Начало Бизнес
22 Август 2017 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Вторник, 22 Август 2017 11:12
Вторник, 22 Август 2017 11:09
Вторник, 22 Август 2017 11:04
Вторник, 22 Август 2017 10:22
Валути
РЕКЛАМА
Бизнес
ДФЗ изплати близо 43.5 млн. лева за земеделски земи в НАТУРА 2000 Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Земеделие
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 21 Август 2017 12:46
zemedelieДържавен фонд „Земеделие“ изплати 43 451 897 лева по мярка 12 ,,Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите" от ПРСР 2014-2020 г., информира пресцентърът на фонда. Субсидиите тръгнаха към банковите сметки на 11 810 земеделски стопани.
Мярка 12 ,,Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите" от ПРСР 2014-2020 подпомага фермери със земи в обхвата на защитените зони по Натура 2000, които спазват забраните и ограниченията за съответната защитена зона, поддържат земята в добро земеделско и екологично състояние и изпълняват законоустановените изисквания за управление.
Изчисленията на финансовата помощ са извършени съгласно размера и комбинирането на компенсаторните плащания за забраните, разписани в приложение № 1 от Наредба № 5 от 24.02.2015 г. за прилагане на мярка 12.
Субсидиите се предоставят под формата на годишни плащания на хектар  земеделска площ за компенсиране на наложени режими /ограничения/  за земеделски дейности, включени в заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяване на съответна зона от Натура 2000.
Оторизациите на средствата са извършени след планираните срокове поради множеството извършвани проверки в това число и одити на обхвата на мярка 12 ,,Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите" от ПРСР 2014-2020 г., и наложените в тази връзка изменения в нормативната уредба. С оглед недопускане на неправомерни плащания или ощетяване на земеделските стопани по екологичната мярка ДФЗ – РА извърши изплащане на полагащите се субсидии след получаване на увереност в правилността на изчисленията.
Експертите от дирекция „Директни плащания“ работят всекидневно за по-бързо изплащане на средствата, за които земеделските стопани са кандидатствали. Следващата седмица се очаква да продължат калкулациите по останалите биологични и агроекологични направления от Кампания 2016.

 
Приети са 1 648 заявления за плащане по изпълнени договори от НПП 2017-2019 Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Земеделие
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 19 Август 2017 13:15
pcheli copyОбщо 1 648 заявления за плащане подадоха пчеларите, изпълнили договорите си от Националната програма по пчеларство (НПП) 2017-2019 г. Документи по мерки А, Б, В, Г и Д от НПП се приемаха в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ от 5 юни до 15 август. 
В края на 2016 г. по петте мерки от НПП 2017-2019 г.: мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари”, мярка Б „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата”,  мярка В „Рационализиране на подвижното пчеларство”, мярка Г „Мерки за подпомагате на лабораториите за анализ на пчелните продукти“ и  мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Европейския съюз” бяха приети 2 234 заявления за подпомагане за финансовата 2017 година.
Националната програма по пчеларство (НПП) 2017-2019 г. е с общ бюджет от приблизително 14.28 млн. лева, от които 50 на сто са осигурени от ЕС и 50% - от националния бюджет. Определеният за 2017 година ресурс е 4 579 020 лева.
Фонд „Земеделие“ ще преведе финансовата помощ след приключване на задължителните административни проверки, на внесените от пчеларите документи. Ще бъдат извършени и проверки на място, за да се установи дали дейностите по договорите са изпълнени коректно. Земеделските стопани трябва да са извършили одобрените им разходи по Програмата в периода от 1 август на предходната финансова година до 31 юли на финансовата година, за която са кандидатствали.

 
Установиха нерегламентирана търговска дейност в „Кайлъка” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Търговия
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 16 Август 2017 11:23
Kajlaka proverkaСъвместна проверка по сигнал на граждани за нерегламентирана търговска дейност в парк „Кайлъка” направиха няколко държавни институции, съобщават от областна администрация. Тя бе предхождана от среща, ръководена от областния управител на Плевен Мирослав Петров и неговия заместник д-р Красимир Трифонов. В нея взеха участие представители на РЗИ, Пожарна безопасност и защита на населението, НАП, ОД на МВР и ОДБХ Плевен.
Областният управител Мирослав Петров запозна присъстващите с подадения граждански сигнал и бе категоричен, че в мандата си няма да допусне ситуации на погазване на българското законодателство в стопанисвана от Областна администрация държавна собственост, още повече когато нарушенията касаят парк „Кайлъка”.
Проверката установи упражняване на нерегламентирана търговска дейност в обекта на Кривите огледала. Проверяващите констатираха наличие на хладилни витрини, маси и столове за клиенти, свидетелстващи за упражняване на нерегламентирана търговска дейност в обекта. Фирмата има договор за наем само на сградата – атракцион криви огледала. Договорът не третира възможност за упражняване на търговска дейност в обект.
Съвместните проверки на институциите на търговските обекти в парк „Кайлъка” ще продължат.
Последно променен на Сряда, 16 Август 2017 13:03
 
