16 Декември 2018 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 15 Декември 2018 15:45
Събота, 15 Декември 2018 11:29
Петък, 14 Декември 2018 13:49
Петък, 14 Декември 2018 10:39
Валути
РЕКЛАМА
Природа
Собственик на жилищна сграда ще благоустроява междублоково пространство Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 29 Ноември 2018 15:15
gradinka ozelenjavane1Желание на частна фирма за благоустрояване и паркоустрояване на част от междублоковото пространство между блокове „Крали Марко” и „Мизия” удовлетвори Общински съвет – Плевен. На сесията членовете на местния парламент одобриха постъпило предложение от „Радмари груп” ЕООД, който в качеството си на собственик на жилищна сграда е заявил желание да разработи и изпълни за своя сметка дейностите в този район, в непосредствена близост до собствения му имот.
Целта на инвестиционните намерения е подобряване качеството на обитаване на жилищната зона, а именно:
- подобряване привлекателността и качеството на експлоатация на жилищната среда чрез обновяване на околното пространство;
- обновяване и подобряване на зелените площи и местата за рекреация;
- засаждане на дървесна, цветна и храстова растителност, обособяване на цветни петна, затревяване, монтаж на пейки;
- подновяване на настилката на съществуващи тротоари;
- осигуряване на улеснен достъп на хора с увреждания;
- увеличаване на броя паркоместа в района.
Последно променен на Четвъртък, 29 Ноември 2018 16:42
 
АПИ въвежда зимно поддържане. Сменяйте летните гуми Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 12 Ноември 2018 17:58
zima guma v snegaСъс заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов от утре - 13 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. АПИ призовава шофьорите, ако досега не са сменили летните гуми на автомобилите си със зимни да го направят, тъй като в края на седмицата се очаква застудяване и по високопланинските райони е възможно дъждове да преминат в сняг.
В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктуве са осигурени необходимите количества сол, пясък, луга и химическти вещества.
На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

 
ЕП подкрепи решението за забрана на еднократните пластмасови изделия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 25 Октомври 2018 08:48
plastmasovi izdelijaПластмасовите изделия за еднократна употреба като чинии, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши, ще бъдат забранени в ЕС според новите правила, гласувани в сряда. Тези продукти, които съставляват 70% от морските отпадъци, ще се забранят на пазара на ЕС от 2021 г., според приетото от Парламента законодателно предложение, съобщиха от Европейската комисия.
Евродепутатите добавиха в списъка на забранените пластмаси на пазара на ЕС от 2021 г.: оксо-разградими пластмасови продукти като опаковки, както и съдове, направени от експандиран полистирен, които се използват за съхранение на храна, предназначена за бърза консумация.
Използването на редица други продукти, за които не съществуват алтернативи, трябва да бъде намалено с минимално 25% от държавите членки до 2025 г. Това включва кутиите за еднократна употреба за бургери, сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Държавите членки трябва да предложат национален план за насърчаване използването на продукти, подходящи за многократна употреба, за повторна употреба и за рециклиране. Други пластмаси, като бутилките за напитки, ще трябва да се събират разделно и до 2025 г. 90% от тях да могат да се рециклират.
Евродепутатите също одобриха мерки, които засягат отпадъците от тютюневи изделия и по-специално цигарените филтри, съдържащи пластмаса. Те ще трябва да се намалят с 50% до 2025 г. и с 80% до 2030 г.

 
Гората.БГ търси да събере над 100 000 жълъда и кестена Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 24 Октомври 2018 12:48
jeladiИнициативата Гората.БГ си постави за цел събирането на най-малко 100 000 жълъда и кестена, тази есен, с цел отглеждането им като фиданки и залесяването им в и около градовете в цялата страна. За да постигне това, инициативата приканва любителите на красивата българска природа да се включат в събирането на жълъди и кестени.
Всички събрани жълъди и кестени ще бъдат превърнати в дървета. Част от тях ще намерят своите близо 12 000 деца в 370 учебни заведения, които ще получат и комплекти саксия, почва, семена и всичко необходимо, за да отгледат дърво, други ще бъдат директно засяти на опожарени и нуждаещи се места, за да се превърнат в гори, а трети ще бъдат засяти в разсадници на Гората.БГ, за да поникнат от тях здрави и силни фиданки. Ще бъдат положени грижи за спазване на законите и добрите практики, за да може фиданките да са качествени,  здрави и силни. Когато станат готови за засаждане, младите дръвчета ще заминат за залесяване - към училища и детски градини, градски паркове, доброволчески залесителни групи и др.

