21 Февруари 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 20 Февруари 2019 13:56
Сряда, 20 Февруари 2019 12:12
Сряда, 20 Февруари 2019 11:44
Сряда, 20 Февруари 2019 10:40
Валути
РЕКЛАМА
Природа
Затворници продължават да чистят „Кайлъка” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Февруари 2019 10:40
Kailaka pochistvane copyИзтърпяващи присъдите си в плевенския затвор чистят отново парк „Кайлъка”. Както и до сега, инициативата е на областния управител Мирослав Петров и се осъществява със съдействието на директора на затвора Иван Петков. „Поддръжката на „Кайлъка” изисква доста средства, с които областна администрация не разполага, но не спирам да търся алтернативни възможности за извършване на дейностите по почистване и косене. Добре е, че в тези си усилия мога да разчитам на коректен партньор като господин Петков, с чиято помощ се грижим за приветливия облик на парка.”, каза областният управител Мирослав Петров. „Това сътрудничество, доказало своята ефективност през годините, ще продължи и занапред”, заяви още той. Петров отново призова посетителите на парка да проявяват отговорност както по отношение на чистотата на природата, така и към собствеността.
 
Деца и възрастни почистиха част от жк „Сторгозия” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Февруари 2019 11:11
Storgoziya pochistvaneДеца и техните родители, живущи в жк „Сторгозия”, общински съветници, обитатели на Защитено жилище, се отзоваха на поканата на кмета на Община Плевен Георг Спартански в неделния ден, 10 февруари, да бъде почистена част от квартала, съобщават от общинската администрация. Желаещите да се включат се събраха в района на блок „Добре дошли” и получиха осигурените от Общината чували и ръкавици. Почистени бяха паркинги, поляни, скатовете към пътя, пространствата между и около блоковете, покрай контейнерите. По примера на тази инициатива, част от живеещите в блоковете също се бяха организирали и събрали отпадъците, които ще бъдат извозени от почистваща фирма.
Акцията завърши с гостуване на чай в Защитеното жилище по покана на обитателите, тъй като едно от участващите в почистването момичета беше рожденичка.
Последно променен на Понеделник, 11 Февруари 2019 11:32
 
На акцията за почистване в Кайлъка Георг Спартански се ангажира тя да не остане изолирана Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 04 Февруари 2019 12:11
Kailaka pochistvaneДесетки граждани на различна възраст, ученици, членове на мото клуб „Огнени сенки”, се включиха в проведената по инициатива на кмета на Община Плевен Георг Спартански акция по почистване на Кайлъка. В неделния ден плевенчани се събраха на обръщалото на тролейбусите в началото на парка, където бяха раздадени 100 чувала за боклук и ръкавици. По предложение на Спартански беше почистено от двете страни на пътя от началото на Кайлъка до ресторант „Двете сърнета”. За малко повече от час чувалите бяха напълнени с отпадъци.
Пред отзовалите се кметът отново припомни, че е по-лесно, по-евтино и по-интелигентно да не цапаме, отколкото да чистим, както и че Кайлъка е на всички, без значение дали го стопанисва държавата или Общината. Той допълни и че акцията няма да е последна, а следващите места, които ще бъдат почистени по подобен начин при благоприятни метеорологични условия, са Скобелев парк, затревените площи покрай шосето на изхода към София в жк „Сторгозия” и др.
Последно променен на Понеделник, 04 Февруари 2019 12:49
 