Вече е решено - тол системата в България ще е държавна Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Услуги
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 14 Август 2017 13:45
tol systemЗапочва изграждането на държавно предприятие за опериране на тол системата, заяви в Добрич пред БНТ председателят на управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов. Миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов се закани, че ако до днес тол системата не заработи, държавата има готовност да я направи.
По думите на Атанасов тол системата е изключително важна, за да може една от най-публичните услуги в държавата - поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира. Тол системата ще бъде първата, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет, допълни още Атанасов. Очакванията са системата да заработи най-късно през 2019 година, а приходите от нея за година да достигнат до един милиард лева.
Инж. Дончо Атанасов коментира, че между 8 000 и 10 000 тежкотоварни камиони на денонощие преминават през България. "Така че само от там да ги сметнете, плюс трафикът, който преминава от Близкия Изток към Западна Европа, който е огромен особено през летните месеци, от там също се губят огромни средства. Това, което е изключително важно за държавата, за агенцията, за министерството, за правителството да бъде изградена тол системата и този, който най-много руши републиканската пътна мрежа да плаща и най-много", заяви той.
По думи на председателя на управителния съвет на АПИ нетните приходи от винетки към края на тази година се очаква да достигнат около 320 милиона лева, или с 20 милиона повече от 2016 г. Няма как с тези постъпления да се правят необходимите ремонти, добави Атанасов, като посочи, че 6000 километра от републиканската пътна мрежа са в много лошо състояние и има пътища, които 40 години не са обновявани поради липса на финансови средства.
Последно променен на Понеделник, 14 Август 2017 17:09
 
НАП иска QR код на всяка касова бележка Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Търговия
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 19 Август 2017 12:17
NAPВсички фирми в България трябва да се подготвят за ново изискване на НАП - да издават касови бележки с QR код, информира вестник "Сега". Изданието вече писа, че още догодина QR кодът ще стане задължителен за бензиностанциите. Но всъщност намеренията на Министерството на финансите и на НАП са далеч по-мащабни и засягат и най-дребния търговец.
Една от целите на нововъведението е всеки купувач да стане помощник на данъчните и да контролира дали фирмата, от която пазарува бензин, хляб, мебели, ток и т.н., отчита надлежно приходите си в НАП, или крие обороти и данъци. Контролът ще е лесен, уверяват от МФ - ако всяка касова бележка излиза с QR код, клиентът ще може да сканира кода със смартфона си и ще получи веднага информация за конкретната покупка и дали тя е отчетена в НАП. Мярката е предвидена в проект за промени в наредбата за фискалните устройства, който е публикуван за обществено обсъждане, съобщи Сега.бг.
В проекта е предвиден и график за въвеждане на QR кодовете. Първи това задължение трябва да изпълнят бензиностанциите. Срокът за тях да подготвят фискалните си системи е 30 септември 2018 г. След това до 31 декември 2018 г. с новото изискване трябва да се съобразят всички фирми, регистрирани по ДДС, а до 30 юни 2019 г. - всички останали.
Ключов момент в промените е, че всички фирми ще бъдат задължени да усъвършенстват фискалните си устройства, така че данните за всяка продажба да се отчитат веднага в НАП. В момента повечето търговци подават обобщена информация на данъчните веднъж месечно.
За да бъдат насърчени гражданите да действат като агенти на НАП и да проверяват касовите си бележки, сканирането на QR кодовете ще играе и ролята на регистрация за лотарията с парични и предметни награди, която данъчните правят вече втора година. Все още не е ясно как ще могат да реагират потребителите, когато установят, че при сканиране на специалния код не получат потвърждение, че продажбата е отчетена в НАП, т.е. касовият бон е фалшив. "Ще очакваме потребителите да ни сигнализират за това, като предстои да се реши как ще става", поясни за в. "Сега" Росен Бъчваров, говорител на НАП.
Готвените промени вече предизвикаха брожения сред бизнеса и слухове, че ще се наложи масова подмяна на касовите апарати с нови, по-скъпи устройства и софтуер, което ще е непосилна за по-малките фирми инвестиция. Но МФ е обсъдило въпроса с производителите и дистрибуторите на касови апарати и се оказва, че тревогите са преувеличени.
В разчетите си финансовото министерство посочва, че разходите за фирмите по привеждането в действие на новите изисквания ще са около 122 000 000 лева. В сумата влизат и най-скъпите инвестиции - на бензиностанциите, които трябва да изпълнят специални изисквания за въвеждане на одобрени електронни системи с фискална памет от НАП и от Българския институт по метрология.
Затягането на контрола върху продажбите трябва да доведе до 10% ръст от постъпленията от ДДС в бюджета, равняващ се на около 150 млн. лв., се посочва в мотивите към проектонаредбата.

