Начало
11 Август 2020 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Банките в ЕС имат "зелена светлина" да обявят до 30 юни мораториум върху вноските по заемите Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Коронавирус - Европа
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 03 Април 2020 15:18
EBA Това става ясно от публикувани късно вечерта в четвъртък насоки от Европейския банков орган. В петък Българската народна банка (БНБ) обяви, че ги приема и ще ги спазва.
Очаква се у нас мораториумът да бъде обявен от Асоциацията на банките в България в срок до 5 работни дни. Той ще предвиди възможност за отлагане на плащането на вноските по кредитите с около три месеца, като най-вероятно със същия срок ще бъдат удължени погасителните планове на клиентите.
За да бъде легитимен, той трябва да се съобрази с насоките на ЕБО, които въвеждат няколко изисквания към временните мораториуми в държавите членки.
Първо, те могат да бъдат за срок до 30 юни 2020 г. и трябва да са свързани с проблемите, дължащи се на пандемията от Covid-19. Не е изключена вероятността срокът да бъде удължен, но това ще стане след допълнителна преценка на банковия орган.
Второ, мораториумът трябва да обхваща големи групи кредити, например всички ипотечни заеми или всички бизнес кредити. Банките не са освободени от задължението да класифицират като нередовни и съответно - да заделят провизии за кредитите на проблемни длъжници, които са имали просрочие преди пандемията. ЕБО изрично посочва, че мораториумът не може да се приложи към нередовните длъжници и за тях продължават да важат действащите правила за класификация. Отсрочката може да се въведе само за изрядните и коректни длъжници на банките, каквото е и нагласата на българските банки.
В насоките изрично е казано, че мораториумът само ще отложи плащането на вноската (главница или главница плюс лихва) за няколко месеца, но няма да променя другите условия по кредита, например лихвата.
И още - мораториумът няма да важи за новите кредити, изтеглени след датата на обявяването му.
За параметрите и детайлите на мораториума у нас се очаква решение на Асоциацията на банките в България.
Последно променен на Понеделник, 06 Април 2020 11:25