Начало Екология Бедствия и аварии
23 Януари 2018 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Понеделник, 22 Януари 2018 16:40
Понеделник, 22 Януари 2018 16:37
Понеделник, 22 Януари 2018 14:04
Понеделник, 22 Януари 2018 13:58
Валути
РЕКЛАМА
Бедствия и аварии
Какви са мерките за защита от бури и урагани Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 30 Октомври 2017 16:34
buren vjatarЗа последното денонощие екипите на РДПБЗН - Плевен са реагирали само на два сигнала за счупени клони на дървета в следствие на силния вятър, информират от ОД на МВР. Но бурните ветрове са често явление за територията на страната, като в някои случаи при голямата скорост на въздушните маси, представляват опасност за хората и могат да нанесат значителни материални щети.
Затова от МВР припомнят какви мерки за лична безопасност трябва да предприемете при силен вятър:
- При възникване на смерч или необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и телевизията. Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта;
- Не оставайте на открито. Има опасност от падащи отломки и други предмети от сградите;
- Стойте далеч и не паркирайте автомобила си под големи дървета. При счупване на големи клони те могат да ви причинят травми и наранявания;
- Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение;
- Влезте вкъщи и затворете плътно вратите и прозорците. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. Преценете и ако е необходимо използвайте за убежище мазето на сградата;
- Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон;
- Ако ви завари на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон;
- Ако сте на полето или в планината заемете ниски места и оврази до отминаване на опасността. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси;
- Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете.

Последно променен на Вторник, 31 Октомври 2017 09:59
 
Не е извършен предписаният ремонт на язовир "Николаево 5", пари ще се заложат в бюджета за 2018-а Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 23 Октомври 2017 13:38
jaz nikolaevo5 102017Областният управител Мирослав Петров,  заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов и арх. Трифон Иванов – директор на Дирекция „АКРРДС“ в Областна администрация Плевен направиха оглед  на състоянието, в което се намират язовирите „Николаево 5“ и „Кайлъка“.
„С оглед критичната ситуация, която  се създаде  с опасността от скъсване на стената на яз. „Николаево 5“ при поройните дъждове през юли 2017, и отговорността, която местната и държавната власт носят за осигуряване  безопасността на хората заедно с моите колеги предприехме тази проверка на състоянието на язовира. 15 октомври беше крайният срок за изпълнение на разписаните към Община Плевен предписания за осъществяване на безопасна техническа експлоатация на яз. „Николаево 5“. Мерките са определени след проверка  на  ГД „Надзор на язовирните стени и съоръженята към тях“ при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор“, каза областният управител Мирослав Петров. Той допълни, че при проверката не са установени проведени ремонтни дейности по водния обект. За това на 12.10.2017 г. кметът на Плевен Георг Спартански официално уведомява Областния управител. Той информира, че поради липса на средства за изпълнение на дадените от ГД „Надзор на язовирните стени и съоръженята към тях“ за безопасна техническа експлоатация на яз. “Николаево 5“ необходимите финансови средства ще се планират в бюджета на Община Плевен за 2018 година.

 
На 5 места в Плевен и областта са разчиствали от РДПБЗН паднали от бурята дървета и клони Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 04 Септември 2017 09:09
padnalo-darvo2За периода от 1 септември до 4 септември 2017 година служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) - Плевен са участвали в 40 произшествия. Пожари в сухи треви - град Плевен в „Дружба ІV“, Плевен на улица "Чаталджа, град Кнежа, селата Ясен,  Стежерово, Татари, Бръшляница, Реселец, Бресте, Ясен, Николаево, Петърница, Телиш, Милковица, Писарово.
Много са и слуачите на техническа помощ, главно отстраняване на дървета и клони, паднали при разразилата се в неделя буря:
- на пътя между Плевен и село Ясен - паднало дърво на пътното платно,
- на плевенската улица „Гладстон“ - паднало дърво на пътното платно ,
- в село Чомаковци - паднало дърво на пътното платно,
- разчистване на паднали дървета от пътя между Плевен и село Брестовец и на пътя  Плевен – Гривишко шосе;
- в квартал „Дружба“ - отстраняване на клони, паднали върху леки автомобили.
Освен това, служители на дирекцията са извършили още:
отстраняване на дънер в парк "Кайлъка";
 – град Плевен – измиване на пътното платно;
- в село Подем - oказване съдействие на ОДМВР - Плевен: дежурство при принудително изгаряне на растителна маса.

Последно променен на Понеделник, 11 Септември 2017 20:12
 
Снеговалеж затвори проходи и пътища в Стара планина Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 08 Октомври 2017 10:38
beklemeto snjag102017Старопланинските проходи Петрохан и Троян-Кърнаре остават затворени, съобщи БНР след като тази сутрин шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов инспектира обстановката на Троянския проход. Преминаването на всички превозни средства през двата прохода бе ограничено още вчера заради снеговалежа, който прекърши много дървета върху пътните платна. Върху пътното платно в Троянския проход има много блокирани от паднали заради снега клони и дървета (на снимката). Особено тежко е положението от южната страна.
Автомобили не могат да преминават и през проходите Върбишки и Златишки.
Затворени за движение са още пътищата Витиня - Горно Камарци и Шипково - Рибарица в участъка между 13-ия и 33-ия километър. Причината отново са паднали дървета и снеговалеж.
От снощи сняг вали и на връх Шипка, предаде БНТ. Няколко екипа на пътноподдържащата фирма цяла нощ са почиствали прохода. Проблеми създава силният вятър, не толкова снеговалежът. Няколко дървета са били повалени от поривите на вятъра и натежелия сняг по клоните им, което е затруднило движението до тяхното отстраняване. Снежната покривка е около 4-5 сантиметра, температурата е между минус два и минус един градуса. Дежурството на снегопочистващата техника ще продължи и днес, тъй като се очаква да продължи да вали.
От АПИ съветват шофьорите да карат със съобразена скорост и за пореден път предупреждават водачите да тръгват на път, оборудвали автомобилите си със зимни гуми. Вчера на Петрохан десетки шофьори бяха блокирани и въпреки предупрежденията на синоптиците бяха неподготвени.
Последно променен на Вторник, 17 Октомври 2017 13:24
 
Повече от 200 са заявленията за компенсиране на пропаднали площи през 2016 година Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 22 Август 2017 15:03
bedstvia zemedelieВ областните дирекции на ДФ „Земеделие“ са приети 205 заявления на земеделски стопани по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2016 година, съобщават от институцията. Общо заявената от тях площ е 5 253,14 ха. Най-много са подадените заявления в ОД на ДФЗ Сливен-27 бр., на следващо място е Хасково с 22 бр. и Добрич с 19.
Приемът на заявления продължи от 17 юли до 11 август 2017 г., а срокът за изплащане на помощта е до 15 септември 2017 г. Предвиденият ресурс за 2016 година за компенсации за пропаднали площи е 2 100 000 лв.
С Държавната помощ се компенсират до 80% при щети от измръзване, осланяване, наводнение, преовлажняване или градушка от действителните разходи за отглеждане на царевица, грах за зърно и едногодишни бобови, картофи, плодове и други зеленчуци. Обезщетението за зърнени, фуражни култури, слънчоглед е 50 на сто, а за зимна маслодайна рапица - 30%. При щети от суша помощта е до 40%.
На подпомагане подлежат земеделските стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури, в резултат на неблагоприятни климатични условия.
Последно променен на Вторник, 22 Август 2017 21:10
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 39
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти