Начало Бизнес Услуги Месец дадоха на институциите плевенските превозвачи да им помогнат да се справят с нелегалния транспорт
25 Октомври 2020 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 24 Октомври 2020 12:18
Събота, 24 Октомври 2020 10:37
Петък, 23 Октомври 2020 17:13
Петък, 23 Октомври 2020 16:44
Петък, 23 Октомври 2020 12:34
Петък, 23 Октомври 2020 11:42
Петък, 23 Октомври 2020 11:21
Петък, 23 Октомври 2020 09:26
Петък, 23 Октомври 2020 09:11
Петък, 23 Октомври 2020 08:40
Четвъртък, 22 Октомври 2020 11:50
Четвъртък, 22 Октомври 2020 10:30
Четвъртък, 22 Октомври 2020 09:37
Четвъртък, 22 Октомври 2020 09:12
Сряда, 21 Октомври 2020 14:32
Сряда, 21 Октомври 2020 13:00
Сряда, 21 Октомври 2020 12:12
Сряда, 21 Октомври 2020 11:12
Вторник, 20 Октомври 2020 15:33
Вторник, 20 Октомври 2020 14:53
Вторник, 20 Октомври 2020 14:14
Вторник, 20 Октомври 2020 11:55
Вторник, 20 Октомври 2020 11:50
Вторник, 20 Октомври 2020 11:45
Вторник, 20 Октомври 2020 10:55
РЕКЛАМА
Месец дадоха на институциите плевенските превозвачи да им помогнат да се справят с нелегалния транспорт Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Бизнес - Услуги
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Петък, 29 Март 2013 09:53
Месец време дадоха автобусните превозвачи на контролните органи да им помогнат да се справят с нелоялната конкуренция на леките коли. Снимка: авторът Поредна среща между превозвачите от Плевенска област и представители на Пътна полиция, Икономическа полиция, ДАИ и НАП, организира Сдружението на автобусните превозвачи. За пореден път да чуят болките на транспортните ни фирми бяха поканени и журналисти. А болката е доста стара - невъзможността на превозвачите, работещи законно, да се преборят с порочната практика пътникопотокът да се „поема" от нерегламентирани превозвачи. „От края на миналата година насам сме провели поредица от срещи в общините по този проблем. Кметовете поеха ангажименти да помогнат за редуцирането на сивия сектор в нашия бранш - нерегламентирания обществен превоз на пътници. Имали сме и срещи с представители на ДАИ, предлагали сме да се разменят групи проверяващи от различни области с цел по-ефективни проверки", синтезира инициираните до момента действия Палушка Георгиева, председател на браншовото сдружение. И допълни, че досега набелязаните ангажименти и мерки от страна на кметовете не се изпълняват.
„Напредък" има единствено по отношение на поисканите ежедневни проверки в района на Автогарата. От ДАИ наистина вече проверяват всеки ден, но... автобусните шофьори, а не причакващите пътници буквално пред автогарата леки коли. От новия директор на ОД на МВР в Плевен сдружението на превозвачите поискало подкрепа за извършването на съвместни проверки на всички институции, които имат отношение към проблема, в това число и НАП. „Надяваме се съвместните проверки да доведат до някакви реални резултати. Защото предвид намаляването на пътникопотока и невъзможността да се справят с нерегламентирания превоз,
транспортните фирми вече са на ръба на оцеляването и много от тях работят на загуба. Това води до намаляване на курсовете, а и до спиране на автобусни линии. Цели общини са застрашени да останат без законен превоз, защото фирмите не могат да издържат повече", каза още Палушка Георгиева.
За пореден път браншовото сдружение на автобусните превозвачи представи списък на леките автомобили, които извършват нерегламентиран превоз на пътници. Този списък, обаче, така и ще си остане лист хартия, ако не се намери схема, по която наистина „трафикът" на коли по автобусните линии да бъде спрян. „Знаем кои са тези хора, имаме и списъци с номерата на автомобилите, но при проверка пътниците казват, че шофьорите са техни приятели или роднини, които просто като услуга ги карат", разказаха превозвачите. Точно това е основната причина институциите, имащи контролни функции да са с вързани ръце.
Питаме има ли поне един спрян частен автомобил, с който се извършва нерегламентиран превоз. Шефът на ДАИ Цветелин Цветанов отговори, че от началото на годината са спрени от движение два автомобила, с които е извършван нерегламентиран превоз. И двете коли са на наказателен паркинг. За миналата година спрените са общо осем автомобила, научихме още от шефа на ДАИ. На искането за комплексни проверки, в които да участват представители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност", сектор „Пътна полиция" и служители на ДАИ, Цветанов коментира, че „и сега се правят такива проверки, но имаме ограничен ресурс, не можем непрекъснато да стоим на Автогарата и да следим за нерегламентирани превозвачи".
От представителят на КАТ научихме, че с автобусните превозвачи имало уговорена специална форма на противодействие, но каква е тя точно така и не стана ясно. Не било публична информация, тоест достъпна до медиите.
Пак питаме - а вариант за вече популярния „таен клиент" има ли. Защото в крайна сметка се оказва законово недоказуемо кого и срещу какви пари возят хората с колите - и пред Автогарата, и пред сладкарница „Нарцис", по-известна от години като пиацата на леките коли за селата. Използването на системата „таен клиент", поне според нас, е сигурен вариант да се осигурят свидетели на незаконния обществен транспорт. Оказа се, че контролните органи приемат схемата, от браншовото сдружение на автобусните превозвачи пък дори имали готов човек за мисията. Защо не е приложена до момента, обаче, никой не отговори.
На поредната среща никой от присъстващите представители на контролните органи не отрече, че всеки от тях има сравнително ограничени правомощия. Всички бяха категорични, че имат „изведени приоритети в тази проблематика и ги спазват". Но поотделно, въпреки че при искане от страна на колеги реагират и помагат.
Дали заради сложна законово-нормативна уредба или точно поради несинхронизирани правила, но и този път не стана ясно толкова ли е трудно многобройните контролни органи наистина да се обединят и да решат проблема веднъж завинаги. Вместо всеки да върши уж нещо, от което в крайна сметка нищо не излиза.
Какви са на практика резултатите от планираните и обещани мерки трябва да се разбере до месец. Това е срокът, който превозвачите поставиха на контролните органи.

