Начало
30 Март 2020 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Първи излекуван у нас от коронавирус. Въвеждат се още по-строги ограничителни мерки Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Коронавирус - Плевен и страната
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 20 Март 2020 18:10
brif shtab 2002 202017 нови положителни проби на Ковид-19 има у нас. Това прави общо 127 случая, от които 3-ма са починали и 1 е излекуван. Направени са 129 проби. 13 от заразените са от София и 4-ма са от Добрич. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.
Едната пациентка с коронавирус е дала две отрицателни проби, ще бъде изписана от ВМА в събота, каза ген. Мутафчийски. При двама от пациентите, които искахме да изпишем, тъй като са в добро състояние, пробите все още са положителни и не можем да ги изпишем, каза още Мутафчийски.
Със заповед на министъра на здравеопазването от 0 часа на 21 март се преустановява посещението на паркове, на открити и закрити места.
Органите на МВР ще организират контролно-пропускателните пунктове на изходите на областните центрове. През тях ще се пропускат лица само в случай на неотложно пътуване - за работа, по здравословни причини и завръщане в собствения дом или по настоящ адрес.
Само със служебна бележка ще може да се ходи до работа в друг град. Дава се възможност до 2 дни хората да получат такава бележка от работодателя си, в която да е посочено и работното им време.
Забранява се хора под 60 години да посещават аптеки и хранителни магазини в периода от 8:30 до 10:30 ч., каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Целта на тази мярка е възрастните хора да могат да не се засичат с младите. По данни от големите вериги магазини, това е най-спокойният период от деня.
Придвижването от град в град ще се случва с удостоверение, поясни Мутафчийски. МВР ще организира контролно-пропускателни пунктове на пътищата на областните центрове. Ще се извършват проверки за целта на пътуването на гражданите. Търговията между градовете няма да бъде спирана или ограничавана. Това ще са камиони с хранителни стоки, лекарства - не искаме да пречим на бизнеса, допълни Ананиев. Ще позволим собствениците на домашни любимци да посещават паркове, но в никакъв случай няма да се позволи натрупване на хора, каза Ананиев.
Решението докога ще са отворени църквите може да е само на Светия синод, каза Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос. Няма достатъчно разбиране, че мерките се взимат, за да се опази животът на възрастните хора. Получавам писма от възрастни хора, които за възмутени как се ограничават свободите им, каза още Мутафчийски. Аз бих завършил писмото си в отговор на този призив с думите: Дайте ни шанс да съхраним живота ви, каза професорът.
Транспортът е кръвта по артериите на една страна - абсолютно няма как да се ограничи транспортът в България. Ако става дума за междуградско пътуване, би трябвало човек да носи документ, че пътуването е основателно, каза Мутафчийски.
Последно променен на Петък, 20 Март 2020 19:45