25 Февруари 2020 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 25 Февруари 2020 16:14
Вторник, 25 Февруари 2020 14:22
Вторник, 25 Февруари 2020 14:04
Вторник, 25 Февруари 2020 13:11
РЕКЛАМА
Природа
Временна организация на движението в центъра на Плевен заради кастрене на дървета Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 01 Февруари 2020 11:31
kastrene kesteniВременно се ограничава движението на моторни превозни средства по ул. „Иван Вазов” в Плевен в участъка от кръстовището с ул. „Димитър Константинов” до кръстовището с ул. „Неофит Рилски”, информира пресцентърът на Община Плевен. Престоят и паркирането са забранени следващата седмица - от 3 до 7 февруари 2020 г., включително, за времето от 09.00 до 15.30 часа. Причината е извършване на планирано намаляване и оформяне на короните на 15 дървета от вида „кестен”.
Забраната не се отнася за автомобили на СНМП, ПБЗН, МВР, „Тролейбусен транспорт” ЕООД и превозни средства на „Паркстрой” ЕООД.
Последно променен на Събота, 01 Февруари 2020 11:38
 
Полиция и прокуратура влязоха в завода за хартия в Никопол Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 20 Януари 2020 10:20
zamarsyavane rekaЗаради замърсяване на река Осъм край Черквица, всички институции са започнали извънредни проверки. „Доказателствата, които ще събираме, ще бъдат насочени към обективната страна на това деяние. Вече след като имаме някакви експертни заключения, ще говорим за замърсяване и степен на замърсяване”, заяви говорителят на Районната прокуратура в Плевен прокурор Добринка Матева. „Разбира се, ще търсим съдействие на независими експерти, ние сме задължени. Наказателно процесуалния кодекс ни задължава при съответните експертизи да бъдат използвани независими вещи лица от акредитирани лаборатории”.
Миналата седмица в свое разследване една от националните телевизии показа как в социална мрежа хора от Никопол публикуват снимки и видеа, подавайки сигнали затова, че е замърсена река Осъм. Те твърдят, че замърсяването е от завода за хартия, който се намира в близост до реката.
Тази неделя местните се събраха на мирен протест. Исканията им са за чиста река, като те са категорични, че не искат да бъде затворен заводът за тоалетна и домакинска хартия. Там работят много хора от община Никопол. „Мизерията идва от утайниците. Те се намират отдясно по пътя в посока към завода. Те събират водата от завода, утаяват се твърди частици, а водата се изсипва в канала. Къде обаче изхвърлят утайките, никой не знае. Утайниците се виждат от пътя”, каза жител на едно от съседните села.
„Нашият мирен протест не е с цел да затворим завода и да отнемем правото на труд на хората. Ние искаме най-учтиво да помолим ръководството на този завод да си направи пречиствателна станция. Това, което има в момента, не функционира като такъв тип станция”, коментира протестиращ.
 
Деца получиха семена, почвена смес и саксии, от които да посадят свое собствено дърво Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 17 Декември 2019 12:50
posadi darvo800 ученици от първи до четвърти клас на всички училища в община Левски и децата от предучилищните подготвителни групи в детските градини с нескривана радост и желание получиха своите комплекти от семена, почвена смес и саксии от рециклиран материал, предоставени безвъзмездно от организаторите на инициативата „Гората.бг - 100 000 садим гора“, съобщават от общинската администрация.
Малките природолюбители и добротворци очакват семенцата от червен американски дъб и явор да поникнат, за да може всяко дете да посади свое собствено дърво, а всичките дървета да се превърнат в гора - гората на надеждата за по-чист въздух, за екологична среда на живот и урок по екологично образование за всички.
Последно променен на Вторник, 17 Декември 2019 12:52
 
Превантивните мерки и спазването на противопожарните правила са гаранция за пожарна безопасност Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 08 Януари 2020 10:39
pojarИзминалата 2019 година е една от най-натоварените за служителите от РДПБЗН-Плевен не само от към броя на пожарите, но за съжаление и от към брой загинали и пострадали граждани, съобщават от институцията.
