Начало Екология
19 Юли 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 18 Юли 2019 15:21
Четвъртък, 18 Юли 2019 15:00
Четвъртък, 18 Юли 2019 14:14
Четвъртък, 18 Юли 2019 13:16
РЕКЛАМА
Екология
Нови дати, на които ще се пръска срещу комари по поречието на река Дунав Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Юли 2019 15:21
komariПоради лоши метеорологични условия - вятър със скорост над допустимата за авиационно пръскане, бяха отложени мероприятията, насрочени за 17 и 18 юли, се казва в съобщение на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Инсектицидните обработки чрез авиационно третиране срещу комари на засегнатите площи по поречието на река Дунав ще се осъществят на 19 и 20 юли.
На 19 юли, петък, се очаква да бъде обработена ивицата на изток от Сомовит до сухоземната граница с Румъния. За 20 юли, събота, се планират третирания от село Сомовит на запад до сръбската граница.
В случай на промяна на метеорологичните условия, графикът ще бъде коригиран отново.
Третиранията ще се извършат при спазване разпоредбите на Наредба № 13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.
БАБХ напомня, че пчеларите трябва да предприемат мерки по опазване здравето на пчелите през двата дни.
Повече и по-подробна информация може да бъде получена от съответната община.
 
За един месец есетрите, пуснати край Белене, достигнаха Черно море Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 16 Юли 2019 09:44
esetri zaribyavaneПървите от 20-те хиляди есетри, които представители на WWF пуснаха в река Дунав миналия месец, вече достигнаха Черно море, съобщават от природозащитната организация. Тримесечните рибки от критично застрашения вид руска есетра поеха своя път от Белене в средата на юни. За един месец те изминаха разстояние от 570 километра и увеличиха пет пъти теглото си. Това е знак, че макар и да са отгледани в аквакултури, те се адаптират добре в естествената си среда, а зарибяването може да бъде определено като успешно, коментират от WWF. Природозащитната организация призова рибарите по течението на Дунав да пазят малките рибки, тъй като те могат лесно да се заплетат в техните мрежи.
„Колегите от WWF в Румъния и Украйна предварително подготвиха местните рибари. Те им обясниха, че провеждаме зарибяване и е възможно да засекат малки екземпляри от вида руска есетра. Ако това се случи, рибарите са получили инструкции, да ги върнат обратно във водата и да ни сигнализират. До този момент сме получили три сигнала – два от България и един от Украйна, в непосредствена близост до Черно море. Ние също следим миграцията на малките рибки от нашата точка за мониторинг край село Ветрен, близо до Силистра“, коментира Стоян Михов, ръководител на практика „Води и биоразнообразие“ към WWF България.
Част от рибките са уловени от учени и пуснати обратно в реката в украинския участък от делтата на река Дунав преди няколко дни. Рибките са вече с дължина над 20 см и тежат почти 50 грама, което е пет пъти повече от теглото при пускането им.
Руската есетра е сред последните четири есетрови вида, които все още се срещат в Дунав. Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. Някога най-разпространеният вид есетрови риби по Дунав, днес руските есетри са критично застрашени. През последното десетилетие има само няколко установени диви екземпляра в река Дунав.
Есетровите риби живеят дълго, но се размножават само няколко пъти в живота си. Ще минат десетина години преди пуснатите преди месец руски есетри да се завърнат обратно в Дунав и да създадат своето първо поколение.
Последно променен на Вторник, 16 Юли 2019 09:46
 
Внимание! Жълт код за високи температури, които ще достигнат 37 градуса на някои места Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Климат
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 07 Юли 2019 08:49
meteo karta 070719
Последно променен на Неделя, 07 Юли 2019 13:51
 
Предстои повторна обработка срещу комари Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 27 Юни 2019 11:21
komariОбщина Плевен съобщава, че в периода от 30 юни, неделя, до 2 юли 2019 година, вторник, от 20:30 до 0:30 часа, ще се направи повторна наземна обработка с топъл аерозол срещу комари в жилищните квартали и централната част на град Плевен. Условие за процедурата са благоприятни атмосферни условия.
От администрацията предупреждават пчеларите да затворят пчелните семейства за обявените дати.
 