Монтират камери на Автогарата

От 1 април - работното време до 21:30 часа
Новината от срещата дойде от представителя на Центъра за градска мобилност, който е и стопанин на автогарата. До месец ще стартира видеонаблюдение в района на Автогарата - има готов проект, минали са законовите процедури по избор на фирма-доставчик, предстои монтиране на камерите и свързването им. От Центъра за градска мобилност уверяват, че камерите за външно наблюдение ще бъдат монтирани така, че да са от полза и на контролните органи, и на превозвачите. Устройствата ще са с висока разделителна способност и ще могат да снимат както номерата на колите, така и лицата на шофьорите, които извършват нерегламентиран превоз на пътници. Логично е, ако камерата „запечата на кадро"
физиономията на един и същи човек, който няколко пъти в рамките на един ден спира и тръгва с автомобила си от района на автогарата, да е ясно, че този човек не просто се разхожда, а „работи". Районът, обхванат от видеонаблюдение, ще е достатъчно голям, но от центъра не уточниха повече, за да не „упътват" нелегалните превозвачи.
Отделен въпрос, обаче, е дали записите от камерите са доказателство в съда. Е, не са. Тогава?
От Центъра за градска мобилност обещаха в най-кратки срокове да върнат пропускателния режим на автогарата като организацията му ще бъде съгласувана с превозвачите.
Работи се изграждането на синя зона в района, увериха още от центъра. Проектът е одобрен, готови са плановете и скиците, в момента се изработват знаците. Тече и обучение на хората, които ще работят с апаратите. Чака се техниката.
И още - от 1 април работното време на Автогарата се удължава до 21:30 часа.

