Начало
09 Август 2020 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
На 104 години баба Ада от Лесона, Италия, се пребори с коронавируса Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Коронавирус - Европа
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 05 Април 2020 14:42
Italy Ada Zanusso На 104 години, след две войни, Ада Занусо победи и битката срещу коронавируса, пише италианският вестник La Republika. Така тя стана една от най-възрастните пациенти, оцелели от пандемията. Нейната история е още по-впечатляваща, защото родената през 1916 година Ада Занусо живее от няколко години в старчески дом в Лесона, в района на Биела, на около 80 километра североизточно от Милано. През последните седмици сред обитатели на дома за възрастни хора са регистрирани двадесет смъртни.
Родом от Венето, през 1947 г. тя се премества в провинция Биела със съпруга си и две от четирите деца. Баба Ада винаги е била в добро здраве и независима, но преди няколко години след счупване на бедрото тя предпочита да бъде настанена в дома за възрастни хора Residenza Maria Grazia, управлявана от фондация Cerino Zegna в Лесона, недалеч от дома.
„В началото на март тя беше зле - казва нейният син Джампиеро - имаше температура и повръщане. Не успях да я посетя, защото заради коронавируса посещенията бяха забранени, но успявах да се чувам всеки ден по телефона. Дори имахме няколко видео разговора. Естествено подозирах, че може да е коронавирус, защото в старческия дом вече имаше няколко случая с положителни проби."
На 17 март на столетницата е направен тест, пробата от който няколко дни по-късно е показала, че Ада е заразена с COVID-19. „Но междувременно майка ми определено се почувства по-добре, тя вече се беше възстановила - продължава синът."
Личната ? лекарка Карла Фурно Маркезе разказва, че възрастнвата жена вече става от леглото и допълва, че оздравяването на Ада е една от най-големите радости в Италия в тези трудни за страната моменти.
Преди броени дни 102-годишната Италика Грондона от Генуа също се излекува от заразата с коронавируса.
Последно променен на Петък, 10 Април 2020 10:56