 
Безработицата намалява, над 115 000 са обезкуражените Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Пазар на труда
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 14 Август 2017 15:12
bezraboticaВ края на второто тримесечние на т.г. безработицата в България намалява с 1.7% в сравнение с м.г., показват данни на НСИ. Според тях коефициентът на безработица е 6.3%, или с 1.7 процентни пункта по-нисък в сравнение със същия период на 2016 година. Безработните лица са 213.9 хил., или 51.7 хил. по-малко от м.г.
Продължително безработни (от една или повече години) са 118.4 хил., или 55.3% от всички безработни лица. Коефициентът на продължителна безработица е 3.5%, като в сравнение със съответното тримесечие на 2016 г. намалява с 1.4 процентни пункта. Коефициентът на продължителна безработица е 4.1% за мъжете и 2.9% за жените.
От общия брой на безработните лица 36.2 хил., или 16.9%, търсят първа работа. През второто тримесечие на 2017 г. коефициентът на безработица за възрастовата група 15 - 29 навършени години е 9.5%, или с 1.4 процентни пункта по-нисък в сравнение с второто тримесечие на 2016 година. При мъжете коефициентът на безработица (15 - 29 навършени години) намалява с 2.6 процентни пункта и достига 10.1%, докато при жените нараства с 0.4 процентни пункта, достигайки 8.8%.
Коефициентът на икономическа активност за хората между 15 и 64 г. е 71.8%, което е с 2.4 процентни пункта повече в сравнение с второто тримесечие на 2016 година. 28.2% от населението от тази възрастова група е икономически неактивно - това са 1,29 млн. души. От тях 8.9% са обезкуражените (115.6 хил.души).
Последно променен на Понеделник, 14 Август 2017 17:18
 
Пробвайте нова атракция - издигане с балон Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Туризъм
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 11 Август 2017 16:25
baloonПривързано издигане на топловъздушен балон ще се проведе в Плевен. Инициативата е в рамките на проект „Приключение с балон – нов съвместен туристически продукт”, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България. Привързани издигания ще бъдат проведени в 10 града в България и в 10 в Румъния.
Всички желаещи могат да се качат на балона безплатно, записването е на място. Престоят във въздуха е 5 минути, височината на издигане е до 10 метра, балонът е фиксиран с въжета към земята през цялото време. Приключението ще е на 18 август, петък, от 07.00 до 10.00 часа близо до стадион „Плевен”.
Привързаното издигане се провежда с цел популяризиране на новия туристически продукт - летене с топловъздушен балон, който ще бъде включен в туристически оферти, предлагани в цялата трансгранична зона Румъния - България, ще бъде създадена и мрежа за партньорство и промоция на новия продукт. Проектът се изпълнява от Агенцията за регионално развитие и Бизнес център – Видин, в партньорство с румънската организация АРИЕС – Олтения, и Агенция за регионално развитие и бизнес център 2000 - Монтана. Очаква се да бъдат привлечени повече чуждестранни туристи, да се повиши броят на нощувките в трансграничната зона, обхващаща 8 области в България, граничещи с река Дунав - от Видин до Добрич, и 7 области в Румъния - от Мехединци до Констанца.
Организаторите напомнят, че издигането на балона зависи от климатичните условия и по-конкретно от скоростта на вятъра, поради което запазват правото си да отложат издигането на балона при неподходящи условия и да го проведат в друг ден.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 222
Фейсбук коментари
Сподели статията