Начало Екология
27 Януари 2020 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 27 Януари 2020 17:23
Понеделник, 27 Януари 2020 15:29
Понеделник, 27 Януари 2020 11:23
Понеделник, 27 Януари 2020 10:11
РЕКЛАМА
Екология
Полиция и прокуратура влязоха в завода за хартия в Никопол Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 20 Януари 2020 10:20
zamarsyavane rekaЗаради замърсяване на река Осъм край Черквица, всички институции са започнали извънредни проверки. „Доказателствата, които ще събираме, ще бъдат насочени към обективната страна на това деяние. Вече след като имаме някакви експертни заключения, ще говорим за замърсяване и степен на замърсяване”, заяви говорителят на Районната прокуратура в Плевен прокурор Добринка Матева. „Разбира се, ще търсим съдействие на независими експерти, ние сме задължени. Наказателно процесуалния кодекс ни задължава при съответните експертизи да бъдат използвани независими вещи лица от акредитирани лаборатории”.
Миналата седмица в свое разследване една от националните телевизии показа как в социална мрежа хора от Никопол публикуват снимки и видеа, подавайки сигнали затова, че е замърсена река Осъм. Те твърдят, че замърсяването е от завода за хартия, който се намира в близост до реката.
Тази неделя местните се събраха на мирен протест. Исканията им са за чиста река, като те са категорични, че не искат да бъде затворен заводът за тоалетна и домакинска хартия. Там работят много хора от община Никопол. „Мизерията идва от утайниците. Те се намират отдясно по пътя в посока към завода. Те събират водата от завода, утаяват се твърди частици, а водата се изсипва в канала. Къде обаче изхвърлят утайките, никой не знае. Утайниците се виждат от пътя”, каза жител на едно от съседните села.
„Нашият мирен протест не е с цел да затворим завода и да отнемем правото на труд на хората. Ние искаме най-учтиво да помолим ръководството на този завод да си направи пречиствателна станция. Това, което има в момента, не функционира като такъв тип станция”, коментира протестиращ.
 
Деца получиха семена, почвена смес и саксии, от които да посадят свое собствено дърво Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 17 Декември 2019 12:50
posadi darvo800 ученици от първи до четвърти клас на всички училища в община Левски и децата от предучилищните подготвителни групи в детските градини с нескривана радост и желание получиха своите комплекти от семена, почвена смес и саксии от рециклиран материал, предоставени безвъзмездно от организаторите на инициативата „Гората.бг - 100 000 садим гора“, съобщават от общинската администрация.
Малките природолюбители и добротворци очакват семенцата от червен американски дъб и явор да поникнат, за да може всяко дете да посади свое собствено дърво, а всичките дървета да се превърнат в гора - гората на надеждата за по-чист въздух, за екологична среда на живот и урок по екологично образование за всички.
Последно променен на Вторник, 17 Декември 2019 12:52
 
Фондация обяви конкурс за ученици "Кайлъка - любимо кътче от природата" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 03 Декември 2019 17:07
kajlaka prez zimataПрез 2019 г. се отбелязват 80 години от обявяване на Кайлъка за защитена местност. Тази защитена територия край Плевен се обитава от ценни животински и растителни видове, някои от които са включени в Червената книга на България.
Във връзка с юбилея фондация „ЕкоОбщност“ организира конкурс на тема "Кайлъка – любимо кътче от природата".
Ако учите в училище в град Плевен, този конкурс е за вас и вашите идеи!
Разкажи или представи какво виждаш в Кайлъка, какво ти харесва? Кое е в полза на природата и помага да я съхраним? Кое има неблагоприятно въздействие върху нея и как можем да го променим?
Направи рисунка, снимка, видео клип. Изработи плакат, колаж или приложна творба. Предложи идея за насърчаване промяна в отношението на хората към защитена местност Кайлъка като към природна ценност, чийто растителен и животински свят си струва да бъде опознат и съхранен, за да му се радваме и занапред.
Кой може да участва
Ученици от 1. до 12. клас от училища в град Плевен.
Категории
Категория 1: есе
Категория 2: рисунка, фотография, кратък филм, клип
Категория 3: плакат, колаж, дърворезба, инсталация, мини скулптура и др.
Категория 4: идея за инициатива, която бихте искали да организирате, за да насърчите опознаването и опазването на животните, растенията и местообитанията в защитена местност Кайлъка.
