Начало Екология Бедствия и аварии Суперклетка поразила Плевен и Гривица
19 Юни 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 19 Юни 2019 11:19
Сряда, 19 Юни 2019 11:11
Сряда, 19 Юни 2019 10:57
Сряда, 19 Юни 2019 10:52
РЕКЛАМА
Суперклетка поразила Плевен и Гривица Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 16 Май 2018 17:26
nikola nikolov pbzn Суперклетка е причина за невижданата буря, която се разрази привечер на 15 май над Плевен и нанесе много щети - на дървета, автомобили и сгради.
Това обяви пред журналисти директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Никола Николов, който заедно с вътрешния министър Валентин Радев се срещна с кмета Георг Спартански, председателят на ОбС Мартин Митев и областния управител на област Плевен, Мирослав Петров, за да се запознаят с последиците от бурята и градушката и да набележат мерки за справяне с последствията.
Главен комисар Николов информира също, че от полигона в Долни Дъбник към изпълнител;на агенция "Борба с градушките" са били изстеляни 178 противоградови ракети. Дали това въздействие е имало ефект за опазване на земеделска продукция още е рано да се каже. Комисар Николов също така не се нае да дава оцянка за работата на служителите в агенцията. Той обаче оцени високо отличната работа на колегите си от плевенската дирекция "Пожарна безопасност и защита на анселението", на полицията и добрата координация между местната власт и всички институции.

Що е суперклетка?
От Уикипедия: Суперклетките са вид гръмотевични бури, характеризиращи се с наличието на мезоциклон – мощно и постоянно въртящо се насочено нагоре въздушно течение. Сравнени с другите три вида гръмотевични бури – шквалови линии, многоклетъчни и едноклетъчни бури, суперклетките са най-редки, но имат най-голям потенциал да се превърнат в разрушителни бури. Те обикновено са самостоятелни и могат да доминират местните метеорологични условия в радиус до 32 km, като нерядко в тях се образуват и торнада (в около 30% от случаите).
Облакът, надвиснал над Плевен преди бурята на 15 май, прилича на илюстрациите за суперклетка в нета.
Снимка: Фейсбук
oblaka predi burjataХаресвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Четвъртък, 17 Май 2018 18:38
 
Фейсбук коментари
Сподели статията