Община Левски спечели конкурса „Най-зелена община“ с проект за Зелено училище Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 05 Февруари 2019 15:49
levski zelena obshtinaОбщина Левски е победител в  тазгодишното издание на конкурса на „Екопак България“ АД „Най-зелена община“. Проектът, който получи приза за Най-зелена малка община за 2018 г., предвижда 5000 души от град Левски и село Обнова да бъдат информирани за значението на процеса на разделно събиране на отпадъци за опазването на околната среда.
За целта ще се организира „Зелено училище за малки и големи“, което да се посещава от гражданите заедно с техните деца и внуци. "Баба, дядо, мама, татко и аз" ще бъдат обучавани по специална методика, за да получат необходимото екологично образование и да станат посланици на зеленото знание. Концепцията е базирана на въздействие върху когнитивните процеси и поведение в семейството.
Участниците в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти бяха оценявани по критерии като креативност, иновативност, мащабност, добри практики и резултатност.
„Щастлива съм, че получаваме приза „Най-зелена община“ за 2018 г. в конкурса на „Екопак България“. С тази награда се увенчават нашите усилия да създадем у гражданите на общината съзнание, че от всички нас зависи опазването на околната среда и повишаването на качеството на живот. Проектът ни е фокусиран върху семейството, най-малката общност, защото вярваме, че примерът е заразителен и се надяваме преминалите през Зеленото училище да предадат зелената идея нататък.“, заяви кметът на  община Левски Любка Александрова. Тя допълни, че ако се мисли превантивно, има по-големи шансове да бъде спечелена в бъдеще битката с отпадъците. “Идеята е наученото да се мултиплицира сред хората, с които обучените общуват, да се предаде шафетата на разумното отношение към отпадъците, които всеки от нас генерира.”, обясни г-жа Александрова.
Кампанията в общината ще приключи с всенародна игра "Сливи за смет", като на всички участници, предали по 25 кг разделно събрани отпадъци от опаковки, ще бъдат предоставени подаръчни ваучери за храна.
„Организираме конкурса „Най-зелена община“ сред общините, партньори на „Екопак България“ АД, за да насърчим активността и иновативността при провеждането на екологични политики на местно ниво. Вдъхновяващо беше за членовете на журито да видят, че проектът на община Левски се базира на научен подход и разчита на емоционалната връзка в общността за разпространение на информацията за ползата от разделно събиране на отпадъци от опаковки.“, каза при връчването на чека за 10 000 лв. Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак България“ АД.
Конкурсът „Най-зелена община“ се организира за четвърта година. За призовете се състезават общините, с които „Екопак България“ АД има сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки.
През септември 2019 г. ще стартира новото издание на конкурса „Най-зелена община“. В него могат да кандидатстват всички общини – партньори на „Екопак България“.
Условията за участие в конкурса ще бъдат публикувани през септември на сайта:
http://ecopack.bg/naizelenaobshtina/
 
Още една акция за почистване на парк „Кайлъка Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 01 Февруари 2019 10:42
pochistvane Kailaka zatvornitsiПо инициатива на областния управител на област Плевен Мирослав Петров на 1-ви февруари, в петък, се състоя акция по почистване на парк „Кайлъка”, се казва в съобщение до медиите. В нея участие взеха изтърпяващи наказания в плевенския затвор. В понеделник, 28 януари, кметът на Плевен Георг Спартански, призова плевенчани да се включат заедно с него в почистване на Кайлъка в акция, която предстои в неделя, 3 февруари.
„Бих искал да благодаря на директора на затвора Иван Петков за отзивчивостта и готовността, с която винаги е откликвал на инициативите, свързани с поддръжката на парк „Кайлъка”. Като областен управител на област Плевен, въпреки ограничения ресурс с който разполагам, правя всичко възможно за това природният парк да бъде в добър вид, защото „Кайлъка” е любимо място за разходка и спорт за поколения плевенчани. Тук искам да благодаря и на активността на доброволците, които са чудесен пример за гражданска отговорност и загриженост.”, каза областният управител Мирослав Петров. Той призова посетителите на парка да бъдат съпричастни към полаганите съвместни усилия на областна администрация и доброволците в грижата за приветливия облик на „Кайлъка”. „Всеки може да допринесе за чистотата на парка, като изхвърля боклука си в определените за това места и пази пейките и съоръженията в „Кайлъка”, допълни още Петров.
Kailaka koledna elha
Областният управител на област Плевен Мирослав Петров засади днес коледната елха, която доскоро бе в кабинета му. Изборът на живо празнично дръвче е провокиран от идеята за грижа към природата, защото след Коледа и Нова година, то може бъде върнато обратно в естествената си среда. Дръвчето ще расте в парк Кайлъка. Първоначално, докато се захване, грижа за него ще полага служител на областна администрация.
Последно променен на Петък, 01 Февруари 2019 11:17
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 127
Фейсбук коментари
Сподели статията