Начало Бизнес Туризъм И крепостта “Сторгозия” ще светне
21 Април 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 20 Април 2019 13:14
Събота, 20 Април 2019 10:10
Петък, 19 Април 2019 17:00
Петък, 19 Април 2019 16:53
РЕКЛАМА
И крепостта “Сторгозия” ще светне Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Бизнес - Туризъм
Написано от Иванка ВАТЕВА   
Вторник, 16 Юли 2013 10:32
Освен по моста на победата над река Вит, за който писахме преди няколко броя, усилено се работи и по другите обекти в Плевен от големия туристически европейски проект. Работата около крепостта “Сторгозия” е в доста голям периметър, видя “Посредник” в събота. Дейностите, извършвани от строителна фирма “Термикс ЕС” от Пазарджик, не спират и в почивните дни, защото обемът им е сериозен, а срокът - едва 90 дни.
Мнозина от посетителите на парк Кайлъка и особено децата с любопитство надничат към къта с каменната жена със забрадка, книга в едната ръка и голяма кошница с плодове в краката. Той се намира вдясно от централната алея, малко след ресторант “Караджейката” и доскоро беше скрит от бурени и храсталаци. Достъпът до “Селянката”, каквото е името на скулптурата, и сега е затруднен, защото мостчето се нуждае от ремонт, а после се гази в кал, но полагането на асфалтова и отчасти каменна настилка е сред планираното по проекта. Целта е да се възстанови туристическата инфраструктура, свързана с крепостта. Заложено е още възстановяване на чешми, беседки, пейки, както и осигуряването на достъпна архитектурна среда  - рампи на входовете на парка, на моста и преди басейна. Ще бъдат ремонтирани всички мостчета по река Тученица, ще има детски и спортни площадки, обособени места за отдих и пикник.
Ще бъде реализирана и една отколешна идея - възстановяване на пешеходния достъп до крепостта  от паркинга на „Двете сърнета” до сградата на хореума. За пряка видимост се прави просека в гората на склона.
Пред главния вход на крепостта ще бъдат обособени места за почивка с беседки и пейки, ще бъде възстановена панорамната площадка и стъпалата пред главния вход, в това число и алеите в крепостта. След сградата на Общината, театъра, Панорамата и Регионалния исторически музей, “Сторгозия” ще стане поредният обект с художествено осветление.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Валя   |2013-07-25
Това е много хубава инициатива
плевенчанин   |2013-07-25
Браво! Отдавна очаквахме това да стане. Проблемът е как ще се опази от вандали?
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 16 Юли 2013 13:44
 
Фейсбук коментари
Сподели статията