Защо точно дъбове и кестени?
Дъбът е един от най-хубавите видове дървета, традиционни за нашите географски ширини. Тези величествени дървета растат бавно, сянката им е лека и хубава, живеят по няколко века. Конските кестени пък са сред най-подходящите дървета за градовете ни - с големите си корони, които правят хубава сянка, те намаляват затоплянето на градската среда (т. нар. „ефект на топлинния остров“), а голямата им листна маса пречиства въздуха много добре.

Защо се събират?
През следващите седмици, докъм началото на ноември, природата ще „зареди“ в земята стотици хиляди бъдещи дъбове и кестени. Само единици от тях обаче ще успеят да спечелят тежката битка за превръщането си в дърво. Повечето ще загубят живота си – ще бъдат стъпкани още в първите си дни, ще бъдат посечени от тримери и косачки, или, в най-добрия случай, ще бъдат победени от по-големи и по-силни растения.
С грижата на Гората.БГ и хиляди деца от България, почти всеки жълъд и кестен ще може да покълне и да се развие необезпокоявано, при най-добрите условия, за да стане голяма, жизнена и устойчива фиданка. След това фиданките ще бъдат засадени, за да станат величествени дървета, в подходяща градска и горска среда.

Кога и къде се събират?
Всеки може да събере жълъди и кестени сам или с приятели, от всяко място, където ги има - и да ги предаде на Гората.БГ.
Работещите могат да се обединят със свои колеги и да съберат жълъди и кестени в офисите на фирмите и организациите, в които работят и също да ги предадат.
А за всички учащи съвсем скоро ще стартира и кампания с изненади и награди, за доброто, което ще направят.
За събирането на жълъдите ще бъдат разкрити и временни пунктове за предаване. Локациите им ще бъдат обявявани своевременно на Facebook страницата на кампанията.
В Плевен засега няма пункт.


Когато станем 100 000 ще посадим гора“, известна и като Гората.БГ, е инициатива, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България с участието на колкото се може повече деца и млади хора. До момента са засадени над 369 000 нови дървета в цялата страна - с подкрепата на стотици учебни заведения, както и десетки хиляди доброволци.

 
Безработни и затворници чистят от клони пътя в Кайлъка Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 06 Ноември 2018 13:17
kajlaka1По инициатива на ръководството на Областна администрация Плевен от днес започна почистването и извозването на натрупаните изсъхнали клони в страни на пътя , водещ към хотел „Кайлъка“. С изпълнение на тази задача са натоварени  ангажираните по програмата за временна заетост хора към Областна администрация и затворници, изтърпяващи наказанията си при лек режим.
„Целта е да бъде осигурена необходимата видимост и условия за нормалното пътно поддържане на настилката в предстоящия зимен сезон“, коментира заместник областният управител  д-р Красимир Трифонов. Той изрази своята благодарност към директора на Затвора в Плевен и ресорните общински структури за доброто сътрудничество при реализирането на такива обществено полезни дейности.

