Начало Екология
26 Април 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 25 Април 2019 16:33
Четвъртък, 25 Април 2019 15:25
Четвъртък, 25 Април 2019 14:17
Четвъртък, 25 Април 2019 10:33
РЕКЛАМА
Екология
Училище "Христо Ботев" спечели пореден проект по ПУДООС Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 20 Април 2019 10:10
dvor NU Hristo Botev proektНУ „Христо Ботев“ - Плевен за трети път е с класиран проект в националната кампанията „За чиста околна среда – 2019“, организиран от МОСВ и ПУДООС, на тема „Обичам природата - и аз участвам“, информират от училището.
Проектът тази година е „Моят еко кът“ и цели да обособи кът за отдих на учениците и да направи пространството от зелени площи в двора на училището още по-красиво и приятно.
 
С образователни инициативи ще бъде отбелязан Денят на Земята Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 19 Април 2019 15:12
den na zemyata logoБасейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен ще отбележат 22 април - световен Ден на Земята, с образователни инициативи. На 22 април ученици от Средно училище „Христо Смирненски“ ще гостуват в Информационния център на БДДР. На следващия ден - 23 април, в Средно училище „Иван Вазов“ ще има образователна дискусия на тема „В природата нищо не съществува само“.
В рамките на кампанията за Деня на Земята се предвижда почистване в „Кайлъка“ с възпитаници на Начално училище „Христо Ботев“.
По традиция, 22 април ще бъде отбелязан в Общинския център за извънучилищни дейности в село Байкал
Чрез тазгодишното мото на кампанията за Деня на Земята „В природата нищо не съществува само“ се акцентира върху това, че всички живи същества имат незаменима стойност и всеки вид има уникална роля в сложната мрежа на живота. Предстоящото издание на Деня на Земята насочва вниманието на световната общественост към темповете на изчезване на видове диви животни и растения, които все още могат да бъдат забавени и популацията на много намаляващи и застрашени видове все още може да бъде възстановена.
Последно променен на Петък, 19 Април 2019 15:18
 
Започващият ремонт на язовир „Тотлебенов вал” ще гарантира да не се допуска заливане на парк „Кайлъка” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Бедствия и аварии
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 15 Април 2019 14:41
remont Totlebenov valОбластният управител Мирослав Петров и народният представител Пламен Тачев присъстваха на първа копка от изпълнението на обект язовир „Тотлебенов вал” – неотложни възстановителни работи на преливник, отводняващ канал и подпорна стена. Във встъпителните си думи директорът на „Напоителни системи” Иваничка Райчева изказа благодарност към народния представител Пламен Тачев за неговото активно съдействие за решаването на проблема, като отбеляза проведените от него многобройни разговори и срещи по темата. Райчева посочи и ангажираността и на областния управител Мирослав Петров, по инициатива на който през ноември миналата година бе проведена работна среща и бяха изпратени сигнални писма за недопускане на бедствена ситуация. По покана на областния управител Мирослав Петров на символичния старт на възстановителните дейности присъстваха и прокурорите от Окръжна прокуратура Плевен Йорданка Антонова и Иван Шарков.
Изпълнението на обекта е възложено на ДЗЗД ”НПС2019”, а строителния надзор –на „Стройконсулт ГН- 99” ЕООД. Срокът за извършване на възстановителните дейности е до 150 календарни дни. Финансирането е със средства на „Напоителни системи” ЕАД. Поради неподходящите атмосферни условия изпълнението на обекта започва от рехабилитация на част от пътя, минаващ под колоната на преливника на яз. „Кайлъка” и заздравяване на основата ?, уточняват от Напоителни системи.
Ремонтните работи по тялото на преливника ще бъдат изпълнени след спадане на водното ниво на язовира до работната кота. Това налага продължаване на контролирането му източване, обясняват специалистите.
С проектното решение се цели възстановяване изправността на преливника – спиране на филтрациите през тялото на преливника и по дъното на отводняващия канал, укрепване на основата на колоната, уточняват от Напоителни системи.
Строителните дейности включват обработка и запълване на фугите , полагане на хидроизолационна мембрана, бетониране на откосите и дъното, ремонт на канала, пълнещ яз. „Мъртва долина 1”. „ С изпълнението на ремонтно – възстановителните работи ще се гарантиране недопускане заливането на парк „Кайлъка”, каза директорът на Напоителни системи – Плевен Иваничка Райчева.
Последно променен на Понеделник, 15 Април 2019 15:01
 