Палушка Георгиева, председател на браншовото сдружение на автобусните превозвачи:

Фирмите работят на загуба, контролът не е ефективен

Palushka Georgieva - Г-жо Георгиева, поредна среща с поредни обещания ли е тази? Припомнете какви ангажименти пое ръководството на Община Плевен за справяне с нелоялната конкуренция в обществения превоз на пътници?
- Преди около месец ние представихме за пореден път на кмета на Общината проблема заедно с поредица от мерки, които смятаме, че ще помогнат да се пребори нелоялната конкуренция. Той пое ангажимент да се постави видеонаблюдение в района на Автогарата, както и да се организира пропускателен режим, тоест да има бариери на входа и на изхода на Автогарата. Третият ангажимент, който пое, е да има външна охрана, която да създава все пак някакъв ред - сега в района влизат безразборно всякакви автомобили, автобуси и камиони. Ние настояваме пред Автогарата да се изгради бус лента, тъй като в момента дори тук има стоянка на нелоялни превозвачи. Най-общо казано, ние настояваме в района на Автогарата и на сладкарница „Нарцис" да се създаде ред, да има синя зона, която да се контролира ежедневно, за да можем най-после да прогоним нелоялните превозвачи.
Това са ангажиментите, които проф. Стойков пое към браншовото сдружение. Освен това той се надяваше съвсем скоро да има охранителна полиция към Общината, от състава на която да бъдат отделени хора, които ежедневно да контролират нелоялните превозвачи.
- Исканията ви не са нови, но до момента резултатите са като че ли по-скоро с обратен знак - броят на леките коли, „обслужващи" междуградски линии расте. Уговорихте ли срокове или след месец-два пак ще говорим същото?

- Определено очакваме новият директор на ОД на МВР - Плевен, на когото също описахме ситуацията, да проконтролира чрез своите контролни органи - КАТ и Икономическа полиция, нелоялните превозвачи. И по този начин да ни се помогне. Затова инициирахме поредна среща с представители на всички контролни органи. Те трябва да започнат съвместни проверки - няма друг начин.
От месец време на Автогарата контролът се извършва от ДАИ, но проверките са неефективни.
- Защо?
- Защото контролът е само за автобусните превозвачи, тъй като ДАИ самостоятелно не могат да извършват проверки на леките коли. Ето защо ще продължим да настояваме за съвместни проверки на всички контролни органи, за да са наистина ефективни.
- Да, но на тази среща всъщност контролните органи чуват нещо, което те без друго отлично знаят. Докога ще се говори без да се върши нещо?
- Очакваме това да е последната среща „на маса" за набелязване на конкретни мерки за действие от страна на всички контролни органи. Ако и те не изпълнят ангажиментите, които ще поемат, за нас означава само едно - трябва да търсим други мерки.
- Предвиждате ли спиране на работа?

- За момента не, най-малкото защото започва екскурзионния и туристическия сезон и няма как да спрем работа. Но ще потърсим на централно ниво Националното сдружение на превозвачите и заедно ще обсъдим какви мерки ще предприемем оттук нататък. Защото този проблем не е само в Плевенска област, а в цялата страна?
- Имате ли информация решен ли е и как в други региони на страната?
- Никъде проблемът не е решен и няма как да ползваме опит на колеги. Точно затова искаме да се свържем с националното сдружение, защото в интерес на истината до момента нерегламентираният обществен транспорт не е бил обект на обсъждане на национално ниво.
- Въпреки снега в края на март, зимата си отива. Колко автобусни фирми оцеляха, има ли фалити?
- Има фирми, които вече работят на загуба, но все още изпълняват договорните си задължения по отделните маршрутни разписания. Всички тези превозвачи, обаче, се надяват на контролните органи - не само да се набележат, а и да се изпълняват поредица от мерки, които да доведат до положителен за автобусния ни транспорт резултат.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Петък, 29 Март 2013 10:54
 
Фейсбук коментари
Сподели статията