Условия за участие
1 участник има право да се включи във всяка категория с най-много 1 творба или идея – самостоятелно или в група.
Всички изпратени творби трябва да са авторски, направени от участника/участниците, като единствено те притежават всички авторски права върху тях, включително правото на публикуване и възпроизвеждане.
Всеки участник носи лична отговорност да представя единствено собствени произведения, които не нарушават авторски права на други хора. Всички творби следва да са направени самостоятелно или в съавторство от представящите ги участници.
Фондация „ЕкоОбщност” не носи отговорност пред трети лица за некоректно предоставени чужди творби. Отговорността е изцяло на участника в конкурса, който ги е представил като свои.
С изпращането на творбите за участие всеки участник-автор дава съгласието си творбата да бъде използвана от фондация „ЕкоОбщност” за следните цели: оценка от членовете на журито на конкурса, представяне в информационни и комуникационни материали за конкурса от фондация „ЕкоОбщност” на интернет страницата й (bepf-bg.org), във фейсбук профила й и до медии (в прессъобщения и друга комуникация).
Всеки участник също така се съгласява, при поискване от фондация „ЕкоОбщност”, временно да й предостави оригиналната творба, с цел оценка от журито и/или организиране на изложба за популяризиране на конкурса и представените в него идеи. С участието си в този конкурс вие се съгласявате творбите и имената ви да бъдат публично известявани и публикувани в печатни и онлайн медии.
Приемат се кандидатури само на български език.
Всяка творба се представя в електронен формат (като прикачен файл или изпратена връзка за изтегляне на файл) на ел. адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Допустимите формати за отделните категории са посочени по-долу. За художествени произведения като рисунки, колажи, дърворезба, мини скулптура се изпраща файл/ файлове със снимки на творбата.
Категория 1 – изпратете в DOC/ODT формат текст до 550 думи;
Категория 2 (рисунка, фотография) и Категория 3 (плакат, колаж, дърворезба, инсталация, мини скулптура) – изпратете до 5 снимки в дигитален формат (JPG/JPEG), представящи творбата ви. Минимална големина на изображението: 3000?4500 пиксела с резолюция не по-малка от 200 dpi. Файловете не трябва да са по-големи от 7 МВ.
Категория 2 (кратък филм, клип) – изпратете връзка за сваляне на творбата от интернет страница, предлагаща изпращане на видео файлове (напр. wetransfer.com). Ограничение за размера на файла: до 1 GB.
Категория 4 – изпратете в DOC/ODT или видео формат (с размер на файла до 1 GB) представяне на идеята си. Опишете/покажете какво бихте осъществили, с кого, как бихте привлекли съмишлениците си и популяризирали идеята и действията си сред ваши връстници или по-широка публика. Изпратете връзка за сваляне на творбата от интернет страница, предлагаща изпращане на видео файлове (напр. wetransfer.com).
Всяка кандидатура следва да е съпътствана от:
Информация за името на участника/иците, възрастта им, училището в град Плевен, в което се обучават; Ел. адрес, телефон за връзка и подписана декларация за съгласие. Формуляр на декларацията може да бъде изтеглен оттук: Декларация за участие в конкурс за дете и пълнолетен участник.
За непълнолетните участници декларацията и контактната информация следва да бъдат предоставени от законния им представител (родител/настойник). Кандидатури, които постъпят без декларация за съгласие за участие, няма да бъдат допуснати за разглеждане от журито.
Срок за участие:  8 декември 2019 г.
Получените в срок предложения ще бъдат разгледани от жури, което ще излъчи победителите в конкурса. Наградите в четирите категории включват образователни материали и занимателни игри. Резултатите ще бъдат публикувани на интернет и фейсбук страницата на фондация „ЕкоОбщност“. Отличените участници ще бъдат уведомени по ел. поща и телефон, като церемонията по награждаване, на която ще бъдат обявени резултатите, ще се проведе в гр. Плевен на 19 декември 2019 г.
За информация и въпроси: ел. поща Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или на тел. 0882 620 948.

Проект „Кайлъка – живата изследователска лаборатория на природата” е подкрепен финансово от Обществения борд на TELUS International в България и се осъществява от фондация „ЕкоОбщност” в сътрудничество с Регионален исторически музей - Плевен.