Данните за годината са - 11 загинали и 10 пострадали в следствие на пожари на територията на областта, като с изключение на 2 от пострадалите, които са в пътни превозни средства, всички останали загинали и пострадали са от битови пожари, свързани с отопление или небрежност при боравене с открит огън. Едно дете на 1 година е загинало в следствие на пожар, а мъж на 35 години е загинал в следствие заспиване с неизгасена цигара. Освен тях под 50 години няма други загинали граждани, а пострадалите са още двама мъже. Всички останали загинали и пострадали са над 50 годишна възраст, като броя на загиналите над 60 години е 8 човека, от който седем мъже и една жена.
За поредна година всички загинали и пострадали са в обекти, в които не се осъществява контрол от органите за пожарна безопасност и защита на населението, а пожарите в по-голямата си степен са възникнали в следствие пренебрегване на изискванията за пожарна безопасност.
От направен анализ става ясно, че най-уязвими са хората над 60 годишна възраст. От РДПБЗН-Плевен приканват близките на възрастните хора да им напомнят за елементарните изисквания за недопускане на битови пожари и да се грижат за тяхната безопасност. И посочват някой основни правила, които биха спасили живота и здравето на много хора:
- Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение. Те се поставят най-малко на 80 см от горими материали.
- Не се допуска сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди, защото това често води до пожар.
- Забранено е използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печки на твърдо гориво.
- Жарта да се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове, а не в контейнерите за битови отпадъци и разделно събиране.
- Отоплителните уреди с течно гориво не се зареждат когато горят или са нагрети и се следи за изправността им.
- Коминните тела трябва редовно се ревизират за наличие на фуги към помещенията и таванските части и за наличие на отлагания в тях.
- При използване на газови отоплителни уреди да не се използват устройства и бутилки със съмнителен произход. Газови бутилки се съхраняват далеч от печки, радиатори и други източници на топлина.
- Редовно да се проверява изправността на редуцир-вентилите на газовите уреди;
- След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите да се изключват.
- Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически отоплителни уреди.
- Близките на самотно живеещите възрастни хора, особено на трудноподвижните, да проверяват редовно изправността и правилната употреба на отоплителните им уреди.
- Пътищата за евакуация в дома да се подържат свободни от излишни вещи и горими материали.
- Да не се претоварва електрическата инсталация;
- Да не се прокарват кабели и проводници под пътеки, килими и други подобни;
- Да се подменят всички наранени или протрити електрически проводници;
- Винаги да се използват стандартни електрически предпазители;
От институцията съветват пушачите да вземет следните предпазни мерки:
- Ако ще пушите, излезте навън. Изгасете цигарата си, преди да влезете обратно вътре;
- Никога не пушете около запалими течности или лекарства;
- Никога не пушете в леглото. Ако ще си лягате, не запалвайте цигара – лесно може да се унесете и да предизвикате пожар;
- Не оставяйте незагасени угарките – може да паднат и да предизвикат пожар. Когато ги гасите, уверете се, че това наистина е така;
- Когато сте уморен, под влияние на алкохол или сте взели лекарства, предприемете допълнителни мерки – може да заспите и да забравите, че цигарата гори;
- Всяка година загиват деца при пожари, предизвикани от цигари, кибрити и запалки. Дръжте ги на недостъпни за тях места;
- Купувайте само запалки, снабдени със защита от деца;
- Използвайте тежки и стабилни пепелници, които не се преобръщат лесно и са изработени от негорим материал;
- Тръскайте пепелта от цигарите в пепелниците, а не в кошчето за боклук. Не препълвайте пепелниците с пепел и угарки.
И един съвет към всички - При пожар съобщете по най-бързия начин на телефон 112.
