Начало
30 Ноември 2020 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
В Австрия отчитат успешна "първа фаза" в борбата с COVID-19, след Великден някои мерки ще бъдат разхлабени Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Коронавирус - Европа
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 11 Април 2020 18:07
koronavirus Austria Австрия е първата страна в Европа, която разхлабва ограничителните мерки срещу коронавируса, пише dnevnik.bg, цитирайки БТА. Процесът ще е постепенен и ще бъде съпътстван със засилен контрол и нови стратегии за извършване на тестове.
В последните дни увеличаването на новите случаи на заразени е доста под пет процента, стабилен е и броят на хоспитализираните болни, констатират здравните органи в Австрия.
По тази причина след католическия Великден част от действащите се мерки ще бъдат променени:
- общественият транспорт ще може да се ползва свободно
- отворени ще бъдат магазините с площ до 400 квадратни метра, както и магазините за строителни материали, градински и стайни растения, като в малките магазинчета до 20 квадратни метра ще влиза само по един купувач;
- след 1 май се предвижда да отворят фризьорските салони, а от средата на май да заработят и заведенията за хранене.
Но носенето на маски ще е задължително, включително в търговските обекти.
Правителствената стратегия е да се пристъпи към по-бързо тестване; разчита се приложението "Стоп корона" на Австрийския червен кръст да допринесе за регистрация на контактите и ограничаване на заразените. Апликацията е се инсталира доброволно и до момента е свалена от повече от 200 хил. души. Предвижда се засилено тестване на пациенти в болници, старчески домове, на работещи в обслужващите ги фирми и на служители в супермаркетите.
Ако резултатите позволяват, на следващ етап болничните заведения постепенно трябва да се „обърнат“ в по-голяма степен към другите болни, да се извършват отложените операции. Регистрираното от кардиологичните клиники намаляване на инфарктите с 40 процента може да се дължи на нерегистрирани инфаркти, получени вкъщи, което увеличава опасността от летален изход. В момента австрийските болници разполагат с 20 хил. свободни легла, предназначени за болни от COVID-19, но данните не сочат тенденция към повишаване броя на хоспитализираните. Това позволява част от леглата да бъдат предназначени за пациенти с други заболявания.
Последно променен на Сряда, 15 Април 2020 10:52