Започва косене на тревните площи и засаждането на летни цветя Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 09 Април 2019 10:47
kosene trevaОбщинското дружество „Паркстрой” започва първото за годината косене на тревните площи в града, съобщават от общинската администрация. Броят на наетите работници ще бъде съобразен с обема на дейностите, включени в договора с Община Плевен. „Паркстрой” ще работи с 12 косачи, още 7 за сезона ще назначи Община Плевен.
Много граждани са започнали почистване на зелените пространства в имотите си и околоблоковите пространства, като изхвърлят отрязаните клони и храсти край контейнерите за отпадъци. В тази връзка кметът Георг Спартански напомни, че извозването на такива отпадъци е задължение на самите собственици. Това не е ангажимент на сметоизвозващите фирми, а и машините не са пригодени да събират клони. Същото се отнася и за строителните отпадъци, за които гражданите могат да си поръчат и платят специален контейнер.
От „Паркстрой” имат готовност в края на м. април да започнат засаждането на летните видове цветя. Целта е тази дейност да приключи преди Празника на Плевен 15 май. След 7 май може да започне и раздаването на посадъчен материал на учебните заведения, заявили желание да получат от отгледаните в оранжерията на „Паркстрой” цветя, дървета и храсти, които „Eкопак България” АД ще закупи и дари.
Последно променен на Вторник, 09 Април 2019 10:49
 
Пуснаха хиляда есетрови риби по Дунав Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 19 Април 2019 10:52
esetra zaribyavaneПриродозащитни и научни организации от десет държави по поречието на Дунав, сред които и WWF България, обединиха усилия, за да помогнат за спасяването на едни от най-застрашените риби в света. Запазили се почти непроменени през последните 200 милиона години, днес есетрите са останали със съвсем малко естествени местообитания. В долното течение на реката, преминаващо и по границата между България и Румъния, се срещат голяма част от жизнеспособните размножаващи се есетрови популации в Европейския съюз.
Като част от дейностите по възстановяването на мигриращите риби в Дунавския басейн WWF и партньори извършиха зарибяване с едногодишни изкуствено отгледани руски есетри в околностите на град Исакча в Румъния. Някога руската есетра е била най-често срещаният есетров вид в Дунав. Проучвания обаче сочат, че само за четири години уловът ? е спаднал с 99 %. Възстановяването на критично застаршените ? популации изисква прилагането на съвременни консервационни методи. Затова преди да бъдат пуснати във водата, рибите бяха маркирани, за да бъдат идентифицирани в случай на повторно улавяне. Това ще осигури ценни данни за миграционния им път, както и за процента на оцелелите екземпляри.
„От 2007 г. насам сме извършили поредица от зарибявания. Пуснали сме във водите на река Дунав повече от 500 000 риби от три есетрови вида – руска есетра, моруна и пъструга. Миналата година отчетохме и първите резултати. Натъкнахме се на екземпляри от руска есетра и моруна, пуснати през 2013 г.“, коментира Мариян Параскив от Румънския национален институт за изследване и развитие Делта, който има основна роля за пускането на рибите. „Новите риби са на възраст, която ги прави по-малко уязвими на рискове, а и разстоянието до Черно море не е дълго.“
Мигриращите риби са обективен показател за екологичното състояние на реката, особено по отношение на функцията ? като екологичен коридор. Но все по-сериозната човешка намеса поставя непреодолими бариери по техния миграционен маршрут. Изграждането на язовири и водноелектрически централи води до фрагментация на техните местообитания. Рибите вече не могат да се придвижват нагоре по течението на реката, за да се размножават и да достигат до местата си за хранене. В дългосрочен план тези прегради, заедно с други антропогенни дейности като прекомерния улов и замърсяването на местообитанията, заплашват да доведат до изчезването на видовете. Днес всичките 27 есетрови вида са записани в Червената книга на Международния съюз за защита на природата. А 16 от тях са критично застрашени.
Последно променен на Петък, 19 Април 2019 10:57
 
