Начало Екология Бедствия и аварии Любка Александрова: „Огромни са щетите за земеделските стопани“
25 Август 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 23 Август 2019 16:35
Петък, 23 Август 2019 16:21
Петък, 23 Август 2019 16:09
Петък, 23 Август 2019 14:33
РЕКЛАМА
Любка Александрова: „Огромни са щетите за земеделските стопани“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 21 Май 2019 13:15
gradushka Levski3 По думите на Кмета на община Левски Любка Александрова, последната градушка, която падна в района е унищожила 100% земеделска продукция 100% в селата Асеновци, Малчика, Аспарухово, Козар Белене и Левски. Няколко хиляди декара земеделска земя са недостъпни. „ От днес вече се подават заявления за оценка на щети, за да сме на ясно за реалните загуби, които ще претърпят нашите земеделски производители.“ съобщи Александрова.
Поразени са и градините на хората в населените места, но за щастие сега няма силно увредени къщи, цигли, настилки, но щетите, които са нанесени на икономиката много дълго време ще бъдат преодолявани .
Вече приключват комисиите в Българене, където беше градушката преди седмица.
Кметът на Левски обяви, че е разговаряла с шефа на областната земеделска дирекция .От утре ще има комисии, които ще оценяват и щетите в землищата. След ден - два се очаква да има по-ясна представа за реалния размер на загубите .
В момента се разчистват улиците, където има нанос на кал и паднали дървета. Заедно с градушката бурята е изкоренила и изпочупила дървета в Асеновци и е наводнена главната улица в Малчика.
gradushka Levski1 gradushka Levski2

„Работим сериозно, но на практика след като за трета поредна година община Левски и общините Летница, Свищов и Пордим са толкова сериозно засегнати от градушките за този регион, трябва сериозно да се помисли, а не само да разчитаме на застрахователи и на това до колко може държавата да помага. Държавата трябва да се включи с разработване на политики за района. Видно е че трябва да се построят площадки за разбиване на градоносни облаци.
В противен случай се опасявам, че от догодина застрахователите няма да искат да застраховат повече нашите площи и нашите населени меса или ще го правят при непосилно високи застрахователи премии, което ще затрудни хората допълнително.
Единственият по-сериозно развит поминък на нашите общини, на който хората разчитат, е земеделието. Ако няма сериозна държавна политика регионът да бъде защитен по някакъв начин, мисля че още повече ще се обезлюди. Чувам хората да казват, че ще се откажат да се занимават със земеделие. А отказвайки се да се занимават със земеделие, те ще потърсят препитание в чужбина или някъде другаде… А това не е добро…“ песимистична е Любка Александрова.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 21 Май 2019 14:21
 
Фейсбук коментари
Сподели статията