 
От Басейнова дирекция са издали акт на „Хидрострой“ АД за нарушение при извършване на дейности в река Вит при „Боаза“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 22 Ноември 2019 14:15
baseinova diretsiya logoБасейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) връчи акт за установяване на административно нарушение (АУАН) на „Хидрострой“ АД за нарушаване на разпоредбите на Закона за водите, съобщават от институцията. Актът е за извършени дейности в река Вит, в района на „Боаза“, без да са преминати необходимите процедури съгласно Закона за водите.
Дружеството е изпълнител на дейности по почистване коритото на река Вит в района на „Боаза“, съгласно договор с Областна администрация Ловеч. В отговор на получено уведомление от Областен управител на Област Ловеч за започване на почистване на коритото на река Вит в този участък, БДДР изиска копие от сключен договор за извършване на дейностите и документи, удостоверяващи извършването на дейностите по договора. След представяне от Областен управител на Област Ловеч на изисканите документи в поставения срок, БДДР предприе административно-наказателните действия.
Припомняме, че още с получаване на уведомлението от Областен управител на Област Ловеч, БДДР даде изрични указания да се спрат всякакви дейности по почистване на реката до приключване на необходимите процедури по реда на Закона за водите.
Последно променен на Петък, 22 Ноември 2019 14:32
 
Заради неефективно управление България губи над 5 милиона евро за биоразнообразие Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 10 Декември 2019 11:20
natura2000 logoНад 5 милиона евро са загубени за дейностите по опазване на биоразнообразието в България, се казва в съобщение на Коалиция "За да остане природа в България". Средствата са прехвърлени от ос „Натура 2000 и биоразнообразие“ по оста за управление на отпадъците заради това, че в края на 2018 година етапни цели на програмата не са достигнати. Наред с това от писмо на Комисията от септември 2019 става ясно, че тъй като, съгласно чл. 22, ал.6 от Регламент на ЕС №1303/2013, постигането на под 65% от етапните цели по програмата се окачествява като „сериозен неуспех“, комисията обмисля „спиране на междинните плащания“ по програмата.
Примерите за неефективност на програмата са: използване на голяма част от средствата за малка част от мрежата Натура 2000; прокарване на пътища за сухоземна техника за гасене на пожари вместо закупуване на летателна техника; ремонт на пътища, маскирани като мерки за подобряване на природозащитното състояние на видове и местообитания и др. Така например най-голяма като бюджет процедура за преки консервационни дейности, на стойност 41 072 430 лв. е съсредоточена в едва 10% от Натура 2000 мрежата. В същото време важни мерки като тези за борба с бракониерството и закупуване на земи от защитени зони с цел разрешаване на конфликти изобщо не са стартирани вече пет години от началото на програмата. Едва в Индикативната годишна работна програма за 2020 г. мярката за закупуване на земи е включена, но единствено за приоритетното местообитание „Понто-сарматски степи“ и без посочени суми.
Коалиция „За да остане природа в България“ настоява за незабавна промяна на досегашното изпълнение на програмата и прилагане на следните мерки:
- Незабавно обявяване на процедурите за борба с бракониерство и закупувана на земи с ценни и редки местообитания, но не само на понтосарматски степи на Калиакра, а и за други местообитания като крайречни гори, дюни и др.;
- Използване на средствата по ос 3 за цялата мрежа, както и за мерки от изтекли, но неприлагащи се в момента планове за действия за видове;
- Използване на средства от програма ОПОС за обявяване на закъснелите заповеди на защитени зони за природните местообитания;
- Закупуване на летателни средства за борба с горските пожари.
В края на съобщението от Коалицията констатират, че състоянието на използване на средствата за биоразнообразие от Оперативната програма отразява цялостното отношение на ръководството на министерството на околната среда към опазването на екологичната мрежа в България до момента.
 
Днес навсякъде около нас се очакват обилни валежи, в четвъртък температурите мога да паднат до -10 градуса Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Климат
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 03 Декември 2019 09:36
meteo karta 03122019Във всички области около Плевен е обявен предупредителен жълт код за опасно време за обилни валежи от дъжд и сняг. Предупреждението е в сила за 17 области: Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, София, София - област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали.
В сутрешните часове, главно в Североизточна България и в планинските райони, дъждът ще преминава в сняг и там на много места ще има заледявания. В Предбалкана и по високите котловинни полета ще се образува тънка снежна покривка.
