Начало
12 Декември 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
От ГПЧЕ замислят нещо различно за Деня на франкофонията Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Култура - Образование
Написано от Деница КИТАНОВА   
Четвъртък, 20 Март 2014 09:14
20 март е Международен ден на франкофонията, България е част от фракофонския свят от 1993 г., а в Гимназията с изучаване на чужди езици - Плевен го отбелязват вече за 20-и път. Това сподели преподавателят по френски език в Езиковата, Румяна Гетманова. Най-често ние, от ГПЧЕ - Плевен подготвяме спектакъл на френски език. Децата пеят, танцуват, правят сценки - минискечове на френски език. Това е голямо забавление, преди всичко за участниците. Тази година от ГПЧЕ - Плевен са подготвили нещо ново - флашмоб в двора на училището, на френска музика.
Днес на обяд учениците ще танцуват в продължение на половин час, а звънецът, който не звъни по обичайния начин, а е музикален сигнал, тази седмица, по случай Деня на франкофонията, е с френски песни, избрани от учениците.
Тъй като заговорихме за франкофонията и френския стигнахме и до темата за пътуването на ученици от ГПЧЕ до Франция.
От миналата година, в резултат на международен проект по програма “Коменски” от ГПЧЕ - Плевен са установили дружески отношения с гимназия в град във Франция. Градчето е с население около 50 хил. души и се намира до река Рейн, в областта Шампан. От миналата година с това училище ГПЧЕ вече има двустранни отношения.
Нашите ученици за втора година ще заминат във Франция, а пък след това френските ученици ще посетят България за 10 дни. 11 деца и двама преподаватели заминават за Франция за 10 дни - от 26 март до 6 април. По проекта сме изготвили  дневник на един български войник, участвал в Първата световна война. Това е във връзка с отбелязването на 100 години от нея. Ние сме подготвили дневник на един български войник на български език, а децата са го превели на френски, сподели г-жа Гетманова. Французите изготвят дневник на техния войник на френски и го превеждат на английски. Сега, като отидем във Франция, ще срещнем  по някакъв начин двамата войници и ще го доизмислим и добавим последните страници, споделя още преподавателят. Стана ясно, че за дневника на този български войник е помогнала Нели Дакова, която е началник на отдел “Нова и най-нова история” в РИМ - Плевен.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Четвъртък, 20 Март 2014 14:20