Пожарникарите препоръчват димните детектори, като най-лесният начин да бъдат защитени дома и семейството ни от пожар. Детекторите са самостоятелни устройства, захранващи се от електрическата инсталация или с батерии, които при наличието на дим в помещението алармират със звукова сирена. Те са евтини, монтират се лесно и има голям избор от видове.
Разполагат се на тавана или в краен случай на горната част на стените. Не трябва да се поставят в или близо до кухни и бани, където наличието на пара може да ги задейства погрешка.
За по-правилното отчитане на постъпващия в стаята въздух се инсталират на разстояние от вентилационните отвори.
Практиката и опитът показват, че много от смъртните случаи са мофли да се предотвратят от димните детектори. Те са най-доброто средство за своевременна сигнализация и за откриване на пожара в най-ранната му фаза.
Желателно е да има по един от тях на всеки етаж от дома, в коридора и близо до всяка стая, използвана за спалня. Малките деца и хората в напреднала възраст спят по-дълбоко, затова е важно да има по един детектор до всеки от тях.
Димните детектори трябва да се тестват всеки месец и своевременно да им бъдат сменяни батериите.
Що се отнася до откриването на един от най-опасните газове, отделящи се при пожар - въглеродния окис, е нужен специален детектор. Във всеки дом трябва да има поне един такъв детектор.
Последно променен на Четвъртък, 30 Януари 2020 15:10
 
Заради неефективно управление България губи над 5 милиона евро за биоразнообразие Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 10 Декември 2019 11:20
natura2000 logoНад 5 милиона евро са загубени за дейностите по опазване на биоразнообразието в България, се казва в съобщение на Коалиция "За да остане природа в България". Средствата са прехвърлени от ос „Натура 2000 и биоразнообразие“ по оста за управление на отпадъците заради това, че в края на 2018 година етапни цели на програмата не са достигнати. Наред с това от писмо на Комисията от септември 2019 става ясно, че тъй като, съгласно чл. 22, ал.6 от Регламент на ЕС №1303/2013, постигането на под 65% от етапните цели по програмата се окачествява като „сериозен неуспех“, комисията обмисля „спиране на междинните плащания“ по програмата.
Примерите за неефективност на програмата са: използване на голяма част от средствата за малка част от мрежата Натура 2000; прокарване на пътища за сухоземна техника за гасене на пожари вместо закупуване на летателна техника; ремонт на пътища, маскирани като мерки за подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания и др. Така например най-голяма като бюджет процедура за преки консервационни дейности, на стойност 41 072 430 лв. е съсредоточена в едва 10% от Натура 2000 мрежата. В същото време важни мерки като тези за борба с бракониерството и закупуване на земи от защитени зони с цел разрешаване на конфликти изобщо не са стартирани вече пет години от началото на програмата. Едва в Индикативната годишна работна програма за 2020 г. мярката за закупуване на земи е включена, но единствено за приоритетното местообитание „Понто-сарматски степи“ и без посочени суми.
Коалиция „За да остане природа в България“ настоява за незабавна промяна на досегашното изпълнение на програмата и прилагане на следните мерки:
- Незабавно обявяване на процедурите за борба с бракониерство и закупувана на земи с ценни и редки местообитания, но не само на понтосарматски степи на Калиакра, а и за други местообитания като крайречни гори, дюни и др.;
- Използване на средствата по ос 3 за цялата мрежа, както и за мерки от изтекли, но неприлагащи се в момента планове за действия за видове;
- Използване на средства от програма ОПОС за обявяване на закъснелите заповеди на защитени зони за природните местообитания;
- Закупуване на летателни средства за борба с горските пожари.
В края на съобщението от Коалицията констатират, че състоянието на използване на средствата за биоразнообразие от Оперативната програма отразява цялостното отношение на ръководството на министерството на околната среда към опазването на екологичната мрежа в България до момента.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 137
Фейсбук коментари
Сподели статията