 
Поглъщаме микропластмаса и със солта Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 24 Октомври 2018 14:44
microplasticsНад 90% от изследваните марки сол в световен мащаб съдържат микропластмаси, като най-голямо е количеството им в солта с произход от Азия. Това показва ново изследване, проектирано съвместно от Ким Сеунг-Киу, професор в южнокорейския национален университет Инчеон и „Грийнпийс“ - Източна Азия.
Проучването, публикувано в научното списание „Environmental Science & Technology“, анализира 39 марки сол за наличие на пластмасови частици. Според резултатите замърсяването с пластмаса е най-високо в морската сол, последвана от езерната сол и най-накрая от каменната сол - показател за нивата на пластмасово замърсяване в районите, където се добива солта. Само три от проучваните марки сол не съдържат никакви микропластмасови частици в пробите, които са подложени на двойно лабораторно изследване.
„Не можем да избягаме от пластмасовата криза, докато пластмасата продължава да попада във водоемите и моретата. Трябва да спрем това замърсяване при неговия източник. За здравето на хората и нашата околна среда е изключително важно големите производители, потребителите и правителствата незабавно да намалят зависимостта от пластмасите за еднократна употреба," казва Деница Петрова от „Грийнпийс“ - България.
Надграждайки върху досегашни проучвания на пластмасовото замърсяване в солта, това изследване е първото с такъв широк обхват, което разглежда връзката между географското разпространение на замърсените проби от морската сол с нивата на изхвърляне и замърсяване с пластмаси.
Изследването изтъква Азия като гореща точка на световното замърсяване с пластмаса. Това означава, че екосистемите в азиатските морета и човешкото здраве биха могли потенциално да бъдат изложени на по-голям риск поради изключително тежкото замърсяване с микропластмаси. Изследователите откриват най-високите количества микропластмаса в една проба от индонезийска морска сол. Не трябва да се успокояваме, че далечна Азия е начело в тази мрачна статистика - оттам рибата и морските продукти достигат до супермаркетите във всяка точка на света.
Приемайки средна дневна доза от 10 грама сол, средностатистическият човек може да поглъща приблизително 2 000 микропластмасови частици годишно само чрез солта, според резултатите от проучването. Дори когато от изчисленията се премахне високо замърсената индонезийска сол, средният възрастен човек все още може да приема стотици микропластмасови частици годишно.
„Изводите от изследването показват, че поглъщането на микропластмаси от хората чрез морски продукти е силно обвързано със замърсяването с пластмаси в даден регион“, заяви професор Ким Сеунг-Киу, съавтор на изследването. „За да се ограничи излагането ни на микропластмаси, са необходими мерки за предотвратяване, като например контролиране на изхвърлянето в околната среда на неправилно управлявани пластмаси и най-вече намаляване на пластмасовите отпадъци“, добави той.
„Призивите за повече рециклиране само отлагат проблема. Изходът от кризата е да променим напълно отношението си към пластмасите и да ги използваме само там където има нужда: за дълготрайни, безопасни, устойчиви приложения. Едно добро начало в България би било черноморските, крайречните и туристическите общини да забранят използването на еднократни пластмаси на своята територия, така че в заведенията и по време на обществени събития да се използва посуда за многократна употреба.“, казва Евгения Ташева от „За Земята“.
По-рано този месец „Грийнпийс“ и „За Земята“, заедно със световната коалиция „Break Free From Plastic“ оповестиха, че компаниите Coca-Cola, PepsiCo и Nestl? са производителите на най-често срещаните  опаковки и пластмаси за еднократна употреба, които замърсяват нашите океани и водни пътища в световен мащаб, според резултатите от проведени над 200 почиствания в над 40 страни.

Последно променен на Сряда, 24 Октомври 2018 14:30
 
Община Плевен публикува регистър на вековните дървета Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Екология - Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 23 Октомври 2018 13:16
darvo sv.nikolaiОбщина Плевен публикува на Интернет страницата си регистър на защитените вековни дървета на територията, която обхваща.
В град Плевен те са девет: 7 летни дъба - на ул. „Балкан” 8, до църква „Св. Николай”, на ул. „Ракитин” 4, на ул. „Парашкев Цветков” 24, един до заведение „Спиди” и три в двора на Окръжна болница, един полски бряст на пл. „Освобождение”, до църква „Св. Параскева”, и бяла черница на ул. „Аспарух” 14. На останалата територия на общината има още 108 вековни дървета, сред тях - цер, дива круша, летен дъб, черна топола, гледичия, обикновен орех, космат дъб, бяла черница, полски бряст и полски клен.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 90
Фейсбук коментари
Сподели статията
Седмичен рейтинг

Сряда, 12 Декември 2018 14:05
Вторник, 11 Декември 2018 12:33
Четвъртък, 13 Декември 2018 09:33
Вторник, 11 Декември 2018 12:21
Четвъртък, 13 Декември 2018 09:21
Четвъртък, 13 Декември 2018 13:21
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти