Начало Екология Климат Изследване: През 2100 година времето ще убива все повече хора
22 Юли 2018 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 21 Юли 2018 13:33
Събота, 21 Юли 2018 10:13
Петък, 20 Юли 2018 14:27
Петък, 20 Юли 2018 13:03
Валути
РЕКЛАМА
Изследване: През 2100 година времето ще убива все повече хора Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Климат
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 07 Август 2017 15:46
adska jega Стряскащи резултати съобщиха от мащабно проучване на заплахите, свързани с климатичните промени, проведено във всички страни от Европейския съюз, както и Швейцария, Норвегия и Исландия. Към 2100 г. екстремните климатични явления вероятно ще бъдат причина за смъртта на 150 000 души годишно, като това число е само за Европа. То е около 50 пъти по-голямо от оценките, които имаше до момента.
Например в периода 1981-2010 г. годишно са регистрирани 3 000 смъртни случая, свързани с природни бедствия.
Изследователите са установили, че 99% от бъдещите смъртни случаи, свързани с времето, ще бъдат в резултат на горещи вълни, тъй като могат да доведат до увеличение на сърдечните заболявания, инсулт и респираторни заболявания.
Прогнозите са Южна Европа да бъде засегната най-много от горещи вълни и засушавания. Почти всеки, живеещ в Италия, Гърция, Хърватия, Кипър, Малта, Португалия и Словения, ще бъде засегнат от природни катаклизми, като ще има 700 смъртни случая на 1 милион души годишно.
За сравнение един на трима души ще бъде засегнат всяка година в Северна Европа - Дания, Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция.
Смъртните случаи при крайбрежни наводнения ще нараснат от 6 на 233 до края на века. 138 милиона души пък ще бъдат засегнати от суша.
За България например се посочва, че към 2100 година населението ще е намаляло до 5.34 милиона души, а възрастните ще са се увеличили със 154 процента. Концентрацията на населението в градовете ще остане непроменена, а това прави особено опасен ефекта от горещи вълни, тъй като в града температурите са по-високи и топлината се задържа по-дълго. Според специалистите обаче, за смъртоносния ефект в 90% от случаите причината ще са промените в климата и едва в 10% - последиците от урбанизацията.
Предишни проучвания сочеха ръста на населението, урбанизацията и миграцията като причини за риск от природни бедствия.
Анализът на учените идва в момент, в който половин Европа е обхваната от гореща вълна, невиждана от години. И вчера в 10 държави от Южна и Централна Европа бе обявен най-високият червен код. Смъртта на най-малко трима души - в Италия, Румъния и Полша, се отдава на високите температури, които на места достигнаха 44 градуса.
В момента в Южна Европа температурите са с 10-15 градуса над нормата. В публикация в сп. "Енвайърмънт рисърч летърс" учени показват свои модели, според които предстои зачестяване на "горещи мега вълни" и повишаване на максималните летни температури с между 6 и 13 градуса към края на века.
Пол Уилкинсън, преподавател в лондонската Школа за хигиена и тропическа медицина, който не е част от изследването, казва за Ройтерс, че заключенията са тревожни. Според него те потвърждават необходимостта от мерки за адаптиране към промените, особено към горещите вълни, увеличаване на усилията за забавяне на промените в климата, причинени от хората, и по-добра защита на здравето на населението.

 Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията