Начало Бизнес Услуги Тръгна ремонтът Тръстеник - Ореховица
11 Декември 2017 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Понеделник, 11 Декември 2017 12:37
Понеделник, 11 Декември 2017 12:12
Понеделник, 11 Декември 2017 11:55
Понеделник, 11 Декември 2017 10:34
Валути
РЕКЛАМА
Тръгна ремонтът Тръстеник - Ореховица Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Бизнес - Услуги
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Сряда, 19 Септември 2012 08:47
Символична първа копка беше направена в центъра на Тръстеник за стартирането на изпълнението на рехабилитацията на пътя Тръстеник - Ореховица. Проектът е част от “Рехабилитация на път Тръстеник - Ореховица и модернизацията на пътя Urzica Stefan cel Mare, окръг Олт, Румъния”. Финансирането е по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България, бюджетът на проекта на територията на България е 5.320 000 евро. Водещ партньор е Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ), а партньор от румънска страна е Окръжният съвет на окръг Олт.
Отсечката, която ще бъде ремонтирана в Плевенска област, е с дължина 16.339 километра, уточни на специална пресконференция вчера зам.-областният управител на Плевенска област арх. Бойко Балтаков. Той подчерта, че третокласният път не е ремонтиран близо 20 години и се надява обектът в Тръстеник да е поредният успешен проект с европейско финансиране в област Плевен. След ремонта ще бъде облекчен транспортният достъп на хората от селата Байкал, Крушовене, Ставерци, Брегаре, Гостиля към градовете в общината - Тръстеник и Долна Митрополия, както и към областния център Плевен.
Началото на обекта е при табелата на Тръстеник, а краят - при кръстовището в Ореховица. В участъка има изградени три кръстовища с пътища от републиканската и общинската пътна мрежа. Трасето преминава през Тръстеник и частично през Ореховица.
От инж. Христо Петров от АПИ научихме, че е предвиден ремонт на асфалтовата настилка, отводнителната система и принадлежностите на пътя, полагане на хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. Подробностите съобщи инж. Христо Петров от АПИ, който е координатор на екипа за управление на проекта. В обекта попадат и три големи съоръжения - мост при Тръстеник с обща дължина 10.5 м, мост в село Ореховица - 8.0 м и мост над река Искър с три отвора. На съоръженията ще бъде подменена хидроизолацията, ще се сложат и конзоли. В населените места ще бъдат поставени и нови бетонови бордюри.
Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД “Тръстеник 2012”, в което участват: “Пътстрой 92”АД, “Инжстрой” ЕООД, “Пътища и съоръжения” ЕАД. Договорът им е на стойност 6 874 001.39 лева без ДДС. Строителният надзор ще осъществи “Трафикконсулт-БГ” ЕООД. Техният договор е за 156 215.25 лева без ДДС. Срокът за изпълнение на рехабилитацията на участъка е 12 месеца.
Другата отсечка в Плевенска област, която се ремонтира по Оперативна програма “Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013”, е Славяново - Пордим.

Инж. Господин Господинов: Ще работим по нова технология за отлично качество на пътя

Сдружение “Тръстеник 2012” е изпълнител на ремонта на пътя Тръстеник - Ореховица. В сдружението са няколко партньори - водещ е “Пътстрой 92” - София, участват “Инжстрой” - Плевен и “Пътища и съоръжения” - София. “Трите фирми имат напълно достатъчен ресурс да изпълнят обекта в предвидения 12-месечен срок, независимо от предвидените четири месеца зимен период. За изпълнението има достатъчно техника”, каза инж. Господин Господинов, изпълнителен директор на Пътна компания, ръководна фирма на софийските фирми в сдружението.
- Инж. Господинов, какво по-конкретно предвиждате? Кажете повече за новата технология, която ще използвате при този ремонт?
- Разполагаме със съвсем нов рециклер, предвиден за заздравяване на слабите места в някои от участъците. Обектът е осигурен с асфалтова смес, част от която ще бъде произведена в асфалтовата база на “Инжстрой” в Кайлъка. Другата част асфалт ще се произведе в “Ръждавец”, собственост на “Пътстрой 92”. Ръководител на проекта инж. Петко Николов, негови заместници са представители от “Инжстрой” и “Пътища и съоръжения”. В момента сме в преговори с местни доставчици на материали - бетон, бетонови изделия и каменни фракции. Смятаме, че срокът е напълно постижим, ще се постараем да приключим обекта и по-рано, но при всички случаи обявените срокове ще бъдат спазени.
Новата технология, по която ще работим, от една страна спестява разход на материали, а от друга - осигурява здравина и надеждност на пътната настилка. За слабите места се добавя HRB - химическа съставка на основата на цимента, която се произвежда в Девня. А с новия рециклер се размесва старият асфалт, чакъла, който е под него, плюс добавката. По този начин се постига необходимата носимоспособност на пътя. След това ще бъдат изградени минимум два пласта асфалт - единият ще е около 6 сантиметра, а най-горният пласт асфалт ще е с дебелина около 4 сантиметра. Като крайна цел е постигането на идеално качество на трасето.
- До какви ниски температури позволява да се работи тази нова технология в контекста на предстоящия есенно-зимен сезон?
- Изискванията на технологията са за температура до около 12 градуса, но нашите очаквания са частично още в този сезон да изпълним определен обем от необходимите ремонти. А през пролетта ще продължим.
- Как ще бъде организирано движението по пътя?
- Движението като цяло няма да бъде спирано. Има, обаче, една особеност - предстои много сериозен ремонт на съоръжението на моста на река Искър, малко след Ореховица. Това мостово съоръжение няма необходимия габарит, при него изцяло ще бъде подменена връхната конструкция, за да се осигури достатъчен габарит. В момента там автомобилите в двете посоки се изчакват. В периода на ремонт на съоръжението пътят ще бъде затворен и ще бъде обозначен обходен маршрут. Това не се отнася за местното, локално движение, което обслужва селата Ореховица, Славовица и Тръстеник. Няма да може да се преминава в посока третокласния път Кнежа - Крушовене. Около 2.5 - 3 месеца предвиждаме за реконструкция на мостовото съоръжение. През останалото време движението няма да се спира, а само ще бъде ограничавано в една от лентите на пътя. Разбира се, че ще има известни затруднения, но това е неизбежно.
- Колко работни места ще осигурите в тези 12 месеца?
- Около 100 ще са работниците на обекта от фирма “Инжстрой”, в строително-ремонтните работи ще бъдат заети и работниците - основно машинисти и транспорт, от другите две фирми. Необходимата допълнителна работна ръка ще се наема от Плевенския регион.

