15 Октомври 2018 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 15 Октомври 2018 17:05
Понеделник, 15 Октомври 2018 16:58
Понеделник, 15 Октомври 2018 15:54
Понеделник, 15 Октомври 2018 14:53
Валути
РЕКЛАМА
Природа
Международна нощ на прилепите в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 11 Октомври 2018 12:03
RIM prilepiНа 10 октомври в експозиция „Природа” на Регионален исторически музей в Плевен се проведе „22-ра Международна нощ на прилепите”. Кампанията се провежда за поредна година от Зелени Балкани. В нея се включиха 150 деца от различни класове от НУИ „Панайот Пипков” и ОУ „Валери Петров” – Плевен. Организаторите бяха предвидили презентации за живота на прилепите, изложба с фотоси, арт занимания и интересни игри.
 
Обмисля се подмяна на дърветата в централната градска част Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 09 Октомври 2018 12:00
gradska gradinaДа бъде изготвен план за поетапната подмяна на дървесните видове в централната градска част на Плевен. За това е разпоредил кметът на Общината Георг Спартански. Причината - много от сега съществуващата растителност е достигнала своя жизнен максимум, има изсъхнали и опасни дървета и части от тях и изрязването им няма да реши в дългосрочен план проблемите. За да не остава тази част от града без растителност, кметът е разпоредил специалисти да проучат и да се произнесат с предложение кои са най-подходящите спрямо климата и други особености видове, които да бъдат засадени на тяхно място. Според Георг Спартански тази дейност няма как да бъде извършена за година или за две. Но кметът разчита че по-дълъг период от шест – седем години ще бъде достатъчен да бъдат подменени дърветата.
Последно променен на Вторник, 09 Октомври 2018 12:01
 
Акция на служителите на Областна администрация за почистване на парк „Кайлъка” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 12 Септември 2018 11:33
bokluk v chuvaliСлужителите на Областна администрация в Плевен ще дадат насърчителен старт на Националната кампания „Да изчистим България заедно” на 14 септември, съобщават от институцията. И канят в петък в 14 часа всеки, желаещ да се включи в почистването на парк „Кайлъка”. Осигурени са чували и ръкавици, които ще бъдат на разположение на ентусиастите на входа на парка”, каза по този повод заместник-областният управител Татяна Божинова.
„Грижата за средата, в която живеем, било то градска или паркова, следва да бъде постоянен ангажимент на всички нас, гражданите. Инициативи като тази по-скоро имат за цел да дадат импулса, да събудят ентусиазма на хората. Ето защо решихме тази година да стартираме ден по-рано с акцията по почистване на парк „Кайлъка” и се надявам доброволческите начинания, в резултат на които се случват наистина хубави неща в нашия красив парк, да продължат да привличат все повече привърженици”, коментира областният управител Мирослав Петров.
 
В близко бъдеще дъждовната вода няма да се разхищава Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 14 Септември 2018 17:25
dajdovna vodaКогато вали силно, дори в сухи райони, където има липса на вода, дъждовната вода тече по улиците и влиза директно в канализацията. Благодарение на нов тип пясък тази вода, която така или иначе се замърсява, ще може да се пие, поше segabg.com.
От сайта се позовават на съобщение, според което учени от университета в Бъркли са създали материал - обикновен пясък, смесен с манган. При реакция се получава манганов оксид, който е безвреден за хората и за околната среда, пише New Atlas. Водата, замърсена с органични замърсители като хербициди, пестициди и бисфенол-А (BPA), преминава през пясъка и вредните химикали се свързват с мангановия оксид. В резултат на това те или се отделят от водата, или се разлагат на фини частици, които са по-малко токсични и по-лесно разграждащи се. Втора система за пречистване, която се използва успоредно с пясъка, може напълно да ги отстрани от водата.
Въпреки че ефективността на мангановия оксид намалява с течение на времето, тя може да бъде напълно възстановена чрез ежеседмично оттичане на хлорираната вода през пясъка. Смята се, че един слой от половин метър пясък може да бъде съживен, ако хлорирана вода изтича през него в продължение на два дни.
Крайната цел на учените е да поставят такъв слой пясък в подземни съоръжения за съхранение на вода, които ще събират дъждовна вода. В близко бъдеще учените планират да тестват тази технология за потоците от дъждовни води в окръг Sohama, Калифорния.
Последно променен на Петък, 14 Септември 2018 17:30
 
Плевен ще приеме за първи път екоинициативата „Стара хартия за нова книга“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 03 Септември 2018 15:00
Stara-hartia-za-nova-kniga 2018-1Шест български града ще бъдат домакини на шестото издание на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“. През 2018 г. Общините Бургас, Хасково, София, Русе, Плевен и Пловдив ще посрещнат кампанията, която дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.
Тази година Плевен за първи път се включва в кампанията. Всички малки екоактивисти могат да предадат стара хартия за рециклиране и да получат нова книжка на 24 септември от 10 до 14 часа на пл. „Възраждане“, пред Община Плевен. Събитиято се провежда със съдействието на Община Плевен и Регионална библиотека “Христо Смирненски”.
Както всяка година, кампанията има литературна тематика, вдъхновена от популярна детска книга. В настоящото издание малчуганите ще имат възможност да влязат в „дрешника“ на приказния свят на Нарния, където ги очакват нови предизвикателства и награди. Книгите от поредицата „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис са осигурени от издателство „Труд“, основен партньор на инициативата.
Под надслов „Почисти и прочети“ празникът ще протече с много музика и танци. За настроението на всички присъстващи ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави, съобщават организаторите. И допълват, че за да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – новото специално издание на „ЕКОПАК България АД“ „Грийн тийн“. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за ново издание на книгата на „ЕКОПАК България“ АД.
Stara-hartia-za-nova-kniga 2018-2
Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ е поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За петте години в инициативата са се включили близо 26 250 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 133 тона хартия и са получили 29 600 книжки. Така са спасени от изсичане 1730 дървета. От 2015 г. инициативата е в национална и до този момент е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково и Русе.
Последно променен на Петък, 05 Октомври 2018 16:28
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 124
Фейсбук коментари
Сподели статията