WWF България: Министър Нено Димов предлага законопроект, чрез който опасно се отслабва Натура 2000 Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 09 Април 2019 16:02
natura2000 logoВ разпространено днес прессъобщение от Коалиция „За да остане природа в България“ се казва: „В началото на 2019 г. Министерството на околната среда и води (МОСВ) предложи поправки в Закона на биологичното разнообразие (ЗБР), които бяха предоставени за консултация и становища на всички заинтересовани лица. Процедурата приключи с огромен брой отрицателни становища на научни и академични институции, природозащитни организации и граждани. Причините за тях са, че ред предложения противоречат на различни български закони, както и на европейските директиви за природните местообитания и за птиците. Приемането на предложените промени означава намаляване и обезсилване на мрежата Натура 2000, сериозни затруднения за устойчивото управление на защитените зони у нас и засилване на непрозрачното и авторитарно управление на природния ресурс на България, заради което в последните години страната ни продължава да губи гори, реки и защитени видове.
От публикуваната на 8 април 2019 справка за отразяване на становищата, става ясно, че единствените промени, направени в резултат обществената консултация, са по отношение на отпадането на противоконституционно изискване за национализация на научни данни. Исканията за отпадане на всички останали проблеми, посочени от експерти с отношение към опазване на биоразнообразието, са отхвърлени.
Ако предложенията на МОСВ за промени в ЗБР бъдат приети, ще влязат в сила следните опасни прецеденти:
- целите на защитените зони от мрежата Натура 2000 ще бъдат променени в противоречие на изискванията на европейската директива за местообитанията. Това означава България да променя и да обезсилва еднолично европейските закони за природата;
- промени в обектите на опазване в зоните могат да се извършват по еднолична преценка на министъра при липса на ясни процедури за това – така МОСВ безконтролно ще предопределя смисъла и бъдещето на всяка една защитена зона;
- промените включват наличието на задължителни „Териториални планове за управление“, които да бъдат разработени за всички защитени зони в обхвата на една РИОСВ. Това означава, че този план ще включва части от зони, попадащи на територията на няколко РИОСВ. Но директивата на ЕС е съвсем ясна – мерките за опазване се прилагат на ниво защитена зони, а не за части от зона.
- чрез премахване на отговорностите на Националния съвет по биологично разнообразие (НСБР) по отношение на политиките по Натура 2000 предложенията изключват научната основа за създаване и управление на мрежата Натура 2000. В НСБР членуват както представители на администрацията, така и на научни и академични държавни и граждански организации в областта на биоразнообразието, към които има конкретни изисквания за научна експертиза. Той се заменя с консултативен съвет, за който липсват изисквания за научна експертиза в областта на биоразнообразието;
- участието на НПО в процесите за Натура 2000 се предлага да бъде ограничено, като се поставят дискриминативни изисквания.
Посочените проблеми в законопроекта ще доведат до отслабване на режимите за опазване на Натура 2000 мрежата и нейното обезсмисляне. Промените биха улеснили строежи и злоупотреби в опазени природни обекти. Фактът, че около една трета от страната попада в Натура 2000 мрежата е шанс, който трябва да бъде използван за подобряване на качеството на живота на българите. Натура 2000 в България е създадена по силата на европейски закони за природа, които страната се е задължила да спазва и прилага като член на ЕС. Целенасочен натиск и нарушаване на Натура 2000 ще доведе до поредната наказателна процедура срещу България.
Прецедентът е иницииран от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Природозащитниците припомнят, че това е министърът, който подведе Министерски съвет да вземе решение за промяна в плана за управление на НП „Пирин“ с цел застрояване, в нарушение на три български закона. Разликата този път е, че става дума не за една защитена територия, а за цялата екологична мрежа. Стартиралите нови наказателни процедури в областта околна среда показват, че Министърът на околната среда и водите очевидно отказва да спазва европейските задължения на България в областта на околната среда.“
В заключение Коалиция „За да остане природа в България“ настоява законопроектът да бъде отхвърлен.
Последно променен на Вторник, 09 Април 2019 16:04
 
В Левски бе даден старт на инициативата „Зелено училище. Предай нататък познанието” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 03 Април 2019 12:27
zeleno uchilishte LevskiНа 2 април община Левски започна изпълнението на проект „Зелено училище. Предай познанието нататък” с урок за зелено образование. Филм за замърсяването като глобален проблем, песен за разделното събиране на отпадъците на ВГ „Лира” и скеч за отношението ни към проблема дадоха началото на празничния старт на проекта. Христо Диков - оперативен директор на Екопак приветства Община Левски за отличието и разбирането, че образованието е начина за справяне с проблема, а разделянето на отпадъците е мисия и отговорност.
Кметът на община Левски Любка Александрова даде старт на инициативата Зелено училище. Тя пожела заедно да минем през обучението за разделно събиране на отпадъците и опазване на околната среда, за да стане градът и общината по-красиво, по-приветливо и по-обичано място.
Проектът е фокусиран върху семейството, а участниците в него, над 200 души, ще бъдат обучавани по специална методика, за да получат необходимото екологично образование и да станат посланици на зеленото знание. „Зелено училище за малки и големи“ ще се посещава от гражданите заедно с техните деца и внуци, като идеята е наученото за разумното отношение към отпадъците да достигне до хората, с които те общуват.
С първата група участници в проекта беше проведено обучение за ползите от разделянето на отпадъка и семейството, като важен фактор за формиране на екологично съзнание. Обучението на заявилите желание да участват в проекта е продължителност три месеца. Предвидени са и открити уроци в учебните заведение на Левски и на Обнова.
Последно променен на Сряда, 03 Април 2019 12:31
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 166
Фейсбук коментари
Сподели статията