Начало
30 Ноември 2020 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
В Австрия магазини отварят отново, във Франция карантината бе удължена до 11 май Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Коронавирус - Европа
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 14 Април 2020 10:20
koronavirus ogranicheniya Австрия ще стане една от първите европейски държави, смекчили строгите ограничения, въведени заради новия коронавирус, разрешавайки на хиляди магазини до 400 кв. метра да отворят. В същото време правителството предупреди гражданите на алпийската страна, че опасността още не е отминала.
Австрия затвори преди около четири седмици училищата, заведенията, театрите и магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Гражданите бяха призовани да си стоят у дома и да работят от вкъщи. При регистрирани над 14 000 заразени досега починалите са 368. Потвърдените нови случаи са малко, а броят на настанените в болница се стабилизира.
Според по-рано обявения от канцлера Себастиан Курц план за поетапно вдигане на ограниченията, от 1 май ще възобновят работа търговските центрове, по-големите магазини и фризьорските салони, ресторантите и хотелите може да бъдат отворени в средата на следващия месец. Ще има ограничения за максималния брой хора, които имат право да бъдат едновременно в съответния магазин, като всички клиенти ще трябва да носят маска.
В диаметрално противоположна посока действа френският президент Еманюел Макрон. В понеделник вечер той обяви, че в борбата с новия коронавирус удължава режима на стриктна самоизолация до 11 май. Макрон заяви, че до тогава Франция ще може да тества всеки гражданин, проявяващ симптоми на зараза с коронавируса. След тази дата ще започне поетапното отваряне на училища и детски градини.
От четири седмици от французите се изисква да си стоят у дома, като имат право да излизат само за да си купят храна, да ходят на работа, при нужда от лекарска помощ или да тренират поединично.
Франция е четвърта засегната страна в света по брой починали - COVID-19 отне живота на 14 967 души. Потвърдените случаи на зараза са 136 779.
Еманюел Макрон изрично предупреди, че масови мероприятия като фестивали във Франция ще има не по-рано от средата на юли.
Последно променен на Сряда, 29 Април 2020 10:26