Начало
11 Август 2020 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Бримпут (Brimput)? Британски фермери виждат в сезонни работници от България „светлина в тунела“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Коронавирус - Европа
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 29 Март 2020 17:37
zemedelski rabotnitsi Evropa Фермери от острова спешно се нуждаят от 90 хиляди сезонни работници и подготвят чартърни полети за тях, съобщава "Обзървър".
Предприемачите търсят спешно решение. Според тях реколтата ще изгние на полето, а скоро в магазините ще има недостиг на плодове и зеленчуци. Седмичникът цитира "Конкордия" (Concordia), която търси как да докара около 10 хиляди души, половината от които да са от страни от ЕС. Директорът на "Конкордия" Стивън Морел посочва България, като една от малкото им останали надежди. На селскостопанските работници в страната е позволено да излизат на работа, но почти всички авиокомпании, пътуващи от България до Великобритания, са спрели, обяснява "Обзървър".
"Говорим за чартърни полети, с които да докараме работници. Час полет с 229 пътници струва около 10 хил. паунда, което е 45 хил. паунда от София до Лондон, или 250 евро на човек", пресмята Морел. Според него планът се обсъжда усилено от британски сдружения на фермери и на фирми за набиране на персонал, но им е нужна яснота от правителството. "Набирането на хора извън ЕС спря, което ни оставя само с Литва, а тя затвори границите, Румъния, от която нямаме полети, и България - нашата малка светлина в тунала."
Според Морел ферми вече са затворили врати не толкова заради коронавируса, а защото заради Брекзит нямат работници. "Това ще ни довърши. Няма да има плодове и зеленчуци в магазините. След броени седмици започва брането на аспержи, краставици, ягоди... от декември насам няма кой да прибира салатите."
Последно променен на Вторник, 31 Март 2020 14:15