Начало
09 Август 2020 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Започват клинични изпитания в Германия, в Австрия и в Дания на лекарство срещу Covid-19 Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Коронавирус - Европа
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 10 Април 2020 19:03
koronavirus medicament Пандемията от коронавирус бушува по целия свят. Спешно се търсят лекарства и ваксини, които да помогнат на човечеството да овладее разпространението на Covid-19. Усилията на учените са съсредоточени в намирането на решение в две основни посоки - вирусът пряко да бъде атакуван и унищожен с активна съставка или да му се попречи да атакува човешките клетките и да се размножава в тях.
В последните дни австрийски и немски медии публикуваха новината, че 200 тежкоболни пациенти, заразени с Covid-19, от Австрия, Германия и Дания са включени в започващото клинично изпитание на лекарство, разработено от австрийската биотехнологична компания "Апейрон байолоджикс".
АПНО1, с това име е представено веществото, е предназначено за лечение на остропротичащи увреждания на белия дроб. Същите състояния се наблюдават и при болни от Covid-19. Механизмът на действие на АПНО1, което наподобява човешкия ензим, който вирусът използва, за да проникне в клетката, е "да заблуди" коронавируса. "Ние отваряме врата, която изглежда точно както изглежда вратата, ползвана от вируса, за да проникне в къщата ни. Така вирусът ще е изправен пред хиляда врати, но само една е вярната", обяснява генетикът Йозеф Пенингер (на снимката), основател на "Апейрон". Чрез тази заблуждаваща маневра вирусът ще се свърже с веществото АПНО1, вместо с повърхността на клетка, след което ще се изхвърли от организма заедно с медикамента.
APNO1 Josef Penninger
На първите пациенти в Германия, в Австрия и в Дания ще бъдат включвани за 30 минути системи два пъти дневно в продължение на една седмица. От Австрия в теста участват клиники от Виена, Залцбург и Инсбрук.
Основно ще се следи дали ще се подобри състоянието на пациентите, но ще се отчита и доколко ще бъде предотвратено влошаване на състоянието им и отказ на вътрешните органи да действат, продължава Пенингер. "Освен това ще наблюдаваме органичните процеси, поведението на вируса и развитието на възпалителните параметри", казва той.
По мнението на Пенингер, анализът на резултатите ще е готов до началото на лятото. Ако всичко върви по план и АПНО1 действа както се предполага, следващата стъпка ще бъде лекарството да бъде разрешено за приложение в световен мащаб.
Генетикът, който е започнал да изучава АПНО1 преди 15 години, е уверен в успеха. "Едновременно с изследванията започнахме и производството на препарата", казва той, но подчертава, че не съществуват чудодейни лекарства.
Последно променен на Петък, 17 Април 2020 12:46