Времето днес - очакват се бури и дъжд Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Климат
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 09 Юли 2019 09:08
burja nad poletoВъв вторник, 9 юли, през страната ще преминава студен атмосферен фронт, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Сутринта ще бъде предимно слънчево. Около обяд облачността ще се увеличава и след пладне на много места, главно в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд. На места валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад, преди обяд в Източна България - от югоизток. Максималните температури ще са предимно между 26 и 31 градуса, сочи прогнозата на НИМХ на БАН.
В планините облачността ще е значителна и след обяд, главно в масивите от Централна и Източна България ще има валежи и гръмотевици. На места явленията ще са временно интензивни. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19 градуса, на 2000 метра - около 13 градуса.
Последно променен на Вторник, 09 Юли 2019 09:11
 
Страховита градушка засипа град в Мексико с лед Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 01 Юли 2019 12:12
gradushka guadalaharaСилна градушка се изсипа над Мексико. Мощната буря, придрожена с градушка, изненада жителите на Гуадалахара вчера. 
Валежите са били изключително интензивни, а вследствие на това шест квартала са били напълно покрити с ледени късове. На места покривката е достигнала до над метър. Редица автомобили и дори ТИР-ове са затрупани до половина. Според властите на 200 сгради са нанесени материални щети, десетки првозни средства са пометени или пострадали, но няма пострадали хора.
В последните дни температурите в Гуадалахара са около 30 градуса. В района и преди е имало градушки, но не така страховити.
Природното явление е определено като безпрецеденто за града.

Снимка: Reuters
 
Доброволци, почистили парк „Кайлъка“ в Плевен, с награда в „Да изчистим България заедно“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 26 Юни 2019 12:51
da izchistim BG zaednoПрез 2019 г. националната доброволческа инициатива – „Да изчистим България заедно”, разширява обхвата си с нови възможности за подобряване на средата, в която живеем, съобщават организаторите от bTV Media Group.
На 14 септември доброволците от цялата страна ще могат не само да почистят замърсените зони, но и да инициират други добри дела, като обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, ремонтират туристически табели и заслони, боядисат пейки и дадат други добри примери, с които да направят България не само по-чиста, но и по-красива.
За втора година, в рамките на срещата, bTV Media Group отличи 50 от най-резултатните и лоялни партньори на кампанията „Да изчистим България заедно“, сред които национални и регионални институции, бизнес организации и изявени доброволци. Сред тях са областите, обединили най-голям брой неправителствени и бизнес организации и институции през 2018 г. - Варна, Бургас и Русе, както и областните градове Плевен, Благоевград и Силистра, постигнали абсолютен рекорд на регионално ниво по брой доброволци за каузата. Призовете за най-много почистени места и активности на картата заслужиха: РИОСВ - Шумен, Софийска област и областите Търговище, Пловдив и Разград. Областните администрации на Пазарджик, Велико Търново и Хасково пък получиха награда за успешното участие в кампанията на всички общини от техните територии.
Признание за най-мащабна акция на над 2200 м. надморска височина получиха високопланински спортен комплекс “Белмекен”, община Якоруда и Държавно горско стопанство - Якоруда, които заедно с националния отбор по биатлон, руския национален отбор по биатлон и Ендуру клуб в Костенец, почистиха зоните за отдих и спорт около язовир Белмекен.
Отличията за най-голям брой доброволци в защитена територия получиха: волейболен отбор „Левски“, представители на Fitness Pulse, Endava и VMWare, както и домакините от природен парк „Витоша“. bTV Media Group награди и екипа на HomeMax, които се превърнаха в посланици на добрия пример, като се погрижиха за възстановяването на ботаническата алея за незрящи в местността „Дендрариума“.
Признателност за всеотдайността си към каузата получиха още системата на Coca-Cola, които в рамките на голямото чистене организираха и проведоха 26 акции, най-мащабната от които съвместно със Столична община и „Екопак България“.
Призове за устойчивата си доброволческа дейност заслужиха TELUS International и Югозападното държавно горско предприятие, Никола Рахнев и „Гората.бг“, които засадиха над 15 000 фиданки в района на язовир „Студена“, както и доброволците, почистили парк „Кайлъка“ в Плевен. Сред най-дългогодишните партньори на инициативата отличени бяха ЕСРИ България, Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и „Метрореклама“. Награди получиха още РИСОВ – Пазарджик и домакините на екстремната акция за почистване на 12 тона боклуци от язовир Батак с каяци и лодки – „Еко къмпинг Батак“. Екипът на „Кауфланд България” беше отличен за почистването на рекордните 30 тона отпадъци от сметището в района на село Слокощица, Кюстендилско.
Специален приз получиха и Найден Недев от Sub Diving, както и представителите на Dive Club Baracuda, които с над 50 водолази извършиха дълбоководни акции в района на Созопол, Варна и Бургаския залив.
В рамките на срещата бяха отличени и най-добрите домакини, осигурили логистиката на ключови доброволчески акции в страната – Столичен инспекторат и общините Ботевград, Самоков, Елин Пелин, Батак и Якоруда.
Според организаторите досега, „Да изчистим България заедно” е получила подкрепата на над 2 050 000 доброволци от цялата страна. По информация от Министерството на околната среда и водите са събрани близо 90 000 тона отпадъци, а от картата на България са изчезнали над 13 700 нерегламентирани сметища и замърсени зони.
Последно променен на Сряда, 26 Юни 2019 12:58
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 169
Фейсбук коментари
Сподели статията