ИсторияКултура

Тази година фестивалът за антично наследство „Орел на Дунава“ ще се състои на две места в област Плевен

Тазгодишното 18-ото поредно издание на Фестивала за античното наследство „Орел на Дунава“ ще се състои на две места в област Плевен – колония „Улпия Ескус“ край село Гиген и римския кастел „Ад Путеа“ при село Рибен. Това беше съобщено на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен, в която участваха организаторите на фестивала проф. Стоян Проданов и д-р Стефан Проданов, председател на Съвета по туризъм в Свищов, кметът на Община Гулянци Лъчезар Яков, председателят на Общински съвет – Долна Митрополия Петър Петров и заместник-кметът на Община Долна Митрополия Цецо Андрейски.   

Проф. Проданов представи подробно програмата на фестивала, който ще се проведе в дните от 14 до 16 юни.

Откриването ще е на 14 юни при посетителския център на римския кастел „Ад Путеа““ край село Рибен. Ще бъдат представени групите за възстановки като се очаква да се съберат около 120 реенактори от България, Румъния, Италия, Англия и Сърбия. През деня ще се състои и симпозиум на научните открития в региона под наслов „Дунав – люлка на култури“, ще има ателиета за малките фенове на историята и демонстрации на ястия от античната кухня.

Следващите два дни фестивалът ще е изцяло на „Улпия Ескус“ при село Гиген, където ще бъде организиран римски походен и варварски лагери, ще се провеждат игри, конкурс за антични облекла, накити, прически и оръжия, различни демонстрации, ще се представят възстановки на гладиаторски игри и голямата битка между варвари и римляни в лимеса на Истър. В неделния ден посетителите отново ще могат да разгледат двата лагера, както и да се включат в различни ателиета и работилници. В рамките на фестивала ще бъде връчена и наградата „Златен Орел“ за опазване на културно-историческото наследство. 

„Надявам се, че съгласно ресурсите сме направили много интересна, забавна и заредена с много информация програма. Убеден съм, че много туристи ще присъстват в дните на фестивала и всеки посетител ще остане доволен от това, което ще види“, подчерта проф. Проданов.  

И двете общини – Гулянци и Долна Митрополия, смятаме, че чрез такива проекти можем да насърчим туризма в селските райони, каза Петър Петров. Той припомни, че „Улпия Ескус“ е най-важният град в Римската империя в нашия район. „За съжаление, той не е добре популяризиран. При село Гиген е мостът на император Константин. Оттам тръгва пътят на император Траян, който свързва Дунавския път с Виа Милитарис с Южна България“, допълни Петров. 

„Нашата територия има достатъчно обекти, които да популяризираме и те да бъдат интересни за истински културен туризъм, а не с някаква бутафория. Римското наследство е тук и ние трябва да се възползваме от него“, каза още председателят на Общинския съвет в Долна Митрополия. 

От години искаме да популяризираме „Улпия Ескус“ и сега в лицето на Община Долна Митрополия намерихме партньор, с който да организираме съвместно подобни събития, каза кметът на Гулянци Лъчезар Яков. Той подчерта, че това е и възможност държавните институции да обърнат внимание на такива исторически обекти, да окажат помощ за тяхното реставриране и поддръжка.   

Убеден съм, че историческите възстановки като социален феномен ще допринесат за популяризирането на историята не само на България, а най-вече на Плевенска област, която заслужава своето място, каза д-р Стефан Проданов. 

Повече информация за фестивала може да се научи от неговите страници в интернет и във фейсбук.

БТА

Подобни новини

Back to top button