ЗабавленияПрирода

Двойка лами са новите обитатели на зоопарк „Кайлъка“

Симпатични „гости“ от зоопарка в Стара Загора пристигнаха в плевенския зоопарк „Кайлъка“ и ще останат за продължителен период от време за радост на посетителите.

„Колегите от Стара Загора ни изпратиха двойка мъжка и женска лами, а от наша страна при тях изпратихме на гости 1 африканско бодливо свинче, 5 женски и 1 мъжки муфлон. Размяната на животни е по договор за размножителен заем, който има между двата зоопарка“, съобщи Любомир Андреев – директор на Общинско предприятие „Акварел“, което стопанисва зоологическата градина в Плевен.

Ламите са пристигнали в Плевен в четвъртък следобед. Вече са преодолели стреса от транспортирането, приспособяват се към новите си условия на живот и нямат проблеми. В добро здравословно състояние са, сподели Любомир Андреев и увери, че от зоопарка ще направят всичко по силите си, за да се чувстват гостите като у дома си. Посетителите на зоопарк „Кайлъка“ вече могат да им се радват „на живо“. Ламите са настанени в голямото заграждение в началото на зоопарка.

В зоопарк „Кайлъка“ живеят около 160 животни от 27 вида. Той е създаден през 1956 година. С договор от 22.01.2021 г. Защитена местност Кайлъка е предоставена безвъзмездно за управление на Община Плевен. Зоологическата градина попада в обхвата на Защитена местност Кайлъка и е публична държавна собственост съгласно Акт №4910 от 14.04.2010 г. Съгласно решение от март 2005 г. на Общински съвет – Плевен, зоопаркът е предоставен за управление на общинското предприятие „Акварел“.  

Подобни новини

Back to top button