Васко Петков, кмет на Тръстеник: Над 500 хиляди лева инвестиции в Тръстеник за половин година

- Г-н Петков, отдавна се говори за ремонта на този път, какви са очакванията ви?
- Както споделиха тук и строителите, от 20 години вече не е правен ремонт на главния път и съвсем естествено за нас е повече от радостно, че най-после строително-ремонтните работи започват. Имаме пропадане на моста, бордюрите са за подмяна по цялото трасе, виждате каква е асфалтовата настилка в момента. Всички заложени дейности ще доведат до това по този път да се пътува по-спокойно.
- Какво е състоянието на пътната мрежа като цяло на територията на Тръстеник?
- Пътищата в града и около него са изцяло амортизирани. Очакваме всеки момент да започне и новият ни проект за изграждането на канализация на Тръстеник, в който е заложена цялостна подмяна на питейната канализация с нова и изграждането на канализацията за отходни води. Това определено ще намали загубите не само на ВиК, а и на гражданите. Знаете, че водният проект е на стойност 70 милиона лева и се надяваме след реализацията до голяма степен проблемите на Тръстеник с водата да бъдат решени. Сега загубите на вода в града са 40-50%, а аварии има ежедневно.
- Имахте ли режим на водата през лятото?
- Всяко лято тук има режим на водата. Същата беше ситуацията и тази година - доскоро имахме режим, а недостиг на вода чувстваме постоянно. През миналата година беше направен сондажа, но той още не е въведен в експлоатация. Трябват още малко средства за закупуването на озонатор, който да може да преработва водата - тя е минерална и излиза от голяма дълбочина, но съдържа известни количества газ, които озонаторът трябва да преработи, за може водата да влезе в мрежата на града.
- До колко пътят Тръстеник - Ореховица е важен за хората в града и региона?

- Този път е по-важен не за Тръстеник, а за останалите населени места до Байкал - Крушовене, Ставерци, Брегаре, но определено ще помогне и на нашите граждани, които пътуват по това направление. Сега се пътува много бавно, по пътя има много дупки, да не говорим че до скоро и канавките край пътя дори не се виждаха. Сега се работи по тях, прави се банкета. Определено това ще е от полза за оттичането на водите, което пък ще помогне пътят да не се заледява. Ще е от полза и по по-доброто почистване през зимния период.
- Често ли има пътни инциденти в този участък?
- Да, има - особено в една много конфликтна точка в северната част на Тръстеник. Това е много остър завой и там наистина много често стават пътни произшествия. Надявам се с ремонта, който сега започва, този проблем да бъде решен.
- Има ли други европейски проекти, по които се работи в Тръстеник?
- Да, ремонтът на пътя е поредният европейски проект, който ще се реализира на територията на Тръстеник. Направен беше ремонт на стойност 400 хиляди лева на декадата на сградата на читалището, както и на цялата сграда - ремонтирани са основно четири зали, беше направена нова сцена, закупихме озвучаване, дори пиано. Имаме и реализирани два проекта за изграждането на детски площадки - едната е в центъра на Тръстеник, а другата в филиала на детската градина до училище “Христо Ботев”. Стойността на всяка от площадките е 20 хиляди лева. Бяха извършени и капиталови ремонти, както и необходимите дейности по преместването на полицейския участък в сградата на кметството. За последните 6 месеца в Тръстеник са усвоени над 500 000 лева.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 19 Септември 2012 09:47
 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти