисляване на такса “битови отпадъци” предвижда да е според генерираното от всяко домакинство количество, но представител на синдикат изрази опасение, че рязкото увеличение ще натовари домакинствата в неравностойно положение. 
Очаква се обвързването на такса “битови отпадъци” с количеството изхвърлени смесени отпадъци допълнително да стимулира хората да разделят. В София обаче, при дял на рециклираните отпадъци от 34%, цветните кофи успяват да съберат едва 3%, за разлика от пунктовете за вторични суровини, чрез които се събира една четвърт от софийските отпадъци. Хората, които успяват да постигнат този значителен процент са неформалните “доставчици” на пунктовете за изкупуване, които събират вторични суровини предимно от уличните контейнери.
Теренните изследвания на “За Земята” и данни от експертни доклади показват, че най-малко 5 хил. души в столицата успяват на ден да събират по 240 тона — между 870 и 100 хил. тона годишно, материал, годен за рециклиране. Извличайки ценните материали от общите контейнери, те спестяват около 16 млн. лева годишно на жителите на София от разходите за транспортиране и третиране на отпадъците, възлизащи на над 200 лева на тон. Неясно остава какво ще се случи през 2019 година, когато пунктовете за изкупуване на вторични суровини трябва да бъдат изнесени извън жилищните зони. Тази мярка неминуемо ще затрудни достъпа на най-бедните събирачи  и най-вероятно ще намали и без това ниското ниво на рециклиране в София. Едно от възможните решения е общината и организациите за разделно събиране и оползотворяване да помислят за партньорство с уличните събирачи за разделно събиране от врата на врата.
“Новата такса смет няма да повиши рециклирането, ако боклукът продължава да бъде анонимен, а неформалният сектор - изключен от системата”, каза Евгения Ташева от екип “Нулеви отпадъци“ на “За Земята”. И сподели разочарованието си, че от Министерството на труда и социалната политика не са откликнали на поканата за форума форума.
Екипът на “За Земята” ще продължава с теренни изследвания на непознатия неформален сектор в управлението на отпадъците и ще търси диалог с отговорните институции, за по-ефективно, по-здравословно, по-икономично и по-социално управление на отпадъците.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията