Здраве

Безплатни изследвания на пушачи ще се проведат в Плевен

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в Плевен през м. май. Те са част от Националната кампания „За живот без тютюнев дим“ на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев дим – 31 май, съобщи председателят на асоциацията д-р София Ангелова.

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни – и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

През целия месец май в четири града в страната – София, Пловдив, Плевен и Благоевград ще се провеждат консултации и изследване на дишането (спирометрия) при пушачи и бивши пушачи при специалисти-пулмолози. Партньори на кампанията в Плевен са д-р Габриела Илиянова и д-р Иван Тихомиров, специалисти-пулмолози от Кабинет по белодробно здраве към МБАЛ „Св. Панталеймон“ – Плевен.

Спирометрията е неинвазивно изследване, което дава информация за функционалния капацитет на белите дробове, процесите на вдишване и издишване, количеството въздух, което преминава през белия дроб по време на нормалния дихателен цикъл и разпределението на кислорода в дробовете. Чрез него се определят функционални нарушения в белите дробове при наличие на белодробни болести. Не е нужна предварителна подготовка. Цялото изследване отнема около 10 мин.

За прегледите има задължително записване само онлайн чрез сайта  на Института за здравно образование www.healthedu.eu (още от началната страница всички пътища водят към записването). В Плевен прегледите започват на 10 май.

За улеснение на работещите, има и телефон за информация – 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), който е активен след 17 ч. в делнични дни и между 10 и 16 ч. в почивни и празнични дни, до края на м. май.

За прегледите се записват пълнолетни пациенти с повишен риск от развитие на белодробни болести, без поставена диагноза и отговарящи на определени от медицинските специалисти условия.  Направление от личен лекар не е необходимо. Ако вече имате поставена диагноза ХОББ или астма, не можете да участвате в кампанията. 

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни – и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима. Затова фокусът на кампанията са пушачите и бившите пушачи, тъй като те са най-застрашени от развитие на белодробни заболявания. По данни на НЗОК само за 2023 г. в Плевен са проведени близо 4400 първични прегледа при личен лекар и специалист по повод белодробни оплаквания. Две трети от прегледите са извършени на хора над 60 г.

За кампанията

Кампанията „За живот без тютюнев дим“ се провежда от 2018 г., но бе временно преустановена заради епидемията от COVID-19. През 2018 и 2019 г. бяха прегледани близо 1000 пушачи в страната, като при 30% от тях бяха установени белодробни заболявания.

В кампанията участват следните медицински специалисти-пулмолози:

Д-р София Ангелова – София

Д-р Елина Смилкова – Благоевград

Д-р Мирослава Тодорова – Пловдив

Д-р Габриела Илиянова и д-р Иван Тихомиров – Плевен

За заболяванията

По данни на НСИ в България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като болестта на пушачите) вече е на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза.

Подобни новини

Back to top button