Привечер и през нощта срещу сряда над Северна България валежите ще спират и облачността ще разкъсва, но на места и в Южна България дъждът ще се примесва със сняг. Минималните температури ще са между -2 градуса и 3 градуса. Максималните температури ще са между 2 и 7 градуса.
В сряда сутринта валежите навсякъде ще спрат, облачността ще бъде разкъсана. Ще е студено, с минимални температури между -6 градуса и -1 градуса, а максимални – от 1 до 6 градуса. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от североизток.
В четвъртък в отделни райони в Северна България и в котловините минималните температури ще бъдат до -8 градуса, или до -10 градуса. Над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Вечерта вятърът ще се ориентира от юг, предстои и затопляне.
 
В събота, 23 ноември, Сдружение "Балканка" организира гражданско събиране на моста на река Вит в местност Боаза Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Природа
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 22 Ноември 2019 10:22
reka Vit balastra HemusПо повод случилото се с изземване на баластра от коритото на река Вит, Сдружение "Балканка" изпрати в петък, 22 ноември, следното прессъобщение до медиите:
„На 23.11.2019г. от 11 часа Сдружение „Балканка” организира гражданско събиране на моста на река Вит, местност Боаза. Риболовци, местни жители и загрижени граждани се събират, за да изразят възмущението си от начина, по който се посяга към природните богатства на България.
Причината – разораването на километри от река Вит в нарушение на куп европейски директиви и законите, действащи в страната. От сдружението припомнят, че засегнатият участък от река Вит попада в две зони от екологичната мрежа Натура 2000: ЗЗ Български извор по директивата за хабитатите и ЗЗ Васильовска планина по директивата за птиците. Това означава, че е засегнат участък, включващ приоритетни местообитания и защитени видове по двете европейски директиви, а за дейността няма проведена задължително процедура по Закона за биологичното разнообразие.
Проблемът изключително нашумя последната седмица след сигналите и видеокадрите, заснети на място от представители на сдружението. Новината доби изключителен отзвук в обществеността и медиите, като само няколко часа, след като риболовците качиха новината на тяхната страница, тя беше споделена от хиляди хора. Хиляди хора изразиха възмущението си от дейностите и това, че някой е допуснал такова безумие. Новината достигна и до премиера Бойко Борисов, който лично направи оглед на място, където установи нарушението.
Сдружение „Балканка” от години изследват проблемите на реките у нас, като поставят въпросите за управлението на водните ресурси пред инситуциите. Те са установили редица нередности, водещи до силно влошаване на условията по реките у нас и невъзможност за постигане на поетите от страната ни ангажименти като страна членка на ЕО по отношение целите на Рамковата директива за водите.
За деянието гражданите обвиняват строителите на магистрала Хемус, като самите те са станали свиделите на леко комична ситуация, при която десетина минути след подаване на сигнал до институциите, които трябва да контролират дейностите в реката, а именно БДДР и РИОСВ – Плевен, камионите и цялата строителна техника се изнасят по сигнал от коритото на реката в посока новото трасе за магистрала Хемус, като по този начин, при проверката на институциите, не се установява извършител.
Ето защо, по време на протестното действие, гражданите ще изпратят ясно послание към институциите, с искане оставките на тримата пряко отговорни - на областния управител на Ловеч Ваня Събчева, директора на БДДР Петър Димитров и на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
Гражданите питат: Защо ни правите на глупаци? Ако това деяние е разрешено от областния управител на Ловеч, защо не са спазени процедурите? Така ли се строят магистрали, с речна баластра? Според представители от Сдружение Балканка, строителството на магистрала е недопустимо да се извършва с речна баластра, тъй като тя съдържа в себе си изключително разнородна структура, обли камъни с най-различни размери, глина и пясъци, като по този начин не може да се изгради консолидиран насип и това застрашава качеството на строежа и е предпоставка за кратък експлоатационен живот.
Риболовците от Балканка обръщат внимание и на това, че в местност Боаза се намира естественото губилище на река Вит. Активистите изразяват опасения и за подхранването на река Златна Панега, тъй като тя черпи води именно от губилището на река Вит. А изворът Глава Панега, най-големият карстов извор в България, подхранва водоем за питейно-битово водоснабдяване на Луковит, с което строителите реално са работили във водосбора на питейно-битов водоизточник. Речната баластра сама по себе си помага за очистването на водата като филтрира много добре съдържанието, а крайречната гора помага и за пречистването на постъпващите след дъжд от околните терени води.
Кратко развитие по случая. На 8 ноември риболовците получават сигнал от местни жители, че в участък на река Вит се извършват изкопни дейности. От Сдружение Балканка същия ден подават спешен сигнал за проверка, като дори не подозират какво ще установят по-късно. Местните жители продължават да сигнализират и следващите дни, но институциите мълчат. На 13 ноември, в отговор на сигнала на сдружението се получава писмо от БДДР, в което се заявява, че е извършена проверка още на 8 ноември, за което е изготвен протокол. Проверката е установила нарушения и дейности извършвани в реката, но в минал неустановен период и не са установили извършител. На 14 ноември представители на сдружението решават да проверят на място какво се случва. При проверката се натъкват на голямо количество тежка механизация, която копае баластра в речното корито и я изнася в посока насипите за магистрала Хемус. Подават сигнал на зелен телефон на БДДР и РИОСВ – Плевен, като след десетина минути заснемат и ситуацията с изнасянето на строителната техника. Още тогава се усъмняват, че това няма как да е разрешено. Последвалата проверка на институциите само установява, че няма извършител. След споделянето на сигнала във Фейсбук, обаче и огромната гласност, която получава, за няколко дена институции започнаха и под натиск на медиите да дават различни обяснения, като се създаде впечатление, че институциите сами се оплетоха в различни версии.
В крайна сметка и премиерът отиде да провери какво се случва и както и той се изказа: „Малко сте попрекалили”. В последствие официалната версия е, че има заповед на областния управител на Ловеч за прочистване коритото на реката, но че не са спазени съответните процедури.
От Сдружение Балканка обаче се натъкват на интересно съобщение на БДДР, издадено един ден след проверката от 14 ноември. Обявлението е за издаване на задължително разрешително за ползване на повърхностен воден обект за пресичането на река Вит чрез мостово съоръжение за нуждите на изграждането на АМ Хемус. При зачитане, в него може да се прочете следното:
- Да не се извършва изземване на наносни отложения;
- Да опазва съществуващата брегова ивица, намиращите се на нея дървесна растителност и насаждения
и още....
Т.е. дори в несъществуващото още разрешително за ползване на повърхностен воден обект с цел изграждане на мост над река Вит, всичко, което вече е направено, ще е недопустимо. А липсата все още на разрешително за ползване на повърхностен воден обект означава само едно – че за строителството на участъка няма издадено разрешително за строеж съгласно ЗУТ. Риболовците от Балканка питат още: Къде е ДНСК и контрола на строежа от проектанта?, като отбелязват и че поради явно липсващи основни документи за строителство съгласно ЗУТ, обектът не е маркиран със задължителните знаци. В резултат на цялата суматоха, която настъпи в институциите и излизането наяве на куп нарушения, директорът на БДДР излезе и обяви в национален ефир, че е направил предписание на областния управител на Ловеч да се внесе проект за възстановяване на речното корито. Това отново „разсмя” риболовците и гражданите, които отправиха следните въпроси:
- Кой ще плати за това деяние?
- Кой ще възстанови, освен естествената речна баластра, и приоритетно местообитание 91Е0*, картирано официално и ликвидирано из района, и за чия сметка?
- Как се възстановява естествено речно легло ?
Димитър Куманов от Сдружение „Балканка” прави следния анализ. Ако разгледате внимателно снимките, ще видите как е изкопано речното легло до дъно и на повърхността се е появило подземното водно тяло, което е абсолютно забранено от ПУРБ да бъде разкривано. Да не говорим за Рамковата директива за водите и т.н . и т.н. И камиони, и багери, и булдозери се разхождат в образуваната кал на нивото на подпочвените води, което води до замърсяване на подземното водно тяло в карстов район, който захранва източниците на питейно-битово водоснабдяване на сума ти населени места из района. И докато естествената речна баластра досега играеше ролята на естествен филтър на водата, а крайбрежната растителност я пречистваше, преди да достигне до подпочвените води, сега: ...Как се възстановява ТОВА?
И върху изгладеното до блясък дъно как се насипва нова баластра, която реката да не отнесе при следващото наводнение, а? Отговорите чакаме от институциите, като преди това гражданите искат наказани и оставките на отговорните лица.“, завършват от Сдружение "Балканка".
Последно променен на Петък, 22 Ноември 2019 10:24
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 172
Фейсбук коментари
Сподели статията